Bitcoin en Crypto; image of bitcoin with diagram in the back
Foto: Pexels

De basics van crypto en Bitcoin leer je in dit artikel!

De waarde van Bitcoin steeg sinds begin 2023 met 150% en je kunt de krant niet openslaan of je leest over de online valuta. Als je tot zo ver bent gekomen en dit artikel leest, is dat waarschijnlijk omdat je geen idee hebt of een heel klein beetje begrijpt wat Crypto is. De een noemt het dé valuta van de toekomst, terwijl de ander het oplichterij vindt. In dit artikel lees je alle basics over crypto. 

Maak je geen zorgen, we zullen je niet vervelen met alle saaie en verwarrende informatie, maar laten we het op een plezierige manier aanpakken en heel misschien begint vanaf hier je cryptoreis!

Wat is Crypto? 

Voor degenen die denken dat Crypto de introductie is van digitale valuta en transacties, denk nog eens na. Je bent aan het idee gewend geraakt sinds 1994, toen de allereerste digitale transactie plaatsvond. Sindsdien gebruik je het internet om dingen te kopen zonder dat je fysiek geld nodig hebt, zelfs als je naar een winkel of restaurant gaat kun je betalen met een kaart of je telefoon die digitale geldtransacties kan uitvoeren.

Cryptocurrency is simpelweg digitale valuta wat is ontworpen om te werken als een ruilmiddel zonder de noodzaak van gecentraliseerde entiteiten. Gecentraliseerde entiteiten zijn bijvoorbeeld overheden, banken en/of bedrijven. Tegenwoordig hoeven we geen gebruik meer te maken van deze autoriteiten door het gebruik van blockchains zoals Bitcoin, Ethereum en Solana. Op deze blockchains kunnen we digitale valuta gebruiken om te kopen, verkopen en verhandelen. Net zoals we dat in de echte wereld met contant geld doen. Het gebruik van cryptocurrencies is niet anders, maar kan wel voordeliger zijn

https://youtu.be/KeFRLRA_XzQ?feature=shared

Tot nu toe hebben we twee internet tijdperken doorlopen, bekend als het Web en Web 2. Sinds de introductie van Bitcoin (BTC) zijn we snel overgestapt naar de wereld van Web3.

Wat is Bitcoin?

In 2009 introduceerde een anonieme persoon of groep genaamd Satoshi Nakamoto de allereerste blockchain die we kennen als Bitcoin en de bijbehorende netwerkvaluta BTC. Bitcoin is een blockchain die draait op het Proof-of-Work (PoW) consensus mechanism. Eenvoudig uitgelegd wordt dit gebruikt om transacties te valideren, nieuwe tokens te delven en het netwerk te beveiligen. Tegenwoordig wordt Bitcoin vooral gebruikt als belegging en in sommige gevallen als een betaalmiddel. Denk hierbij aan het betalen met je bankpas bij een koffiezaak, maar dan met een ‘stukje’ Bitcoin.

Proof-of-Work uitgelegd

Het consensus mechanisme Proof-of-Work vereist dat gebruikers hun rekenkracht (GPU) gebruiken om het netwerk van energie te voorzien, waardoor Bitcoin een volledig gedecentraliseerd netwerk kan draaien.

Deze computers, ook wel ‘Miners’ genoemd, zijn verantwoordelijk voor het verifiëren van nieuwe transacties en gegevens die vervolgens permanent worden toegevoegd aan de blockchain. In ruil daarvoor krijgen Miners een beloning in de vorm van een token aan de blockchain. Als je bijvoorbeeld Bitcoin mijnt, krijg je de munteenheid BTC. Zoals we al zeiden vereist het minen dat gebruikers hun computerbronnen gebruiken, wat erg duur kan zijn vanwege de energie die nodig is om Bitcoin te delven.

Anonimiteit van Crypto en bitcoin

De anonieme uitvinder Satoshi Nakamoto creëerde Bitcoin om nieuwe mogelijkheden te creëren voor mensen om terug te vechten tegen de dominante macht van de financiële autoriteiten. Bijvoorbeeld banken en overheden. Vandaag de dag hebben we duizenden verschillende munteenheden en dat is allemaal te danken aan Mr. Nakamoto.

Bitcoin heeft een betalingssysteem gecreëerd dat banken en gecentraliseerde overheden, die ons al eeuwenlang mogelijk uitbuiten (aldus Mr. Nakamoto en anderen), overbodig maakt.

BTC, de eigen munteenheid van het Bitcoin-netwerk, wordt gebruikt voor het verzenden en ontvangen tussen gebruikers, voor het betalen van netwerk- en transactiekosten en langzaamaan zien we dat grote bedrijven BTC beginnen te accepteren als een vorm van betaling. Oh, je vraagt je misschien af welke bedrijven? Hier is een korte lijst:

  • Ferrari
  • Starbucks
  • KFC
  • PayPal
  • Twitch
  • Tesla
  • Coca Cola
  • Lionsgate
  • Shopify
  • BMW
  • Visa
  • Mastercard

Geloof ons als we zeggen dat er nog veel meer op die lijst kunnen staan en het onvermijdelijk is dat er nog meer zullen volgen.

Voordelen Crypto en bitcoin

Crypto heeft nieuwe mogelijkheden geopend die nooit voor mogelijk werden gehouden, maar niet perfect. Niets is dat. Zonder bevooroordeeld te zijn, gaan we kijken naar zowel de voordelen als de nadelen van het gebruik van cryptocurrencies.

Decentralisatie

Voor één keer kan geld gecontroleerd worden door het volk. Regeringen en banken kunnen afscheid nemen van het monopoliseren van de hele financiële industrie, vandaag kunnen we leven in een volledig gedecentraliseerde financiële economie.

Efficiëntie

Banken doen er gemiddeld 3-5 dagen over om transacties te verwerken en rekenen over het algemeen kosten tot 3% of meer. Dankzij smart contracts en blockchain-technologie kunnen we nu direct en bijna zonder kosten activa verzenden/ontvangen. Het maakt niet uit of je $ 1.000.000 of $ 1 verstuurt, de transactie wordt direct afgerond en kost je bijna niets (afhankelijk van de gekozen blockchain).

Elk jaar worden er miljarden dollars verwerkt door banken wereldwijd. Het bedrag dat hiermee verdiend wordt voor de banken is gigantisch. Het is dan ook niet gek dat banken cryptocurrencies tot nu toe vooral een negatief iets vinden, aangezien dit het huidige systeem volledig zou veranderen.

Toegankelijkheid

Heb je toegang tot het internet? Wat een domme vraag, je bent al op deze website. Dus, goed nieuws. Crypto is toegankelijk voor iedereen, overal ter wereld en op elk moment van de dag. Vaak wordt gezegd, dat in tegenstelling tot de banken en traditionele financiële markten, Crypto nooit slaapt. Wat hiermee bedoeld wordt is het feit dat bijvoorbeeld de aandelenmarkt in het weekend gesloten is en in de avonduren ook. Crypto daarentegen gaat altijd door ‘s nachts, in het weekend en vroeg in de morgen. Dit betekent dat er altijd en overal gehandeld kan worden in cryptocurrencies.

Privacy

Het gebruik van cryptocurrencies vereist geen persoonlijke informatie. Wanneer je een account aanmaakt op een willekeurige blockchain, krijg je een uniek portemonnee adres dat er ongeveer uitziet als “0x……..defg”. Zoals je kunt zien, zal niemand in de wereld raden dat dit John Doe is achter deze portemonnee. Voor degenen die hun financiële privacy willen verbeteren, kun je zelfs speciale privacy blockchains gebruiken, zoals Monero (XMR) en het Oasis Network (ROSE).

Transparantie

Blockchains liegen nooit. Door het gedecentraliseerde kader van een blockchain kan iedereen op elk moment transacties bekijken die hebben plaatsgevonden. Geen enkele transactie (blok) kan ooit worden verwijderd of gewijzigd. Het staat in steen gebeiteld. Hoewel iedereen je transacties kan zien, kan niemand er een naam aan verbinden. Tenzij ze jou en jouw portemonnee-adres natuurlijk kennen.

Beveiliging

Met crypto ben je je eigen bank. Je hebt volledige controle. Je hebt alle verantwoordelijkheid. Waarom? Nou, als je begint, word je gevraagd om een Crypto Wallet op te zetten waar je een zogenaamde Private Key krijgt. Deze Private Key staat bekend als een seed phrase die bestaat uit minimaal 12 willekeurige woorden. Deze 12 woorden zijn de sleutel tot je portemonnee. Als iemand je sleutels heeft, hebben ze je portemonnee. Daarom is het belangrijk om ze veilig offline op te slaan. Voor wie het zich afvraagt: het is onmogelijk om alle 12 woorden van je portemonnee te raden en daarom is het extreem veilig.

Nadelen Crypto en bitcoin

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat er risico’s kleven aan het gebruiken, kopen en omgaan met crypto.

Privacy

Er zijn enkele nadelen als het gaat om privacy op de blockchain, dit komt omdat crypto transacties niet volledig anoniem zijn, maar in plaats daarvan pseudoniem. Om het voor jullie te vereenvoudigen, betekent dit dat je in principe een digitaal spoor achterlaat dat kan worden getraceerd door de overheid of soortgelijke autoriteiten. Zoals eerder vermeld in de voordelen van crypto privacy, kun je privacy gerichte blockchains gebruiken als je anoniem wil blijven.

Volatiliteit

Een belangrijk probleem, maar ook een zegen, is het feit dat cryptocurrencies ultra volatiel zijn, wat betekent dat ze 1000% kunnen stijgen in een kwestie van microseconden of 100% kunnen dalen in nanoseconden. Sommige cryptocurrencies zijn minder beweeglijk dan andere, bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Ripple (XRP) staan allemaal bekend als Large Cap Cryptocurrencies, omdat ze grote Market Caps hebben en een solide liquiditeit om grote hoeveelheden transacties en volume te verwerken.

Exploits

Omdat de blockchain volledig gedecentraliseerd is, kan iedereen zijn eigen gedecentraliseerde applicaties (dApps) en cryptocurrencies bouwen en lanceren. Er zijn duizenden cryptocurrencies, blockchains en protocollen. Sommigen zijn gebouwd met zwakke code erachter. Zwakke codes zijn waar hackers naar op zoek zijn, ze zoeken naar elke misstap binnen het smart contract. Om een lang verhaal kort te maken; als je activa hebt binnen een dApp, blockchain of een dergelijke cryptocurrency bezit kan dit resulteren in een verlies van fondsen!

Wat zijn Altcoins?

Bitcoin was slechts het begin van de term crypto, nu hebben we honderdduizenden verschillende cryptocurrencies. Deze worden ook wel ‘Altcoins’ worden genoemd. Na Bitcoin kwamen er meer blockchains op de markt met grote namen die nog steeds bestaan, zoals Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Solana (SOL). Dit zijn allemaal alternatieven voor de toonaangevende cryptocurrency en blockchain Bitcoin (BTC).

Altcoins

Er zijn honderden verschillende soorten cryptocurrencies, zoals Stablecoins, Gaming, Exchange en Network tokens/coins. Dit zijn allemaal Altcoins en om het kort te maken, alles wat geen Bitcoin is, is een Altcoin. Binnenkort zal er een artikel online komen waarin we een deep dive uitvoeren op altcoins. Wat ze precies zijn en wat je er aan hebt lees je binnenkort!

Toekomstig betaalmiddel?

Crypto zal zich verspreiden naar alle uithoeken van de wereld. De technologie kan niet worden genegeerd. We staan op het punt om een grote verschuiving te maken naar de wereld van Web3. Grote bedrijven, overheden en landen maken nu zoveel gebruik van cryptocurrencies en blockchaintechnologie dat er geen weg meer terug is.

Het spreekt voor zich dat je de risico’s en nadelen bij het gebruik van crypto niet kunt negeren. De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen is: wegen de voordelen voor jou op tegen de nadelen? Het is namelijk zo dat er veel voordelen, maar ook zeker nadelen aan cryptocurrencies zitten. Deze hebben we in dit artikel geprobeerd toe te lichten, om een duidelijk beeld over Crypto te schetsen. Het is vervolgens aan jou zelf om de keuze te maken of je het interessant vindt en of je de voordelen vindt afwegen tegenover de nadelen om jouw cryptoreis te starten!

WTFInance crypto-update

Mocht je meer willen weten over Crypto en het laatste nieuws ervan willen checken doe je dat op ons financiele YouTube-kanaal: WTFinance. Hieronder bekijk je de laatste crypto-update.

Disclaimer Crypto en bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrencies brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons