Porsche Macan; de nieuwe Porsche macan wordt getest onder estreme omstandigheden
Foto: Porsche

Achter de schermen werkt Porsche met extreme tests aan beste SUV ooit

Tien jaar geleden verscheen de eerste Porsche Macan op de weg en nu is het tijd voor een nieuwe variant, dit keer volledig elektrisch. Porsche vindt het belangrijk dat hun modellen uitgebreid getest worden en ook deze nieuwe versie van de Duitse performance SUV is stevig aan de tand gevoeld. De Duitse autocoureur Timo Bernhard had de eer om het beestje flink op de staart te trappen onder de meest extreme omstandigheden. 

Het is niet de eerste keer dat de autobouwer uit Stuttgart zijn auto’s test onder buitengewone omstandigheden. Met de vorige Porsche Macan werd afgereisd naar Dubai. In de woestijn van de oliestaat werden meerdere Macans uitgebreid getest. In het mulle zand en met temperaturen van meer dan 50 graden weet het beestje zich prima staande te houden. Dat blijkt anno 2024 niet anders, want ook de nieuwe Macan wordt meegenomen naar extreme plekken. “We rijden de testauto’s bij temperaturen van min 30 graden Celsius in Scandinavië tot plus 50 graden Celsius in Death Valley in Californië”, vertelt vicepresident productielijn Macan Jörg Kerner.

Aerodynamica en design Porsche Macan

De nieuwe versie van de Macan wordt als eerste Porsche op het nieuwe Premium Platform Electric (PPE) gelanceerd. Dit is een speciale productielijn die de Volkswagengroep in 2019 lanceerde, voor het maken van luxe EV’s. Naast high-end elektromotoren, wordt de performance SUV ook uitgebreid getest in de windtunnel en de echte wereld. Net als bij de Porsche 911 of Cayman, wil de Duitse autobouwer ook van de Macan een sportief en efficiënt model maken die overal uit de voeten kan. Naar verwachting wordt de nieuwe Porsche Macan een technisch hoogstandje, waar ondanks elektrische aandrijving ook de puristische automobilist zijn vingers bij af likt.

Porsche Macan; nieuwe Porsche Macan wordt getest onder extreme omstandigheden.

”Wanneer we een nieuw model ontwikkelen, draait het altijd om rijdynamiek en precisie. Dat is typisch Porsche, het zit in ons DNA. Maar uiteraard gaat het ook om efficiëntie en design”, zegt Kerner. Omdat de nieuwe variant van de performance SUV elektrisch is, moet de aerodynamica snor zitten. Dit verhoogt namelijk de actieradius en zorgt ervoor dat de wagen een oersterk tegenwicht is voor fossiel aangedreven SUV’s. Enfin, om dit te bereiken heeft het designteam nauw samengewerkt met de knappe koppen van aerodynamica. Chef exterieur design Peter Varga vertelt: ”We werken bij elke millimeter samen om een optimale balans tussen esthetiek en functie te vinden.”

Technisch hoogstandje

Net als een raceauto heeft de Macan een vlakke, gesloten onderkant, zelfs rond de achteras. De panelen daar zijn flexibel en bouncen terug voor een lage luchtweerstand. Ook de velgen en banden zijn speciaal ontwikkeld voor deze nieuwe Porsche Macan. Door de gesloten velg, is er nog minder luchtweerstand en dit zorgt voor groter rijbereik.

Om nog meer aerodynamisch voordeel te hebben, zit er op de achterkant van de SUV een speciale achtervleugel gemonteerd. Deze past zich aan naar de omgeving waar je rijdt. Als kers op de taart heeft Porsche ervoor gezorgd dat in de eco-stand de luchtkleppen dichtslaan en de rijhoogte verlaagd wordt. Dit wederom – u raad het al – voor aerodynamisch voordeel, dat het rijbereik ten goede komt. Dit alles maakt de nieuwe Macan tot één van de meest aerodynamische SUV’s aller tijden.

Schokkende statistieken Porsche Macan

De energie voor de nieuwe elektromotoren van de Porsche Macan wordt gehaald uit een lithium-ion accupakket dat in de auto ligt verzonken. Het accupakket heeft een brutocapaciteit van 100 kWh, waarvan maximaal 95 kWh actief te gebruiken is. De vernieuwde 800 volt aansluiting van het PPE-platform maakt supersnel opladen mogelijk. De uitrol hiervan wordt op het moment van schrijven wereldwijd getest. Aan de snellader met een spanning van 800 volt kan de nieuwe Porsche Macan gelijkstroom laden met een capaciteit tot 270 kW. Door deze techniek is de batterij binnen 22 minuten op te laden van 10 naar 80 procent. Een hoogspanningsschakelaar in de accu splitst de 800 volt batterij in twee aparte units, elk met een nominale spanning van 400 volt. Dit maakt laden zonder een extra hoogvoltage-booster mogelijk met een snelheid tot 150 kW. Wisselstroomladen (AC) is mogelijk met maximaal 11 kW.

Krachtige performance SUV

Net als de vorige Porsche Macan, is ook deze variant weer krachtig. De SUV heeft naar verluidt rond de 600 pk en 1000 Newtonmeter koppel. Deze krachten worden geleverd door de nieuwste generatie synchroonmotoren. Om dit aan de weg te kunnen houden, hebben de Duitse technici gekozen voor vierwielaandrijving die de achterwielen voorrang geeft. Het topmodel van de SUV zal ook launch control hebben. Om de sportieve vibes van de Macan te mixen met topcomfort, zetten de Porsche ingenieurs in op het Porsche Active Suspension Management-systeem met geavanceerde kleptechnologie, luchtvering en dwarsvergrendeling op de achteras. Voor het eerst heeft de Macan achterasbesturing met een stuurhoek tot vijf graden. Dat betekent dat je met deze elektrische krachtpatser niet alleen snel, maar ook met ongekende precisie en comfort de bochten door scheurt.

Extreem testen

De eerste prototypes van de vernieuwde en volledig elektrische Porsche Macan hebben gezamenlijk al meer dan 3.500.000 testkilometers afgelegd. Dit gebeurde op testbanen, maar ook op de openbare weg. Porsche vindt dat de performance SUV perfect moet functioneren onder elke omstandigheid. Om deze gedurfde uitspraak werkelijkheid te maken worden de prototypes wereldwijd flink aan de tand gevoeld. De testauto’s van Porsche worden gereden bij temperaturen van min 30 graden Celcius, maar ook bij die van plus 50 graden. Naast het testen van de wagen in verschillende temperaturen, wordt ook het onderstel stevig getest. De auto wordt niet alleen op asfaltwegen uitgeprobeerd. Ook nemen ze de auto mee offroad op grind, sneeuw en ijs.

Video: Porsche Macan test

Foto’s: Porsche

Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram om niets meer te missen van Porsche en ander autonieuws.

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons