Defi; fysieke Bitcoin voor exchange op laptop
Foto: Unsplash

Alles over DeFi: een duidelijke uitleg over Decentralized Finance

Als jij je aan het verdiepen bent in de wereld van crypto heb je de term DeFi vaak voorbij zien komen. De afkorting betekent volledig uitgeschreven decentralized finance. Het is een breed begrip dat zich continu uitbreidt en blijft evolueren. In dit artikel leren we je de basis kennen van de term, dus ben je nieuw in de wereld van crypto lees dan even alles goed door.

DeFi heeft één basisdoel en dat is de volledige controle over jouw eigen financiën. Met deze zogenaamde decentralized finance, ofwel gedecentraliseerde financiering, ben jij als gebruiker niet langer afhankelijk van banken of andere financiële instanties. Bij DeFi worden tussenpersonen buitengesloten en hebben deze niet langer inzage in jouw gegevens.

Voordelen DeFi

DeFi kent meerdere voordelen voor gebruikers, maar je hebt wel basiskennis nodig over crypto voordat je ermee aan de slag kunt:

  • Financiële inclusie: DeFi biedt financiële diensten aan degenen zonder bankrekening of met beperkte opties. Hierdoor kunnen ze nu deelnemen aan wereldwijde economische activiteiten die voorheen buiten hun bereik lagen.
  • Transparantie en veiligheid: Omdat bijna elke transactie wordt vastgelegd (afhankelijk van de chain/protocol) in een openbaar grootboek, dankzij de intrinsieke structuur van de meeste blockchains, is alles grotendeels transparant en inzichtelijk voor iedereen.
  • Flexibiliteit en toegankelijkheid: DeFi biedt gebruikers de mogelijkheid te kiezen uit verschillende financiële diensten, waaronder DEX’en. Bovendien kun je deze diensten vrijwel non-stop en vanaf elke locatie ter wereld gebruiken, mits je natuurlijk verbonden bent met het internet.
DeFi; bitcoins naast fysieke valuta
Foto: Pexels

De motor achter DeFi

DeFi draait op blockchain-technologie, gebouwd op chains zoals Ethereum. Dit zorgt voor een veilige en transparante infrastructuur met lage toetredingsdrempels en een hoge veiligheidsgraad. Hier is een opsomming van de belangrijkste componenten van het huidige DeFi-systeem:

  • Smart Contracts: Smart contracts zijn afspraken gecodeerd op de blockchain die worden uitgevoerd mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zonder tussenpersonen maken ze transacties, leningen en andere financiële activiteiten mogelijk.
  • Gedecentraliseerde applicaties (DApps): DApps, oftewel gedecentraliseerde applicaties, zijn gebruiksvriendelijke interfaces waarmee je toegang krijgt tot een wereld van DeFi-protocollen.
  • Gedecentraliseerde beurzen (DEX’s): Gedecentraliseerde beurzen zijn platforms voor peer-to-peer handel in digitale activa. Dit elimineert de tussenpersoon en geeft gebruikers volledige controle over hun liquide activa.
  • Stablecoins: Stablecoins zijn cryptocurrency’s met een vaste marktwaarde, waarvan de meeste zijn vastgezet aan de dollar.
  • Yield Farming: Yield farming is een populaire en passieve activiteit in DeFi. Het stelt gebruikers in staat passief inkomen te verdienen door liquiditeit te verschaffen aan gedecentraliseerde protocollen.

Risico’s DeFi

DeFi kent een hoop voordelen, maar aan het gebruik kleven ook risico’s. Zo werd een in juli 2023 nog een groot DeFi-platform gehackt. Bij de hack werd ruim 40 miljoen dollar aan cryptocurrency’s weggesluisd. De decentralisatie van DeFi, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is, kan enkele risico’s met zich meebrengen. Denk hierbij aan fouten in smart contracts, hacks, scams en de algemene marktvolatiliteit. Mensen moeten grondig onderzoek doen en vooral in het begin erg voorzichtig zijn.

DeFi gebruikt blockchain om nieuwe verdien mogelijkheden, transparantie en inclusiviteit in financiële overzichten te bieden. De DeFi-ruimte is moeilijk in het begin, maar wel interessant voor diegene die zich willen loskoppelen van de traditionele systemen.

Zo start je met Decentralized Finance

  • Creëer een wallet: Om deel te nemen heb je een digitale wallet nodig om je cryptocurrency’s op te slaan. Er zijn allerlei soorten wallets: hardware, app- en browser gebaseerd. Kies degene die het beste bij jouw behoeften past.
  • Doe je onderzoek: Er zijn veel DeFi-platforms die elk verschillende diensten en faciliteiten bieden. Doe vooraf goed je eigen onderzoek; lees reviews, vraag anderen en raadpleeg de documentatie.
  • Begin klein: Voor een beginner is het het beste om te beginnen met een kleine initiële investering om te wennen aan de DeFi-omgeving. Er is een behoorlijke leercurve en DeFi is een snel veranderend landschap.

Om dit artikel beter te begrijpen, check je via deze link al onze vorige artikelen.

Disclaimer crypto en bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrency’s brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons