Als je de namen Pikachu, Charizard of Snorlax voorbij hoort komen kan het maar om één ding gaan: Pokémon kaarten. Waar we als klein jongetje onze lievelingskaarten met elkaar ruilden op het schoolplein doen we dit nu online op Ebay, Marktplaats of op speciale beurzen. ”Naast crypto was ik zoek naar een betaalbare hobby met minder risico. Dit is voor mij het verzamelen van Pokémon kaarten”, vertelt Jay-Jay.
Hoewel er nog steeds nieuwe Pokémon kaarten uitkomen, zijn het vooral de pareltjes uit het verleden die wat waard zijn. Naast de oude kaarten zijn er ook speciale kaarten waarmee je een extra zakcentje kunt maken. Je moet beide dan wel laten taxeren bij een gecertificeerd bedrijf. Mocht je nog Pokémon kaarten op zolder hebben liggen en willen weten hoeveel deze waard zijn kun je online verschillende tools gebruiken, waaronder deze. Het belangrijkste is om de kaart in goede staat te houden en te laten beoordelen bij een van de bedrijven die deze taxeren. Berg jouw favoriete kaarten dus altijd op in beschermende sleeves of verzamelmap. Jay-Jay: ”het leuke van Pokémon kaarten is dat het je niet zoveel geld kost en er altijd iets leuks voor terug krijgt, namelijk de kaart zelf en een leuke community die heel gepassioneerd is.”
Professional Sports Authenticator (PSA)
”Bij grading worden kaarten beoordeeld op waarde en staat. PSA, BGS, CGC, PCA, en SGC zijn de grote namen hierin. Het laten graden kan je kaarten een boost geven, maar soms is het net zo leuk zonder. Het gaat om de fun, niet alleen om de waarde”, vertelt Jay-Jay. Mocht je echt willen handelen in Pokémon kaarten is het aan te raden om jouw pareltjes te laten graden en dit kan door verschillende bedrijven.
De bekendste hiervan is Professional Sports Authenticator (PSA). Dit bedrijf is marktleider in het analyseren van kaarten en deze een cijfer te geven. Dit cijfer gaat van 1 tot 10, waarin 10 een geweldige staat betekent zonder imperfecties. Elk cijfer onder PSA-10 duidt op imperfecties. Dit kan bijvoorbeeld het zijn van witte randen om de kaart of een kleine beschadiging in de kaart. Dit zorgt voor een PSA grading die lager wordt, terwijl de kaart verder perfect is. PSA-10 is de heilige graal en wordt zelden gehaald. Het nadeel van PSA is dat de wachttijden af en toe wat lang kunnen zijn en de prijzen voor het laten graden van jouw kaart fluctueren.
Grading
Naast PSA heb je meer bedrijven die Pokémon kaarten beoordelen. Zo heb je Beckett Grading Service (BGS), Certified Guaranty Company (CGC), Professional Cards Authenticator (PCA) en Sportcard Guarantee Corporation (SGC). Hieronder zetten we even neer wat elk specifieke bedrijf voor jou kan betekenen. Onthou, hoe hoger jouw kaart is beoordeeld, hoe meer deze waard kan zijn.
- Beckett Grading Service: Biedt de kans op Blacklabel 10 grading. Dit is op het moment van schrijven dé waardevolste grading die er te krijgen is. De grading van Becket duurt ook lang en is duur.
- Certified Guaranty Company: Snellere service, maar soms lagere waarderingen dan PSA of BGS.
- Professional Cards Authenticator: Europees bedrijf met snelle en betaalbare services, maar internationaal minder erkend.
- Sportcard Guarantee Corporation: Betaalbaar en snel, maar minder vertrouwd bij verzamelaars.
”Met de grade van PSA, CGC en Becket blijven jouw kaarten het waardevolst”, tipt Jay-Jay.
Snelle markt
”In het begin lachten vrienden me uit. Wat een nerd! Nu zijn ze zijn degenen die met mij meegaan op kaartenjacht.” De markt in Pokémon kaarten gaat snel en als je er echt wat mee wil doen moet je up-to-date blijven van de laatste ontwikkelingen, maar ook je research op orde moet hebben. ”Het is een hobby waar je snel verslaafd aan raakt. Ik ben altijd op zoek naar die ene unieke kaart en het opbouwen van een unieke verzameling.”
De markt is niet alleen snel, maar ook veranderlijk als het weer. Waar een kaart de ene dag een fortuin waard kan zijn, kan de kaart een paar maanden later nog maar de helft waard zijn. Let dan ook altijd goed op wat je doet, doe je research en investeer alleen wat je missen kan. Net als bij andere investeringen, zoals crypto en aandelen zijn Pokémon kaarten niet zomaar een overnight succes.
”Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom Pokémon kaarten hou ik social media in de gaten, check ik YouTube en bezoek ik zo nu en dan wat beurzen. Naast het ‘standaard’ rondje, hebben we het op kantoor ook vaak over Pokémon kaarten en doen we soms pack openingen. Hier bespreken we de verschillende kaarten en checken we gelijk wat ze waard zijn of waren. Ikzelf ben soms avonden bezig met het afspeuren van YouTube, eBay, Marktplaats, Cardmarket en Instagram voor die ene vette vondst”, aldus Jay-Jay.
Engelse of Japanse Pokémon kaarten
Alle Pokémon kaarten die je in Nederland koopt zijn Engels en het grote verschil tussen Engelse en Japanse kaarten is de uitstraling. “Ik wissel graag tussen beide, afhankelijk van wat ik tegenkom en me op dat moment boeit.” Engelse kaarten zijn wijder verspreid en makkelijker te begrijpen voor het grote publiek. “Japanse kaarten daarentegen hebben vaak een hogere kwaliteit in druk en materiaal. Hun eerdere release en unieke promotionele kaarten maken ze aantrekkelijk voor verzamelaars die op zoek zijn naar zeldzaamheid en exclusiviteit. De verschillen in ontwerp en afmetingen kunnen ook een reden zijn om ze te verzamelen, zowel voor esthetische waardering als voor hun potentiële verzamelwaarde”, vertelt Jay-Jay.
My in-laws have a bunch of old cards and I’m no expert. Is there anything of value in this set?
byu/BeersBootsBeards inPokemonTCG
Op onze vernieuwde DAY1 website zullen we je vaker meenemen in de wereld van Pokémon en meer uitleg geven over waardevolle collectibles, games en natuurlijk Pokémon kaarten an sich.
Om niets meer te missen van al het Pokémonnieuws volg je ons op Instagram, Facebook en X. Naast nieuwtjes over Pokémon check je via deze link al onze andere artikelen!