Vector-ST; elektrische racemotor van electric superbike Twente
Foto: Electric Superbike Twente

Deze Nederlandse studenten bouwen aan de superbike van de toekomst

Snelheid en adrenaline hoeven niet vergezeld te worden door een gillende viercilinder met 1000 cc en een Akrapovič-knalpijp. Dit 14-koppige studententeam, genaamd Electric Superbike Twente, probeert met hun elektrische tweewielers verandering te brengen in de wereld van het motorracen. Ze doen dit al sinds 2017 en op het moment van schrijven bouwen ze aan hun vijfde elektrische racemotor: Vector-ST.

40 uur per week zet het studententeam zich in om de wereld van het motorracen te veranderen. Naast het veranderen van de competitieve branche, wil het team ook de racemotor voor de consument veranderen. Dirk Serlie, communicatie Electric Superbike Twente, vertelt: “De racewereld is van oudsher de grondlegger geweest op het gebied van technologische innovatie. Deze innovaties komen uiteindelijk terecht op de consumentenmarkt. Denk bijvoorbeeld aan hybride-systemen in auto’s of stuurbekrachtiging.”

Bliksemschicht op wielen: Vector-ST

Hun nieuwste racemotor heet de Vector-ST. Met deze motor wil het studententeam in de zomer van 2024 deelnemen aan verschillende races. Dit is echter nog niet zo makkelijk als het lijkt, want in de wereld van het elektrische motorracen valt er nog een hoop winst te halen. Zo zijn de onderdelen vele malen anders dan die bij traditionele racemotoren en kun je de motoren niet zomaar bijtanken. Deze laatste vormt het grootste probleem. Door een beperkte actieradius kan er niet lang geracet worden en zijn de heats, vergeleken met bijvoorbeeld de MotoGP, erg kort.

Vector-ST; elektrische racemotor van electric superbike Twente

Dit team denkt echter niet in problemen en komt met een revolutionair concept, waarmee racen op elektrische motoren een stuk aantrekkelijker wordt. Op het moment is het team bezig met een batterijsysteem dat binnen 30 seconden gewisseld kan worden. Tijdens een pitstop wordt de lege accu eruit gehaald en vervangen door een volle. Op deze manier worden de races binnen het elektrische motorracen langer en wordt de competitie spannender. “Deze nieuwe technologie brengt veel uitdagingen met zich mee. Ons vorige team heeft goed werk verricht bij het ontwerpen en bouwen van Vector-ST. Dit jaar hebben we ons gericht op het voltooien van de motor en uitgebreid testen om systemen te optimaliseren en de veiligheid te verbeteren. Hoewel we kunnen blijven praten over de geweldige eigenschappen van onze motorfiets, begrijpen we dat overtuigen pas echt gebeurt op het circuit,” vertelt Serlie.

Techniek, snelheid en passie

Waar grote fabrieksteams oneindige budgetten hebben om deze technologie te ontwikkelen, ligt dit bij het studententeam net even anders. Dit mag de pret echter niet drukken. Door de vindingrijkheid binnen het budget dat ze tot hun beschikking hebben, leveren ze een state-of-the-art racemotor die concurrentie uit de hoogste elektrische raceklasse, MotoE, verpulvert. De nieuwe Vector-ST wordt aangedreven door een 160 kW sterke krachtbron die maar liefst 214 pk en 625 Newtonmeter koppel op het achterwiel levert. Hiermee heeft de motor een topsnelheid van boven de 300 km/u. Naast een bizarre topsnelheid is de motor ook bizar snel op het rechte stuk. De 0-100 km/u sprint doet het beestje in slechts 3 seconden en 3 tellen verder zit je al op de 200 km/u.

Overige specs Vector-ST:

  • Elektrisch Systeem: Een op maat gemaakte PMAC (Permanent Magnet AC) motor van AE Group levert de indrukwekkende kracht.
  • Batterij: Een 8 kWh lithium-polymeer batterijpakket, bestaande uit 1576 cellen, zorgt voor de energie, met een geavanceerd batterijbeheersysteem van NXP.
  • Chassis en Ophanging: Een CrMoB stalen frame, gecombineerd met hoogwaardige ophangingscomponenten van Öhlins, YSS Suspension en een Honda CBR600RR swingarm, zorgt voor ongekende wendbaarheid en controle.
  • Bodywork: De Vector-ST pronkt met een Kawasaki ZX10R bodywork, aangevuld met een op maat gemaakte carbon subframe en zadel van Allplast. Deze wordt binnenkort volledig binnenshuis gefabriceerd en gemaakt van carbon fiber.
  • Remmen en Wielen: Radiale remklauwen van Hel Performance en lichtgewicht wielen van Marchesini en PVM zorgen voor krachtige vertraging en optimale handling.

MotoE

De potentie van de Vector-ST is er, maar door een strenge regelgeving mag het team niet meedoen aan de MotoE. Dit komt mede doordat Ducati hier met de scepter zwaait en het alleenrecht heeft op het bouwen van motoren binnen deze raceklasse. In de jaren dat andere teams nog wel mee mochten doen, wist het studententeam de competitie te winnen. “We hopen op een aanpassing in de regelgeving, zodat we kunnen laten zien dat we de strijd aan kunnen gaan met de grote namen in de racewereld. Ons doel voor dit jaar is duidelijk: racen met onze Vector-ST en tegelijkertijd een batterijwissel uitvoeren. We streven ernaar om deel te nemen aan meerdere races tijdens de zomer, waaronder de IDC-klasse, om de motor te blijven verbeteren op basis van verzamelde gegevens tijdens de races.”

Foto’s: Electric Superbike Twente

Weg van elektrische mobiliteit en de toekomst? Check hier ook alles over de nieuwe Volvo EX30! Vergeet ons daarnaast niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram om niets meer van DAY1 te missen!

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons