CEX DEX crypto; verschillende crypto rondom telefoon
Foto: Pexels

Twee onmisbare termen in de wereld van crypto uitgelegd: CEX & DEX

Wil je beginnen met het handelen in crypto? Dan is het megabelangrijk om een veilige plek te vinden om crypto te kopen, verkopen en bewaren. Je komt dan waarschijnlijk al snel uit bij Centralized Exchanges (CEX’s) en Decentralized Exchanges (DEX’s). Zowel de CEX als DEX kennen hun voor- en nadelen en in dit artikel worden de termen uitgelegd. 

Om dit artikel beter te begrijpen, check je via deze link al onze vorige artikelen.

Een crypto exchange verwijst naar een plek waar je cryptocurrency met anderen verhandelt met behulp van andere cryptocurrency’s (bijv. ETH) of fiat valuta zoals de dollar. Deze exchanges bieden vaak meerdere diensten aan en genereren inkomsten door middel van kleine fees, wat bij grote volumes aardig kan oplopen.

Belang van een crypto exchange

Je hebt een crypto exchange nodig als je crypto wil kopen, verkopen of verhandelen. Je kunt niet zomaar naar een plaatselijke bank of geldautomaat gaan om wat Bitcoin of Ethereum te halen. Er is een platform nodig dat je verbindt met andere gebruikers en de benodigde transacties faciliteert. Niet alle crypto exchanges zijn echter gelijk. Sommige zijn betrouwbaarder, veiliger en gebruiksvriendelijker dan anderen.

CEX DEX crypto; crypto exchange in telefoon
Foto: Pexels

Ook zijn er verschillen ten aanzien van kosten, transactiesnelheid en algemene liquiditeit. Daarom moet je vooraf wat onderzoek doen en de verschillende exchanges goed vergelijken voordat je er eentje kiest. In Nederland zijn er een paar actief en worden ze steeds bekender omdat ze vaak zeer pro-actieve marketing campagnes en sponsordeals hebben.

CEX – Centralized Exchange

Een Centralized Exchanges (CEX) is een cryptocurrency exchange die wordt beheerd door een zakelijke entiteit die optreedt als makelaar tussen handelaren en kopers. Het is het meestvoorkomende entrypoint voor beginners bij het betreden van de markt. Om te beginnen moet je registreren, authenticiteit bewijzen en geld overmaken naar de wallet die door de beurs of CEX wordt verstrekt.

Voordelen CEX:

  • Gebruiksvriendelijke interface met verschillende handel opties, zoals spot, marge, futures en options.
  • Ze matchen kopers en verkopers via een eigen pool met een snelle uitvoering van orders en liquiditeit.
  • Een klantenservice, voor het geval je problemen ondervindt bij het uitvoeren van transacties.
  • Streeft erna lokale wetten en richtlijnen te volgen die bescherming bieden aan investeerders.

Nadelen CEX:

  • Privacy en autonomie ontbreken, omdat je zowel persoonlijke als financiële gegevens moet vrijgeven.
  • CEX’s worden frequent aangevallen en kunnen in barre gevallen zelfs omvallen door grote schommelingen of paniek geldopnames.
  • Controle en censuur, een exchange kan in sommige gevallen jouw account bevriezen of de toegang beperken.
  • “Not your keys, not your tokens!” De exchange is onderaan de streep de uiteindelijke eigenaar en beheerder van jouw funds. Dit kan betekenen dat als de Exchange omvalt, jij alles kan kwijtraken.

DEX – Decentralized Exchange

Een Decentralized Exchanges (DEX) draait op een netwerk van peer-to-peer-knooppunten die functioneren met behulp van een bepaalde blockchain ledger. Je hoeft geen account aan te maken, je identiteit te laten verifiëren of assets op de DEX zelf te bewaren. Hiermee kun je rechtstreeks met andere gebruikers wisselen via losse liquidity pools.

Voordelen DEX:

  • Meer privacy en vrijheid. Geen persoonsgegevens nodig om transacties uit te voeren.
  • Direct toegankelijk, op voorwaarde dat je zelf uitvogelt hoe deze exchange werkt.
  • Je beheert zelf al je tokens of NFT’s via je losse hot wallet, niet een overkoepelende entiteit (zoals bij een CEX).

Nadelen DEX:

  • Sommige functies hebben iets meer uitleg nodig om echt te kunnen begrijpen. Zoals slippage, liquidity pools en gas fees.
  • Veel van de assets die worden verhandeld op een DEX hebben een kleine liquidity pool en kunnen zeer volatiel zijn. Vergeleken met grote projecten dus zijn vaak veel risicovoller. Een goede risk management strategie is key.
  • Vaak zijn er geen opties om assets te off-rampen, oftewel crypto uit te cashen naar een bankrekening. Hiervoor heb je waarschijnlijk weer een CEX nodig.

Keuze voor CEX of DEX

Zoals je kunt zien, is er geen eenduidig antwoord op de vraag welk type crypto exchange beter is. Het hangt allemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren, doelen en risicotolerantie. Hier zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden en die je kunnen helpen bij het maken van een beslissing:

  • Wat vind je belangrijk als het gaat om privacy en controle over je financiën?
    Als het een topprioriteit is om je identiteit verborgen te houden en de volledige controle te hebben over je geld – en je het vooral ook niet erg vindt om enkele technische details door te nemen – is een gedecentraliseerde beurs (DEX) een betere keuze. Als gemak echter voorop staat en je het niet erg vindt om wat informatie te delen in ruil voor een gemakkelijkere ervaring, kun een gecentraliseerde exchange (CEX) gebruiken.
  • Hoe vaak handel je en tot welke omvang van de markten heb je toegang nodig?
    Frequente handelaren die veel en snelle opties nodig hebben, kunnen de grotere gebruikerspool van een CEX waarderen. Ondertussen kunnen handelaren die tevreden zijn met meer niche gemeenschappen en lage liquidity plays (degens) er prima aan doen bij een DEX te blijven.
  • Veiligheid en betrouwbaarheid zijn ook belangrijke overwegingen.
    Een CEX, gerund door een gevestigd bedrijf dat de regelgeving probeert te volgen. Dit geeft wellicht iets meer vertrouwen. Maar als het nemen van de volledige verantwoordelijkheid voor de bescherming bij je past en je veel vertrouwen hebt in DeFi is een DEX meer iets voor jou.

Uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan jou. De meeste traders gebruiken beide soorten exchanges, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren. Het belangrijkste is om je eigen onderzoek te doen, de voor- en nadelen van elke beurs te vergelijken en je bewust te zijn van de risico’s die komen kijken bij het handelen in crypto.

Disclaimer Crypto en Bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrencies brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons