HiPhi A
Foto: HiPhi

Dit is waarom de nieuwe Hiphi A níet de Model S Plaid killer is!

Wanneer je aan de top staat is er altijd iemand die je plek wil innemen. In autoland is dit niet anders. Op dit moment is de Tesla Model S Plaid een van de snelste sedans in de EV-wereld. Als het aan het Chinese Human Horizons ligt is dat over een paar maanden niet meer het geval. Met het uitbrengen van hun model, de HiPhi A, hopen ze de Plaid van de troon te stoten. 

De Hiphi A is een model van het Chinese merk Human Horizons, dat alleen elektrische auto’s maakt. Human Horizons zet hoog in op dit model door het model een ‘4-deurs hypercar’ te noemen. Met dit statement mikken ze op de top van de autowereld. Het merk bestaat al een tijdje en ze verkopen zelfs al auto’s in Europa. Zij verkopen in Noorwegen namelijk al de HiPhi Z.

Prestaties HiPhi A

Om te weten of de auto een degelijke concurrent voor de model S Plaid is, pakken we gelijk de prestaties erbij. De model S Plaid weet maar liefst 1020 pk uit zijn elektromotoren te persen. Dit zorgt ervoor dat het paradepaardje van Tesla 0-100 km/u in slechts 2.1 seconden weet te doen. Als je na die 2.1 seconden je voet op het gaspedaal weet te houden ben je met 8 extra tellen op de topsnelheid van 322Km/u.

HiPhi A
Foto: HiPhi

Op basis van wat Human Horizons nu claimt, zal de HiPhi A 1305 paardenkrachten hebben wanneer je het pedaal op z’n diepst indrukt. De 0-100 km/u zal worden bereikt in ”iets meer dan 2 tellen.”  Als wij naar de top kijken zal de HiPhi A pas stoppen met accelereren bij ”net geen 300 km/u.” Zoals je leest zijn de makers niet bezig met de absolute cijfers. En vinden ze de science-fiction achtige look belangrijker.

Not so hyper in ‘hypercar’

Dit betekent dat puur op basis van de topsnelheid en de 0-100 km/u tijd dat de claims van de Human Horizons, over de HipHi A en dat deze een ‘hypercar’ is, niet waar zijn. Houd rekening met het feit dat Tesla de Model S Plaid niet een supercar noemt. Dus om een EV een Hypercar te noemen moet die minstens betere prestaties dan de Plaid hebben. Iets wat duidelijk niet het geval is.

Design

Wat de auto wel onderscheid is het extreme design. Met een carbon fiber spoiler en zeer agressieve vormen doet die tenminste een ding goed op het gebied van een ‘hypercar’ zijn. Naast mooie vormen wordt er gebruikt gemaakt van carbonfiber en ledverlichting. Iets dat anno 2023 niet mag ontbreken in een ‘hypercar’. Echter blijven de prestaties achterwege en kan de HiPhi A zich niet scharen met de échte elektrische hypercars zoals de Rimac Nevera.

Range

Ook als wij kijken naar specs die niet per se gelinkt zijn aan prestaties moet de HiPHi A het ook afleggen tegen de Plaid. Voornamelijk de actieradius. De Plaid haalt maar liefst 600 km op een volle accu. Volgens eerste berichten van de fabrikant zal de HiPhi A ‘slechts’ 550 km ver komen. En dan moet je bedenken dat de HiPhi A ook nog een groter accupakket heeft. Natuurlijk produceert de A meer vermogen dan de Plaid, maar als je daardoor niet eens sneller bent of een grotere afstand kan afleggen, heb je in de praktijk niets aan zo’n groter accupakket behalve een langere laadtijd. En een langere laadtijd is nu net iets dat je niet wil.

Carspots: HiPhi A

Als je dit een vet artikel vond, volg ons dan ook even op social media en stuur het artikel door via de bovenstaande buttons! 

Deel dit artikel
Ehab Abdelmola

Ehab Abdelmola

Gastredactie
Al sinds jong is deze auto- en techniek fanaat bezig met het bestuderen van hoe auto’s en hoe deze werken. Ehab deelt zijn passie graag met jullie op onze website, maar maakt ook video's op zowel zijn eigen als ons TikTok en Instagram-kanaal.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons