In 1948 werd tijdens een vergadering van de internationale motorsportfederatie, nu bekend als FIM, besloten dat er een wereldkampioenschap voor tweewielers moest komen. Het wereldkampioenschap bestond uit zes Grand Prixs in vijf klassen. 74 jaar later is er een hoop veranderd en in dit artikel lees je alles wat je moet weten over de zenuwslopende MotoGP.
In 2023 staan er in totaal 11 teams met 22 rijders op de grid. De kalender bestaat uit 21 Grand Prixs over de hele wereld, waarvan er één in Nederland: TT Assen. In totaal zijn er vier klassen binnen het wereldkampioenschap: MotoE, Moto3, Moto2 en de MotoGP. Het seizoen is op het moment van schrijven halverwege en Ducati-coureur Francesco Bagnaia staat bovenaan in de stand.
MotoGP
De hoogste klasse binnen een raceweekend is de MotoGP. MotoGP is een verzamelnaam van de verschillende klassen, maar ook de naam van de klasse met de meeste motorinhoud. In deze klasse bevechten de grote mannen elkaar op opgefokte 1000 cc viercilinders die maar liefst 260 pk produceren en snelheden halen tot 350 km/u. Een tweewieler in de koningsklasse weegt slechts 157 kilo. Net als in de Formule 1 wordt er een hoop geld geïnvesteerd om de snelste machine op de baan te zetten. De teams zijn in het voorseizoen dan ook druk bezig met het testen van nieuwe hightech materialen om ervoor te zorgen dat ze bij de openingsrace in maart als eerste weg zijn. De motoren bij fabrieksteams zoals Yamaha, Ducati en KTM kosten ruim 3 miljoen dollar. De kleinere teams binnen de koningsklasse betalen de satellietteams voor hun motoren ongeveer 2 miljoen per jaar. Een raceweekend binnen de MotoGP bestaat net als bij andere raceklassen uit drie dagen.
Het weekend start op vrijdag met twee vrije trainingen. De rijders leren het circuit kennen en kunnen aanpassingen doorvoeren waar nodig. Op de zaterdag wordt de kwalificatie verreden voor de sprint- en hoofdrace. Naast de kwalificatie is er sinds 2023 ook een sprintrace aan het weekend toegevoegd. Deze wordt op zaterdag verreden. Op de zondag is het game, set, and match. Een MotoGP Grand Prix wordt gereden over gemiddeld 28 rondes.
Teammates? HA! ⚔️
What teammates! Maverick sends it! 👊#BritishGP 🇬🇧 pic.twitter.com/LhvNmpAQ20
— MotoGP™🏁 (@MotoGP) August 6, 2023
Moto2 en Moto3
Om in de MotoGP te komen, moet je eerst binnen de klassen hieronder laten zien dat je de snelste bent. De coureurs binnen de Moto2 en Moto3 gaan net als de coureurs in de koningsklasse tot het gaatje, maar de motoren hebben minder inhoud. Een Moto3 tweewieler is uitgerust met 250 en 60 pk. De motoren binnen deze klasse wegen slechts 80 kilo en de topsnelheid ligt op 240 km/u. In deze klasse rijdt de Nederlandse Collin Veijer. De Moto2 begint al meer op de MotoGP te lijken. De motoren zijn uitgerust met 765 cc en 140 pk. De Moto2 tweewielers wegen 150 kg en hebben een topsnelheid van 300 km/u. In de Moto2 rijden twee Nederlanders: Zonta Van den Goorbergh en Bo Bensneyder. Het Moto2- en 3 circus reist mee met de MotoGP en verzorgen het voorprogramma van de 1000 cc races.
Net als bij de koningsklasse start voor de Moto2- en 3 het raceweekend ook op vrijdag. Op de vrijdag vinden de vrije trainingen plaats en zaterdag wordt er gekwalificeerd voor de race van zondag. In tegenstelling tot de MotoGP vindt er bij de Moto2 en 3 geen sprintrace plaats. Deze race vindt plaats voor de grote jongens van de 1000 cc gaan rijden. De kampioen van de Moto3 stoomt vaak door naar de Moto2 en vanuit de Moto2 is de volgende stap MotoGP.
MotoE
Zoals de naam al doet vermoeden zijn de motoren in de MotoE voorzien van een elektrische aandrijflijn. Deze nieuwe klasse is bedacht om elektrische aandrijving binnen de motorsport aan te moedigen en ook de fans hiermee kennis te laten maken. Waar je in de MotoGP schreeuwende Japanners en Italianen hoort is dit bij de MotoE wel anders. De klasse is daarentegen niet minder dan de MotoGP, Moto2 of Moto3. Het vermogen van de elektrische motoren is 150 pk en 140 Newtonmeter koppel. Deze krachten worden geplaatst onder een 225 kg zwaar frame geplaatst waarmee de coureurs een topsnelheid van 275 km/u bereiken. Het klassement binnen de MotoE wordt beslist in 8 races. Het grote verschil met de andere klassen is dat een MotoE weekend korter is dan die van de anderen. Op de vrijdag wordt er gekwalificeerd en zaterdag wordt er geracet.