cryptotermen; vier cryptomunten als ballen afgebeeld die naast elkaar staan
Foto: Unsplash

15 cryptotermen die je moet kennen anno 2024!

Als je net begint in de wereld van cryptocurrency, is het verstandig om de tijd te nemen om de specifieke cryptotermen die binnen deze gemeenschap gebruikt worden onder de knie te krijgen. De cryptowereld zit vol met unieke termen en uitdrukkingen die voor beginners verwarrend kunnen zijn. 

In dit overzicht bespreken we de 15 belangrijkste en veelgebruikte cryptotermen die je moet kennen. Hoewel er veel meer termen zijn binnen de cryptowereld, bieden deze je een goede basis om mee te starten. Deze vijftien termen worden regelmatig gebruikt binnen de Web3-gemeenschappen, dus als je nieuw bent is dit overzicht perfect voor jou.

NFA: Not Financial Advice

‘NFA’ is een afkorting die staat voor ‘Niet Financieel Advies’ en wordt vaak gebruikt door cryptoinfluencers. Typisch, wanneer iemand een bericht over een cryptocurrency op sociale media deelt, voegen ze ‘NFA’ toe als een snelle disclaimer om te benadrukken dat het geen financieel advies is.

DYOR: Do Your Own Research

Na “NFA” komt vaak “DYOR”, wat staat voor “Doe Je Eigen Onderzoek”. Deze term moedigt je aan om zelf onderzoek te doen voordat je besluit te investeren, onderstrepend dat persoonlijk onderzoek essentieel is.

via GIPHY

FUD: Fear, Uncertainty, and Doubt

In crypto-gemeenschappen kom je vaak mensen tegen die FUD verspreiden, wat staat voor “Angst, Onzekerheid en Twijfel”. Dit verwijst naar het verspreiden van negatieve informatie om de perceptie van een cryptocurrency te beïnvloeden.

DCA: Dollar Cost Averaging

“DCA” staat voor “Gespreid Beleggen” en is een populaire investeringsstrategie waarbij je periodiek een vast bedrag investeert om risico te verminderen.

HODL

Een term geliefd onder crypto-enthousiastelingen, die staat voor “vasthouden” (een verbastering van “hold”). Het suggereert dat je je crypto vasthoudt en niet verkoopt, ongeacht de marktbewegingen.

FOMO: Fear Of Missing Out

“FOMO” beschrijft de angst om een goede investeringskans te missen, wat kan leiden tot impulsieve beslissingen gebaseerd op de angst iets groots mis te lopen.

via GIPHY

ATH & ATL: All-Time High & Low

“ATH” en “ATL” staan voor de hoogste en laagste prijs die een cryptocurrency ooit heeft bereikt, respectievelijk.

Altcoin

Elke cryptocurrency die niet Bitcoin is, wordt een “Altcoin” genoemd, oftewel een alternatieve munt.

Degen

Een term voor iemand die investeert in zeer risicovolle crypto’s, vaak zonder gedegen onderzoek.

Ape & Apeing

Beleggers die onmiddellijk investeren in een nieuw project zonder voorafgaand onderzoek, vaak gedreven door hype.

via GIPHY

Whale

Een individu of organisatie die een grote hoeveelheid van een bepaalde cryptocurrency bezit, met de potentie om de markt te beïnvloeden.

Rug

Een situatie waarbij projectontwikkelaars investeerdersfraude plegen door fondsen uit het project te onttrekken, vaak resulterend in waardeloze tokens.

Bullish & Bearish

Cryptotermen die optimisme (Bullish) of pessimisme (Bearish) uitdrukken over de toekomstige prijsontwikkeling van een cryptocurrency.

Shill

Iemand die een cryptocurrency actief promoot, vaak om persoonlijke winst te behalen.

WAGMI & NGMI: We’re All Gonna Make It & Not Gonna Make It

Cryptotermen die gebruikt worden om optimisme of pessimisme te uiten over het succes van een investering in de cryptomarkt.

Disclaimer crypto en bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrencies brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons