AI
Foto: Pixabay

AI nu al in de knel; data raakt sneller op dan het aangeleverd wordt

Of het nu voor je schoolopdracht, het samenstellen van Spotify playlists of werk gebruikt; Artificial Intelligence of AI is anno 2023 overal. Er is alleen één probleem en dat is dat de data om de programma’s iets te leren sneller opraakt dan dat deze aangeleverd wordt. Dit heeft als gevolg dat modellen als ChatGPT niet en andere tools niet meer verder ontwikkeld kunnen worden. 

Op de redactie van DAY1 is ChatGPT niet meer weg te denken en daar komen wij ook gewoon open voor uit. Net als wij maakt dit programma ook wel eens fouten. Experts waarschuwen nu dat tegen 2026 betrouwbare en goede data opraakt. Dit duurt nog wel even, maar omdat de technologie sneller ontwikkelt dan de data kan deze datum nog sneller komen.

De motor achter AI: data

Om AI-programma’s te kunnen trainen heb je data nodig. Dit gaat om heel veel data. Voor de populairste AI-tool van allemaal, ChatGPT, was er zo’n 570 gigabyte aan tekstdata nodig. Dit zijn zo’n 300 miljard woorden. Deze data was er al en hoe meer data een AI-programma tot zich kan nemen hoe beter deze wordt. En ondanks dat er elke dag voor de eeuwigheid content geplaatst wordt op internet lijkt deze motor achter Artificial Intelligence op te raken.

via GIPHY

Expertise

Experts van het techteam Epoch denken dat de bruikbare data tegen 2026 op is. Er is genoeg data, maar niet al deze data is bruikbaar. Zo kan data vanuit social media niet gebruikt worden om Artificial Intelligence te trainen en is veel andere online data onbruikbaar of onbetrouwbaar. Dit geldt dan ook niet alleen voor de tekstmodellen, maar ook voor foto’s. AI-programma’s zoals DALL-E en Midjourney worden getraind met databases waarin miljarden kwalitatieve afbeeldingen zitten die voorzien zijn met een tekstbeschrijving. Deze foto’s zijn gemaakt door professionals. Ook zonder de aanvoer van miljarden nieuwe foto’s door deze pro’s zal de groei van AI tegen 2026 stagneren.

AI leert AI

Het is daarentegen niet gezegd dat Artificial Intelligence niet meer de toekomst heeft voor het uitvoeren van verschillende taken waar jij als persoon uren mee bezig kunt zijn. De algoritmes van AI-programma’s kunnen efficiënter en zullen hierdoor minder data nodig hebben om getraind te worden. Er is bijvoorbeeld nog een hoop content niet gedigitaliseerd. Als deze met behulp van verschillende AI-programma’s ingescand kunnen worden is dit weer extra kwalitatieve data die niet overgetypt hoeft te worden. In een verre toekomst zou Artificial Intelligence zelfs zijn eigen data kunnen generen om zichzelf te trainen.

Volg ons op social media en abonneer op onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons