Revworks; de getunde auto van rick staat gefotografeerd
Foto: Revworks

Rick Whoetaah vertelt over zijn geliefde EVO 8 en zijn ‘deathkart’

In samenwerking met RevWorks komt er wekelijks content van een fantastisch mooie gemodificeerde wagen op onze social media en website. Elke week bespreken we een auto met degene die hem heeft gemaakt. De liefhebbers vertellen waar hun liefde voor auto’s vandaan komt en wat ze allemaal aan de auto’s hebben gedaan.

Deze week spreken we Rick Whoetaah. Rick is niet een onbekende van ons, zo was hij al eerder een keer te zien in de ‘Daily Driver’ op ons YouTubekanaal. Daarin liet hij zijn gemodificeerde Mitsubishi Lancer EVO 8 zien. In de video gooide Rick al hoge ogen met zijn auto bij Jay Jay en DJ La Fuente, die wisten niet wat ze meemaakten toen ze een ritje meereden met Rick. Destijds kwamen er al termen als ‘We hebben de dood in de ogen gekeken’ en ‘Dit is toch niet normaal’. In dit interview hebben we het met hem over zijn geliefde EVO 8, maar ook over BILLY “the Deathkart”.

⁠Waar komt de liefde voor dit soort auto’s vandaan?

Ik heb vanaf mijn 18e altijd al een voorliefde voor auto’s gehad. Van rijden op de grens met een getunede auto.  Tot aan 4×4 rijden met een aangepaste offroader, en kan niet bestaat niet. Als iemand zegt je kunt de sloot niet in, dan rij ik er dus in à la Dukes of Hazzard style. Ik ben eigenlijk aangestoken door mijn maat Pieter Ursem, hij is een Mitsubishi-dealer. Ik begon met een Mitsubishi galant met een compressor, maar die miste de grip en vermogen. Uiteindelijk ben ik voor een ingevoerde USA EVO VIII gegaan, dat is nu ondertussen 19 jaar geleden. De verslaving naar meer en meer vermogen groeide.

Waarom heb je gekozen voor deze auto’s?

De EVO was 19 jaar geleden in Nederland een relatief onbekende auto, maar heeft veel potentie. Ik doe niet wat de rest doet en hou ervan om ‘out of the box denken’. Als iemand zegt, dat je het niet moet doen, dan probeer ik daar iets van te maken. Ik vind het nu leuk om te laten zien dat de EVO aardig wat in zijn mars heeft vergeleken met de super of hypercars. Alleen je hebt altijd een Baas boven baas. Fun is uiteindelijk het allerbelangrijkst.

De voorliefde voor BMW ‘s in Combinatie met gekkigheid is voor mij BILLY “the Deathkart”. Van een suffe E36 320i touring tot “Billy the Deathkart”met een dikke föhn, nu 300 pk en weegt niets, waarom niet. Ik mag soms ook in de Gymkana style rijden en vind ik echt te gaaf.

Revworks; Rick Whoetaah stapt in zijn eigen gemaakte 'deathkart'

Wat maakt deze auto zo bijzonder?

NKZ-Motorsports (Nick en Allan) hebben de EVO echt om mij heen gebouwd en is zo persoonlijk gemaakt en afgesteld op mijn rijstijl. Bijvoorbeeld, hoe snel is mijn reactie tijd, hoe snel schakel ik, wanneer moet de shiftlight af gaan, zodat ik precies schakel op het juiste moment. Met “boost by gear” is dit verder afgesteld op de dyno en kan ik (Als ik een goede dag heb) het maximale uit de EVO halen. Nogmaals, ik ben de zwakste schakel in de auto. En dat maakt het rijden ook leuker. Ben ik traag in bochten of in een dragrace, dan is het de schuld van mij en niet de EVO.

Welke moeilijkheden kom je tegen tijdens het tunen van de auto?

Veel de grens op zoeken van wat een EVO kan, dat kost veel tijd. Vanaf 2005 heb ik de auto al, toen van 280 pk tunen naar 400 pk. Daarna 400 naar 520 van 520 weer een nieuw raceblok naar 700 pk. En nu weer finetunen naar 751 pk en 803 Nm, hij is dus eigenlijk nog niet af. Het zorgt ook dat je de grenzen op zoekt van wat het materiaal aan kan. Dus een geëxplodeerd achterdiff, Dogbox waarvan de as tordeert of de triple plate carbon koppeling waarvan de geharde montage bouten afbreken, moet je dan voor lief nemen.

Revworks; Dit is de EVO 8 van Ricky Whoetaah

Wat is er allemaal gedaan aan deze auto en wat kan er nog gebeuren aan deze auto?

Poehhh, ik som het wel even op. Een custom raceblok 2.3 stroker handmade bij NKZ Motorsports, Haltech standalone E.C.U., Samsonas dogbox versnellingsbak, custom intercooler by vd Bel, AP Racing big brake kit voort, custom brandstofsysteem, JM-tuning exhaust.

Tja… ik wil nog wel een upgrade schroefset van Intrax of AST. Ook wil ik de ophanging nog wat verbeteren, zodat ik nog vlotter de bochten in kan gaan. Ik zou daarnaast nog wel meer vermogen kunnen doen door middel van een nog grotere turbo, maar ik wil onderin niet te veel inleveren. Dus dat hoeft niet per se, ik hoef niet de snelste te zijn op het rechte stuk. Bochten aan elkaar rijgen is mijn ding, dat vind ik veel te leuk.

Revworks; de getunde Kart staat helemaal klaar

Wanneer ben je tevreden met het resultaat?

Op zich ben ik nu wel tevreden met mijn EVO. Ik hou er van om een underdog te zijn vergeleken met de super-hypercars. Ik rij ook graag in mijn oude BMW Z4 met zijn 241 pk’tjes om in de Ardennen het tegen auto’s met 2 of 3 x zoveel vermogen op te boksen, heerlijk.

Wat is je droomauto om te tunen?

Lastig, ik heb wat ik wil en ik denk niet dat ik de bochten sneller zou kunnen nemen in een custom supercar. In bijvoorbeeld de Ardennen of het Zwarte Woud. Maar een 4×4 pick-up zoals de Nissan Navara met een +1000 pk GTR blok. Dat met een 4×4 suspension waarmee je overal hard kan, zowel op asfalt als offroad zou dan wel een unieke droomauto zijn. Wat is er leuker dan met zo’n underdog tegen een supercar te rijden, prachtig toch.

Revworks; Ricky Whoetaah staat met Jay Jay en Dj La Fuente naar de EVO 8 te kijken terwijl die uitleg geeft

⁠⁠Kun je het ooit over je hart verkrijgen om deze auto te verkopen?

Als ik daar een leven mee zou redden van een dierbare, zonder twijfel. Anders wordt de auto gewoon lekker oud bij mij.

Revworks; De kart rijdt door de vuurwerk heen

Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram! Check hier het laatste artikel met Revworks!

Deel dit artikel
Vidar Kleiboer

Vidar Kleiboer

Online Editor
Bij DAY1 schrijft Vidar over alles en nog wat, maar zijn specialisatie ligt bij sneakers, vechtsport en nieuwtjes over auto's. Zijn beste artikelen voor DAY1 worden op de beats van bekende hiphop-muziek getikt. Wanneer Vidar niet aan het schrijven is voor DAY1, vind je hem op het voetbalveld, waar hij iedereen in de derde klasse helemaal zoek tikt.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons