Niet vaak was een technologische doorbraak zo sterk dat na slechts een jaar het merendeel van de wereld het kent. ChatGPT viert zijn eerste verjaardag en begon als klein onderzoeksproject van OpenAI. Lange tijd wisten de werknemers van het bedrijf niet eens dat het bestond, nu een jaar later gebruikt bijna een derde van alle Nederlanders tools zoals deze die gemaakt zijn met hulp van Artificial Intelligence.
Volgens nieuw onderzoek van Deloitte is het gebruik van AI-tools het afgelopen jaar astronomisch hard gestegen. Hierin is ChatGPT koploper gevolgd door Snapchat’s My AI. Niet alleen studenten gebruiken het voor het inleveren van hun schoolverslagen, ook in het bedrijfsleven is AI bezig aan een opmars. Echter is de technologie zo snel gegaan dat er ook gekeken moet worden naar betrouwbaarheid van de verschillende AI-programma’s.
Bedrijven en Artificial Intelligence
Nee, AI is niet perfect en AI zal ons als mensheid niet vervangen, althans nog niet. We moeten wel goed kijken naar hoe we ermee omgaan en waarvoor we de verschillende programma’s gebruiken. Onze vrienden van de NOS deden een rondje langs de lijn en vroegen verschillende bedrijven of hun al gebruikmaakte van AI. Grote concerns zoals ABN AMRO, ASR, Heineken, ING, KPN, Nationale Nederlanden, Philips, Shell, Unilever en Randstad maken gebruik van verschillende programma’s.
Zo gebruiken onder andere ABN AMRO en Nationale Nederlanden AI om samenvattingen te maken van gesprekken op de klantenservice-afdeling. Dit betekent voor de medewerker dat hij of zij niet urenlang nog iets hoeft uit te typen en daarmee zijn of haar productiviteit verhoogd.
Status quo Artificial Intelligence
In het onderzoek van Deloitte blijkt dat 45% van de Nederlanders hun zichzelf ervan bewust dat AI-tools niet altijd feitelijk juist zijn en de resultaten som ook in twijfel moeten trekken of alles erover moeten onderzoeken. Een andere 39% stelt dat programma’s zoals ChatGPT ook niet volledig objectief zijn. Nu weten we het een en ander over AI en kunnen we deze mensen gerust stellen; AI kan niet zelf nadenken en je leert een programma zo objectief of subjectief mogelijk te zoals jij zelf wil. Enfin, meer bedenkelijke cijfers zijn de volgende. 25% trekt de betrouwbaarheid en objectiviteit van AI nooit in twijfel. 21% vertrouwt erop dat de gegeven antwoorden altijd feitelijk juist zijn. 22 procent twijfelt nooit aan de objectiviteit van resultaten gegenereerd door generatieve AI-tools.
AI brengt ook zorgen met zich mee en waar het voor sommigen een verademing is, zien anderen de technologische doorbraak als gevaar. 46% van de werkende Nederlanders voorziet dat er in de toekomst banen zullen verdwijnen door generatieve AI. 30 procent vreest dat generatieve AI ook hun eigen rol op het werk zal verkleinen. Jongere werknemers (18-24 jaar) maken zich hier het meeste zorgen over. Werknemers tussen de (55 en 64) jaar maken zich hierover het minste zorgen.
Toekomst AI
AI is er en zal nooit meer weggaan, dat is een feit. Hoe we er mee omgaan, moeten we in de komende jaren goed in de gaten houden. AI moet namelijk ethisch, juridisch en qua gebruikersvriendelijkheid nog verbeterd worden voordat een nog groter deel het gaat gebruiken. Daarnaast hebben we voor goede AI een constante toevoer van nieuwe data nodig en een ander onderzoek stelt dat we die niet hebben.
Volg ons op social media en abonneer op onze nieuwsbrief!