Nikki Koppedraaijer; Nikki zit in de podcast Voorbij je grenzen vertelt zijn verhaal
Foto: DAY1

10 dingen die jij moet weten om special forces operator te worden volgens Nikki Koppedraaier

Nikki Koppedraaijer was dit jaar te zien als staflid in het nieuwe seizoen Special Forces VIPS, nadat hij al voor het eerste seizoen was gevraagd. Naast dat Nikki op tv te zien is, heeft hij ook zijn eigen bedrijf waar hij mensen helpt met investeren. Nikki legt uit waar iemand moet voldoen wil die de Special Forces ingaan.

Nikki Koppedraaijer zelf heeft ook een hele tijd binnen de Defensie gewerkt. Omdat Nikki een ex-special forces operator is, is hij daarom gevraagd als staflid voor het razendpopulaire programma op Videoland. Door Koppedraaiers ervaring weet hij als geen ander aan wat voor eisen je moet voldoen als je in de Special Forces wil gaan.

Uit wat voor hout is iemand die bij Specials Forces gaat gesneden?

Iemand die bij de special forces wil gaan, moet uit sterk, maar ook buigzaam hout gesneden zijn. Je moet beschikken over fysieke en mentale veerkracht. Iedereen zegt dat de trainingen heel zwaar zijn, maar dat valt in vergelijking met een missie nog mee. Het leuke daaraan is dat er tijdens een missie niemand met je meekijkt. Het enige wat dan telt, is of je de missie wél of niet haalt.

Nikki Koppedraaijer; Nikki rent weg van een helikopter in de woestijn

Hoe sterk moet je mentaal zijn?

Je moet mentaal heel sterk zijn. Je moet in alle omstandigheden inzetbaar zijn. Je moet je ego aan de kant kunnen zetten. Ook moet je door kunnen zetten en dan met name na de opleiding, wanneer niemand kijkt. Daar komt dan gewoon een hele sterke wilskracht bij kijken, want anders ga je het gewoon echt niet redden.

Aan welke eisen moet je fysiek voldoen om aan het korps te kunnen deelnemen en hoe word je hierin gepusht?

Als jij aan een selectiestart staat, dan moet je tien kilometer binnen 43 minuten lopen. Je moet jezelf twaalf keer op piepjes kunnen optrekken en je moet 45 keer kunnen opdrukken. Dat klinkt allemaal heel makkelijk maar intussen ben je al bezig met allemaal andere fysieke opdrachten. Je bent al flink bezig en uit het niets komt die test dan tevoorschijn. Je wordt hierin niet echt gepusht; je moet het echt zelf laten zien. Als je het niet haalt, dan ga je naar huis toe.

Nikki Koppedraaijer; Nikki staat in de woestijn met de deelnemers van Special Forces VIP

Wat vertellen ze je niet tijdens het sollicitatiegesprek?

Bij het sollicitatiegesprek gaan ze kijken hoe goed je in oplossingen kan denken. Een goed voorbeeld hiervan is dat je tijdens het gesprek een fictieve missie voorgeschoteld krijgt met een dillema waar je een keuze moet maken. Die keuze moet je goed onderbouwen en uitleggen waarom je daarvoor kiest. Je intelligentie gaan ze ook goed testen. Dit doen ze tijdens het gesprek, maar zeker ook in testweken van de opleiding. Je krijgt dan achter een deur een gijzelingssituatie voorgeschoteld. Die deur moet je zelf intrappen, daarachter speelt de situatie zich af. Binnen een split second moet je gaan beslissen of je wel of niet schiet. Naast dit alles is het heel belangrijk dat je je sterke punten weet te benoemen, maar ook je mindere. Zelfvertrouwen is heel belangrijk voor een special forces operator.

Wat zijn de belangrijkste normen en waarden binnen het team?

Iedereen moet binnen het team dezelfde normen en waarden hebben. Het team staat altijd gewoon op de eerste plek, je moet altijd in de lijn van de opdracht kunnen denken. Daar is een mooi boek over geschreven door Pete Blaber, hij is een oud delta force commandant. In dat boek zegt die ook ‘the mission, the man and me’ heel veel mensen binnen de defensie denken ook eigenlijk zo, maar dat werkt door op bijna alle lagen binnen het team. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, terwijl eigenlijk de teamleider de verantwoordelijke is. Het team staat altijd gewoon voorop en je moet nooit dingen in je eentje gaan doen. Binnen het team heb je daarom ook verschillende specialisaties, zo heb je een sniper, teamleider, opvolgend teamleider en een communicatie specialist. Het is en blijft altijd een teameffort.

Hoeveel offers moet je maken?

Je moet heel veel offers maken, zelf had ik een special forces selectie die zeven weken duurde. Die opleiding viel alleen precies in de vakantieperiode. Mijn vrienden zaten dus toen met zijn allen lekker op het strand en vroegen ook of ik kwam. Ik had daar alleen geen tijd voor, omdat ik verschillende dingen moest oefenen en doornemen voor mijn opleiding. Daarna ging ik de opleiding in, waarvoor ik negen maanden naar Engeland toe moest. Alleen tijdens kerst kon ik toen naar huis en voor de rest was ik eigenlijk alleen maar daar. De offers stoppen niet, ze zullen altijd door blijven gaan. Niet alleen jijzelf lijdt onder die offers, maar ook het thuisfront. Die moeten jou ook voor lange tijden missen. Vooral het sociale leven moet lijden onder de opleiding. Het mooie wat je ervoor terugkrijgt, is de titel, special forces operator.

Nikki Koppedraaijer; Nikki staat vooraan de rij en kijkt hoe de helikopter weer opstijgt

Wanneer moet je absoluut niet de special forces ingaan?

Als jij alles in je eentje denkt te doen, als je geen teamspeler bent. Met een groot ego is het ook absoluut niet verstandig om naar de Special Forces te gaan. Heel veel andere dingen kan je wel leren, iedereen kan leren schieten, iedereen kan leren hoe je een observatiepost moet inrichten. Alleen die sociale aspecten zijn in het team dusdanig belangrijk, dat je gewoon anders het team verstoort en opdrachten niet gaat halen.

Wat onderscheidt de special forces van de andere defensie takken?

Ik vind onszelf eigenlijk niet bijzonder, want ik wil de andere takken van de Defensie niet minder belangrijk laten lijken. Alleen krijgen wij vaak opdrachten die complexer zijn. Waardoor je fysiek vaak net iets fitter moet zijn en met geavanceerde materialen moet kunnen werken. We krijgen ook andere taakopdrachten. Als je nu kijkt naar Rusland is het echt tanks tegen tanks. Een opdracht van de special forces kan zijn dat we achter de tanks het hoofdkwartier moeten uitschakelen. Je kan daar niet zomaar met de infanterie komen; vaak wordt er dan een special forces eenheid ingezet. Die moeten dan achter de linie het hoofdkwartier uitschakelen, de angel uit het gevaar halen en daarna snel weer weg. We zijn dus niet per se beter of professioneler dan de rest van de defensie, we hebben alleen andere taken. De mensen in die tanks doen ook gewoon goed in hun werk.

Wat is het heftigste wat je hebt meegemaakt tijdens een missie?

Een moment dat bij mij wel veel indruk maakte en waardoor ik ook PTSS heb opgelopen. Was tijdens de slag om Mosul, we waren toen ook verantwoordelijk voor de gewonde afvoer van Irakese commando’s. In een oorlog is alleen niks zwart-wit en af en toe vallen er ook onschuldige burgers slachtoffers helaas. Er kwamen toen twee jonge kinderen met flinke verwondingen bij ons naar binnen, met schotwonden ter grootte van een vuist. Ik hoopte dat we die kinderen nog konden redden, alleen konden we dat helaas niet. Achteraf gezien ben ik daar misschien te snel overheen gestapt en had ik dat in die tijd een plekje moeten geven. De gevolgen kwamen toen uiteindelijk vijf jaar later, waar ik toen PTSS aan heb overgehouden.

Welke deelnemer van Special Forces VIP zou je graag in je team hebben?

Als ik één iemand moest kiezen, dan zou ik Demy de Zeeuw graag in mijn team willen hebben. Het is een kalme man die altijd het beste uit zichzelf wil halen. Wel kan die misschien nog verbeteren als het gaat om een team aansturen en zelf op de voorgrond treden, maar dat kan hij redelijk snel verbeteren. Die zou ik er daarom graag bij willen hebben.

Hot Lap met Nikki Koppedraaijer

Jordans 1’s of Yeezy’s?

Ik vermoed dat Jordan 1’s schoenen zijn, ik heb het even gecheckt op Google namelijk. Dus dan Jordan 1.

Apple of Samsung?

Dan ga ik toch wel voor Apple.

Audi RS6 of Mercedes AMG?

Ik geef eigenlijk helemaal niks om auto’s, doe mij dan maar een Mercedes.

MMA of Kickboksen?

Dan kies ik voor kickboksen toch wel.

Duizend burpees of duizend push-ups?

Duizend burpees kies ik dan, je traint dan het hele lichaam meteen.

Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram om niets meer van DAY1 te missen! Check hier hoe Nederlandse studenten aan een superbike werken!

Deel dit artikel
Vidar Kleiboer

Vidar Kleiboer

Online Editor
Bij DAY1 schrijft Vidar over alles en nog wat, maar zijn specialisatie ligt bij sneakers, vechtsport en nieuwtjes over auto's. Zijn beste artikelen voor DAY1 worden op de beats van bekende hiphop-muziek getikt. Wanneer Vidar niet aan het schrijven is voor DAY1, vind je hem op het voetbalveld, waar hij iedereen in de derde klasse helemaal zoek tikt.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons