Apple; de techgigant kan na een eerdere boete, wellicht er nog eentje ontvangen.
Bron: PICRYL

Na een eerdere boete in Europa kan Apple er wellicht nog een ontvangen

Apple, de techgigant bekend om zijn innovatieve producten, populaire iPhone’s en nu ook de Apple Vision Pro. Alleen het Amerikaanse bedrijf staat opnieuw in de verkeerde schijnwerpers. Nu weer de juridische schijnwerpers. Na een eerdere miljardenboete in Europa voor machtsmisbruik, kan Apple nu weer een nieuwe boete ontvangen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie richt nu ook zijn pijlen op Apple. De reden hiervoor is, omdat het bedrijf van het volgende wordt beschuldigd: Het illegaal beperken van toegang tot iPhone-functies voor concurrenten, waardoor ze een dominante marktpositie zouden hebben misbruikt.

Machtspositie

Volgens bronnen van Bloomberg zou het bedrijf zowel software- als hardwarefuncties op de iPhone exclusief voor eigen gebruik hebben gehouden. Dit zou concurrenten benadelen en Apple een oneerlijk voordeel geven. De Amerikaanse regering beet zich al eens eerder in de machtsstrijd tussen de iPhone-maker en andere bedrijven, maar zou het hiermee naar een hoger niveau tillen. Het is dan ook niet de eerste keer dat Apple in de VS wordt aangeklaagd wegens machtsmisbruik. Het is nu al drie keer eerder gebeurd voor de techgigant in veertien jaar.

Europa

De situatie in de VS weerspiegelt een eerdere gebeurtenis in Europa. Daar kreeg Apple een boete van 1,8 miljard euro. De reden voor deze boete is dus eigenlijk ook vergelijkbaar met wat er nu in de Verenigde Staten zich afspeelt. Het oneerlijk behandelen van Spotify door hoge commissies via de App Store te eisen, terwijl de app van het bedrijf zelf hiervan vrijgesteld was. Dit lijdt natuurlijk tot een groot nadeel van concurrerende bedrijven, zoals Spotify. Nieuwe Europese wetgeving dwingt Apple nu om alternatieve appwinkels toe te laten en gebruikers meer vrijheid te geven in het kiezen van standaardapps, wat de deur opent voor meer concurrentie op iOS.

Boete

Het is nog niet bekend hoe deze zaak zal aflopen. Als dat negatief voor het bedrijf zal zijn, kunnen ze opnieuw een torenhoge boete verwachten.

Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram. Check hier de nieuwe iPad van Apple!

Deel dit artikel
Vidar Kleiboer

Vidar Kleiboer

Online Editor
Bij DAY1 schrijft Vidar over alles en nog wat, maar zijn specialisatie ligt bij sneakers, vechtsport en nieuwtjes over auto's. Zijn beste artikelen voor DAY1 worden op de beats van bekende hiphop-muziek getikt. Wanneer Vidar niet aan het schrijven is voor DAY1, vind je hem op het voetbalveld, waar hij iedereen in de derde klasse helemaal zoek tikt.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons