crypto wallet; een crypto wallet is een opslag voor verschillende cryptocurrencies
Foto: Wikimedia Commons

De basiskennis over een crypto wallet lees je in dit artikel

Het opzetten van een losse crypto wallet, buiten de exchanges om, is vaak het startpunt van een reis in de wereld van DeFi. Die laatste staat voor Decentralized Finance, wat betekent dat er geen tussenwegen zijn, zoals banken of beurzen. In dit artikel laten we je zien wat een crypto wallet precies is, hoe deze werkt en hoe je deze aanmaakt. Naast de basics over een crypto wallet leggen we ook uit hoe je deze kunt gebruiken.

Beginnen met crypto kan behoorlijk intimiderend zijn, zeker ten aanzien van Decentralized Finance is er sprake van een redelijk grote learning curve. Zo zijn er best veel dingen waar je op moet letten voordat je echt kunt beginnen en alles effectief kunt gebruiken. In een vorig artikel hebben we uitgelegd wat cryptocurrencies zijn en welke risico’s deze met zich meebrengen. Het is een goed idee om dit nog even door te lezen om de basics te leren kennen.

Crypto wallet

Een losse cryptocurrency wallet heeft één hoofddoel: het veilig opslaan van je digitale valuta. Crypto wallets zijn daarnaast ook de sleutel tot de wereld van DeFi. Je hebt ze nodig voor het communiceren met allerlei soorten gedecentraliseerde applicaties (dApps). Er zijn verschillende crypto wallets voor diverse blockchains en sommige zijn beter dan andere. Alle wallets hebben daarentegen dezelfde basisfuncties: 

  • Opslag tokens en NFT’s
  • Transacties ondertekenen
  • Verzenden en ontvangen van verschillende cryptocurrencies
  • Een swap om crypto’s mee te kunnen wisselen
  • Interactie met dApps waarbij je portemonnee-adres jouw gebruikers-ID is

Dit is een eenvoudige uitleg van wat een crypto hot wallet is, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe ze werken. Hoewel het gebruik van crypto wallets veel voordelen heeft, brengen ze ook risico’s met zich mee.

Zo werkt een crypto wallet

We hebben het hierbij met name over hot wallets, ofwel web of mobiele wallets (zoals Metamask of Trustwallet). Deze creëren een uniek adres waar je middels een seedphrase, een soort van privésleutel, alleen toegang toe krijgt. Deze bestaan uit een reeks van twaalf of meer willekeurig gegenereerde woorden. Het daaraan gekoppelde portemonnee-adres kun je zien als een bankrekeningnummer die met iedereen kan worden gedeeld en via de blockchain inzichtelijk is. Naast hot hebben we ook cold wallets, dit zijn meer fysieke opslagpunten van crypto. Hierbij kun je denken aan een digitale USB-stick met speciale code. De cold wallets laten we in dit artikel verder even buiten beschouwing. 

Zo stel je een crypto wallet in

Er zijn veel opties voor het instellen van een crypto wallet, maar diegene met de meeste gebruikers wereldwijd is Metamask. Deze blockchain wallet is een DeFi hot wallet met miljoenen gebruikers wereldwijd waarmee je verbinding kunt maken met Ethereum en elk EVM-compatibel netwerk zoals Avalanche, Polygon, zkSync, Linea, Fantom, BSC Chain etc.

In de onderstaande video laten we stap voor stap laten zien hoe je een Metamask Wallet op een desktop of laptop instelt. Het is belangrijk om eerst alles te weten over deze wallet, dus lees het artikel goed door en ook de vorige stukken over crypto voordat je een eigen wallet aanmaakt. 

De meest gebruikte manier om funds op je losse hot wallet te krijgen is via een Exchange, koop daar een crypto die je onderzocht hebt en stuur het daarna rechtstreeks naar je Metamask wallet-adres. Je bent nu klaar om de wereld van DeFi te ontdekken en te beginnen met traden. 

Wees voorzichtig

Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Verbind jouw wallet nooit zomaar met een website of dApp. Verifieer altijd het domein en let er op goed geen vreemde toestemmingen te ondertekenen. Dit kan simpel door Google te gebruiken en beoordelingen te lezen van andere gebruikers. Bewaar je keys op een veilige fysieke plek en switch om de zoveel tijd van hot wallet om extra veilig te zijn. Als extra veiligheidsstap kun je er ook meerdere gebruiken. Voor al jouw wallets gelden dezelfde stappen: check, controleer en werk bij. Dit kan gemakkelijk via Metamask. Zeker in het begin loont het om extra voorzichtig te zijn en is het slim om zoveel mogelijk kennis in te slaan.

crypto wallet; een crypto wallet is een opslag voor verschillende cryptocurrencies
Foto: pxhere.com

Disclaimer Crypto en bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrencies brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons