Als je het auto nieuws volgt, zal het je waarschijnlijk niet ontgaan zijn: de AMG-afdeling van het merk met de ster kondigde in 2019 aan te stoppen met de ontwikkeling van de V8 en deze te vervangen door een hybride viercilinder. Er is echter een grote verandering gaande binnen de fabrieksmuren in Affalterbach. De V8 wordt niet uitgefasserd, maar komt terug in de beroemde 63 AMG-modellen.
Om deze soap omtrent het wél of niet behouden van de V8 door AMG te begrijpen moeten we zien hoe diep deze connectie tussen deze twee ligt. Mercedes bouwde in 1963 hun eerste 6.3-liter V8. Hoewel deze achtcilinder vandaag de dag geen 6300 cc aan inhoud meer hebben wordt de aanduiding ’63’ nog steeds gebruikt voor de 6.2-liter motoren van Mercedes. Om het niet al te technisch te maken, Mercedes-modellen met type-aanduiding 63 zijn de paradepaardjes van het Duitse merk.
Twee handen op een buik
Vanaf de jaren 90 nam de focus op het produceren van performance auto’s toe. De destijds lome achtcilinder werd ingezet om deze performance modellen van de juiste hoeveelheid pk’s en koppel te voorzien. De V8 kende verschillende eigenschappen om deze breed in te zetten voor de AMG-modellen. Zo is het V-vormige motorblok niet al te groot en te plaatsen in meerdere casco’s, krijg je veel vermogen uit een ‘relatief’ klein motorblok en produceert de motor een herkenbaar geluid dat het puristische autohart een sprongetje laat maken.
Mercedes V8: performance at its finest!
Er kan gesteld worden dat het huwelijk tussen Mercedes en de V8 er een uit duizenden is. De kinderen die hieruit geproduceerd werden zijn stuk voor stuk legendarisch. Zo kwam er in 2006 de E55 AMG op de markt die 476 pk en 700 Newtonmeter koppel produceerde en twee jaar later werd het Nederlandse wegdek nog onveiliger door de iconische W204 C63 AMG. Deze laatste werd uitgerust met een ongeblazen 6.2-liter achtcilinder die maar liefst 457 pk en 600 Newtonmeter koppel. De Duitse technici hebben dan ook gepraat met een relatietherapeut om dit huwelijk niet te laten stranden.
Milieueisen
De reden om het uitfaseren van de iconische achtcilinder wél door te zetten is simpel: strengere milieueisen. Sinds 2012 zijn de Duitsers het motorblok al aan het downsizen. In Jip-en-Janneketaal betekent dit dat de motor in grootte wordt verkleind. Om het vermogen te behouden wordt het blok aangejaagd door turbo’s. Dit is waarom de E63 van een atmosferische 6.2-liter V8 naar een 5.5-liter twinturbo is gegaan en anno 2023 nog maar over een inhoud van 4 liter (met dubbele turbo) beschikt. De strenge milieueisen dwingen het merk met de ster zelfs tot het verwijderen van cilinders. Mercedes-AMG besloot hierop dat er einde moest komen aan het V8-tijdperk. Om de performance van oudere modellen te compenseren worden er op het moment van schrijven hybride viercilinders met turbo’s in de huidige AMG-generatie gelepeld.
Op de bres voor de Mercedes V8
Waar de AMG-afdeling in 2019 aankondigde volledig te stoppen met de V8, zijn andere merken juist aan de slag gegaan met het perfectioneren en schoner maken van hun achtcilinders. BMW ontwikkelde een nieuwe 4.4-liter twinturbo met een hybride aandrijving eraan toegevoegd. Niet alleen BMW is zo’n groot fan van hun V8-motoren. De telgen uit de Volkswagen-groep hebben hun achtcilinder ook verder geperfectioneerd. De grootste Duitse autofabrikant leverde in de afgelopen jaren onder andere deze modellen met een V8 hybride-motor: de RS6 performance, Cayenne Turbo GT en Urus performante.
Licht aan het eind van de windtunnel
Een puristisch autohart moet je met zorg behandelen en Mercedes weet dit maar al te best. Het merk met de ster zal hun achtcilinder dan ook niet volledig uitfaseren. Volgens interne rapporten zal de C63 teruggaan naar een V8 en de E63 zelfs de V8 nooit wegdoen. AMG blijft dus doen waar AMG goed in is. Dat is het bouwen van monsterlijke modellen die uitgerust zijn met een achtcilinder.
Om niets meer te missen van alle DAY1 content abonneer jij je hier op de nieuwsbrief en volg je ons op social media!
Foto’s: Cars and Bids