NVIDIA miljarden waard; Het NVIDIA logo op een zwarte muur
Foto: NVIDIA newsroom

Techbedrijf NVIDIA doorbreekt de 2 biljoen dollar grens met AI-technologie

Gisteren kreeg computer hardware ontwikkelaar NVIDIA een reusachtige boost op de beurs in New York en nu is het miljarden waard. Op dit moment is het bedrijf bijna 2 biljoen (!!!) dollar waard. Beleggers zijn dolenthousiast over de grootste speler op de wereld van computerchips. Maar hoe zijn ze nou zo groot geworden?

Het succes van NVIDIA kan niet genegeerd worden. Misschien heb je weleens het logo op je fysieke game kopie zien verschijnen of ken je ze van de softwarechips voor data doeleinden. Ze zijn een onmisbare speler in de techwereld.

In korte tijd al een enorme invloed

NVIDIA is opgericht in 1993 door Jen-Hsun Huang, Chris Malachowsky en Curtis Priem en is gevestigd in Amerika. Er zijn vier bedrijfsonderdelen: Data Center, Gaming, Professional Visualization en Automotive. Data Center is de snelst groeiende activiteit en dit onderdeel levert materiaal speciaal bestemd voor kunstmatige intelligentie (AI). De toeneming van het maatschappelijk gebruik van AI tegenwoordig is dus dan ook voor een heel groot deel te danken aan NVIDIA.

Stinkend rijk geworden van computer chips

Op 22 januari 1999 kreeg het bedrijf een beursnotering aan de NASDAQ-effectenbeurs. Het verkocht toen 3,5 miljoen aandelen tegen een introductieprijs van 12 Amerikaanse dollar. De eerste handelsdag steeg de koers met 64% en NVIDIA kreeg daarmee een marktwaarde van 626 miljoen Amerikaanse dollar. 20 jaar later is het bedrijf één van de grootste ter wereld. Nu is NVIDIA miljarden en zelfs meer waard. Het is zelfs meer waard dan de moederbedrijven van Google, Amazon en Alphabet.

Foto: NVIDIA newsroom

Een aanbod dat je niet kan weigeren

Maar waarom zijn nu precies de chips van NVIDIA zo populair?  Wat Nvidia’s videokaarten zo uniek en succesvol maakt, is hun vermogen om een enorme hoeveelheid berekeningen gelijktijdig uit te voeren. In tegenstelling tot een gewone processor, die uitblinkt in één taak tegelijk. Eigenlijk is het dus simpel uitgelegd voor de mensen die werken met computerchips alsof ze met 8 handen aan het werken zijn in plaats van met 2. Doordat heb aanbod van NVIDIA dus zo sterk is, zijn ze nu miljarden waard.

NVIDIA miljarden waard; Een plein met overdakking en het NVIDIA logo erbij
Foto: NVIDIA newsroom

Té succesvol misschien?

Het succes van NVIDIA is zelfs zo groot dat zelfs zijzelf het niet bij kunnen houden. De vraag voor computerchips is enorm groot en ze hebben moeite met de wachtrij bij te houden. Computerchips maken is een enorm duur en lastig proces. Dat is slecht nieuws voor zowel de software engineers als de gamers onder ons. Software ontwikkeling en het maken van gaming disks en harddrives zijn namelijk twee van grootste vormen van gebruik voor de chips van NVIDIA.

Benieuwd naar de nieuwste AI ontwikkeling voor video’s? Check dit artikel en vergeet ook niet ons te volgen op  InstagramFacebook en X!

Deel dit artikel
Thijmen Oort

Thijmen Oort

Online editor
Journalist in spé Thijmen is hard onderweg naar een glansrijke carrière. Met zijn interesses voor extreme sports, tech en auto's is hij bij DAY1 aan het juiste adres om zijn vlotte pen te gebruiken. Thijmen is open-minded en verdiept zich graag in alles waar het mannenhart een sprongetje van maakt!
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons