Power Slap; van heerden tijdens Power Slap event
Foto: Power Slap US

Dana White’s virale stokpaardje ‘Power Slap’ is terug en dit moet je weten

Waar de vechtsport in het prille begin slechts bestond uit boksen en worstelen, zijn daar in de afgelopen decennia in rap tempo de meest bizarre varianten bij gekomen. De opkomst van MMA deed al veel wenkbrauwen fronsen en later kwam daar bijvoorbeeld ook nog bare knuckle boxing bij. Een van de nieuwste ontwikkelingen is Power Slap, sinds ongeveer een jaar het nieuwe stokpaardje van UFC-baas Dana White.

Aanstaande vrijdag 9 februari – in Nederland eigenlijk zaterdag 10 februari vroeg in de ochtend – staat een nieuw Power Slap-evenement op het programma. Tijdens Power Slap 6 verdedigt weltergewichtkampioen Christopher Thomas zijn titel tegen nummer 1 in de rankings Emanuel Muniz. De evenementen van Power Slap zijn live en gratis te bekijken via het platform Rumble. We leggen je uit hoe deze absurde sport in zijn werk gaat.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Power Slap (@powerslap)

Spelregels Power Slap

Het lijkt misschien simpel: twee mensen bitchslappen elkaar totdat er eentje onderuit gaat. Toch is het niet zo simpel als het lijkt. Dana White wil van Power Slap een serieuze, professionele sport maken en daar zijn dus ook heel wat regels aan verbonden. Zo zijn er bijvoorbeeld – net als in de UFC en bij andere vechtsporten – gewichtsklassen, zodat je altijd tegenover iemand van ongeveer hetzelfde gewicht staat.

Een ‘gevecht’ bestaat uit drie rondes, titelgevechten en main events uit vijf rondes. Beide deelnemers krijgen om en om dus drie (of vijf) pogingen om hun tegenstander naar de grond te slaan. De scheidsrechter bepaalt met een ouderwets potje kop of munt wie van de twee deelnemers begint. Degene die de klap uitdeelt, moet vooraf aangeven met welke hand die gaat slaan en hoe vaak die even wil mikken, zogenaamde wind-ups. Slaan moet met de platte hand, op de wang, tussen de ogen en kin. Sla je daarbuiten of raak je je tegenstander niet met je volledige platte hand, is dat een overtreding. Sla je je tegenstander naar de grond, moet die binnen de 10 tellen weer opstaan om door te mogen. Ook bij Power Slap heb je dus de welbekende knockdowns.

Ook als ontvanger moet je aan een aantal regels voldoen. Net als degene die de klap uitdeelt, moet ook de ontvanger altijd in zijn vak blijven staan. Je mag je hoofd en schouders ook niet bewegen, omdat dat de klap van je tegenstander beïnvloedt. Heb je de platte hand op je wang gekregen, dan heb je 60 seconden om te herstellen en klaar te staan voor de return. Staan beide deelnemers na drie rondes nog overeind, dan beslist de jury wie heeft gewonnen. Wil je de regels echt goed leren kennen? Dan kun je het best eens een volledig evenement kijken, zoals Power Slap 5. Hieronder gratis te bekijken, met commentaar van UFC-legende Michael Bisping en Power Slap-ster Layne ‘Da Crazy Hawaiian’ Viernes in het main event.

Felle kritiek

Hoewel de sport online steeds populairder wordt, is er ook felle kritiek te horen. Bekende atleten als bokser Ryan Garcia en UFC-kampioen Sean O’Malley hebben zich al uitgesproken tegen de sport. Zij vrezen dat deze sport te veel schade aan de hersenen van de deelnemers aanricht. Ook wordt de sport door veel mensen – net als bij MMA in de begindagen – primitief en onverantwoord genoemd.

Uiteraard heeft Dana White daar maling aan. Hij reageert geheel op zijn manier op de kritiek. “In het boksen krijgen de vechters 300 tot 400 stoten per partij te verduren. Bij Power Slap zijn dat er 3 tot 5 maximaal. En dan moet Power Slap verboden worden? Dat is belachelijk”, reageert White. “If you don’t fucking like it, don’t watch it. Oh, you’re disgusted by it? Watch The Voice!” Daar is dan weer geen speld tussen te krijgen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NINA DRAMA (@ninamariedaniele)

Power Slap gaat viraal

Ondanks alle kritiek gaan beelden van de relatief nieuwe sport ongekend hard op social media. Volgens Dana White scoren de beelden van zijn Power Slap beter dan alle socials van de NBA, NFL, NHL, WWE en Formule1 bij elkaar. Hoewel dat misschien met een korreltje zout genomen moet worden, valt het niet te ontkennen dat de beelden van Power Slap keihard viraal gaan. De marketingmachine van Dana White doet zijn werk dus weer uitstekend. Zo werd deze knock-out van Jewel Scott alleen al op TikTok ruim 355 miljoen (!) keer bekeken.

@powerslap Jewel Scott #knockouts hit different 🧨 #powerslap #slap ♬ original sound – Power Slap

Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram. Lees hier over Nieky Holzken zijn vermeende rematch tegen de Japanse Sexyama. 

Deel dit artikel
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons