Geschiedenis Rolex; Rolex Service Center, Makati City, Philippines
Foto: Unsplash

Dit is hoe het Zwitserse Rolex de wereld veroverde in de afgelopen 119 jaar

Zwitserse horloges zijn wereldwijd beroemd om hun elegantie en kwaliteit, maar één merk steekt er al 118 jaar met kop en schouders bovenuit: Rolex. De rijke geschiedenis van Rolex heeft het merk een onuitwisbare invloed gegeven op de wereld van horloges en ver daarbuiten. Lees hier hoe Rolex, naast de favoriet van rappers en influencers, uitgroeide tot een van de meest toonaangevende merken wereldwijd.

Bij het horen van ‘Rolex’ denk je misschien aan de luxe van de jachthaven van Monaco, Italiaanse sportauto’s en Franse champagne. Toch ligt de oorsprong van het merk niet in deze pracht en praal. De Duitse oprichter, Hans Wildorf, werkte op 24-jarige leeftijd in Londen bij een bedrijf gespecialiseerd in de distributie van uurwerken. In die tijd waren polshorloges nog niet bijzonder nauwkeurig en Hans wilde dit veranderen. Hij streefde ernaar zijn horloges niet alleen nauwkeurig, maar ook stijlvol te maken. Om het publiek te overtuigen van de betrouwbaarheid van zijn innovatieve horloges, voorzag hij ze van kleine en uiterst precieze uurwerken. Deze werden gemaakt door een Zwitserse horlogemaker in Bienne. In 1908 werd het wereldberoemde horlogemerk Rolex geboren.

Synoniem voor Precisie

De naam Rolex werd bij toeval ontdekt door Wilsdorf: “Ik probeerde alle mogelijke lettercombinaties van het alfabet. Dit leverde honderden namen op, maar geen enkele voelde juist. Op een ochtend, terwijl ik op het bovendek van een omnibus zat en door Cheapside in Londen reed, werd het woord ‘Rolex’ op de een of andere manier aan mij geopenbaard.”

In 1910 ontving Rolex als eerste horlogemerk een Zwitsers Certificaat van Chronometrische Precisie voor een polshorloge. In 1914 ontving Wilsdorf’s horloge ook een nauwkeurigheidscertificaat in het Verenigd Koninkrijk met de ‘klasse A’, die tot dan toe alleen aan scheepschronometers werd toegekend. Sindsdien staat het merk synoniem voor precisie.

Geschiedenis Rolex: groei

In 1920 verhuisde het merk van Londen naar dé horlogestad: Genève. Tot op de dag van vandaag is het bedrijf hier gevestigd en worden de horloges wereldwijd verzonden. Tegenwoordig breidt het bedrijf uit naar andere landen om aan de hoge vraag te voldoen.

In 1926 introduceerde Rolex de eerste waterdichte horlogekast: de Rolex Oyster. Het horloge, voorzien van een schroefkroon en kast, werd water- en stofdicht. Om de waterdichtheid te bewijzen, zwom Mercedes Gleitze in 1927 met een Rolex Oyster het Kanaal over. De oversteek duurde meer dan 10 uur en aan de overkant functioneerde het horloge nog steeds perfect.

Rolex
Foto: Rolex

In 1931 revolutioneerde Rolex de horlogewereld door het eerste automatische mechanisme met een Perpetual rotor uit te vinden en te patenteren. Dit systeem vormt tot op de dag van vandaag de basis van elk automatisch uurwerk. Vervolgens zette Rolex een stap in moderne branding die we tegenwoordig nog steeds bij veel merken terugzien. De ‘Oyster’ werd gedragen in de sportwereld, luchtvaart, autosport en tijdens expedities, waarbij het horloge op tal van functies werd getest.

Bergbeklimmers Edmund Hillary en Tenzing Norgay droegen de Oyster en autocoureur Malcolm Campbell had er ook een. Campbell droeg zijn horloge in 1935 toen hij een nieuw snelheidsrecord van 485 km/u vestigde. Na afloop schreef hij een brief aan Rolex: “Ik draag mijn Rolex-horloge nu al een tijdje en het blijft perfect de tijd bijhouden, ondanks de enigszins ongunstige omstandigheden”, aldus Sir Malcolm Campbell. In de latere geschiedenis van Rolex zou het merk nog vaak geassocieerd worden met invloedrijke figuren in de sport- en ontdekkingswereld. Tot op de dag van vandaag, in 2024, worden Rolex horloges nog steeds gedragen door sporters, artiesten, duikers en piloten.

Assortiment

Door de jaren heen heeft Rolex een breed scala aan modellen op de markt gebracht, maar vanaf 1945 versnelde de productie en ontwikkeling aanzienlijk. In 1945 introduceerde Rolex na de Oyster de ‘Datejust’. Dit was het eerste automatische polshorloge dat de datum weergaf in een venster op de wijzerplaat. De Datejust was uitgerust met een speciaal voor dit model vervaardigde Jubilee-band en een gekartelde bezel. Vanaf de jaren 50 nam de productie van Rolex horloges verder toe en kwamen er steeds meer modellen uit die vandaag de dag nog steeds worden geproduceerd.

 • 1953 – Rolex Explorer
 • 1953 – Rolex Submariner
 • 1955 – Rolex GMT-Master
 • 1955 – Rolex Day-Date
 • 1956 – Rolex Milgauss
 • 1957 – Rolex Lady-Datejust
 • 1960 – Rolex Deep Sea Special
 • 1963 – Rolex Cosmograph Daytona
 • 1967 – Rolex Sea-Dweller
 • 1972 – Rolex Explorer II
 • 1978 – Rolex Sea-Dweller 4000
 • 1992 – Rolex  Pearlmaster
 • 1992 – Rolex Yacht‑Master
 • 2007 – Rolex Yacht‑Master II
 • 2008 – Rolex Deepsea
 • 2012 – Rolex Sky-Dweller
 • 2014 – Rolex Cellini
Geschiedenis Rolex

Naast het lanceren van nieuwe horloges blijft het bedrijf ook dagelijks innoveren op bestaande modellen. Elk Rolex horloge is waterdicht, voorzien van krasbestendig saffierglas, heeft een zelfopwindend en automatisch uurwerk en een kast gemaakt van 904L-staal dat zelfs onder extreme omstandigheden zijn glans behoudt. Rolex werkt samen met diverse internationale bedrijven om de beste en meest robuuste horloges te ontwikkelen. Elk model heeft unieke eigenschappen die het horloge geschikt maken voor specifieke beroepen, sporten of hobby’s.

Rolex anno 2024

Het merk, ooit opgericht door Hans Wildorf, is uitgegroeid tot een van de meest iconische merken wereldwijd. Naast de verkoop van luxe horloges engageert Rolex zich ook in de sport- en entertainmentindustrie. Het merk met het kenmerkende kroontje is onder meer een prominente sponsor van de Formule 1, de Oscars, de Internationale Tennis Federatie, de 24 uur van Le Mans en organiseert zelfs eigen sportevenementen zoals de Rolex Middle Sea Race.

Verder zet Rolex zich in voor milieubehoud en investeert het in onderzoek op zee en wetenschappelijke initiatieven. Naast eigen investeringen in deze projecten, reikt het bedrijf jaarlijks de ‘Rolex Awards for Enterprise’ uit aan individuen die financiële steun nodig hebben om hun projecten te realiseren. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt in vijf categorieën: wetenschap en gezondheid, technologie, onderzoek, milieu en cultuurbehoud. De winnaars in elke categorie ontvangen financiële steun, internationale erkenning en toegang tot een netwerk van experts. De prijs erkent inspirerende inspanningen en ondersteunt innovatieve projecten die een positieve impact hebben op de wereld. Met de Rolex Awards for Enterprise worden baanbrekende projecten aangemoedigd en wordt uitmuntendheid bevorderd, in lijn met het merk zijn toewijding aan vooruitgang en positieve verandering.

Video: Geschiedenis Rolex

Om geen enkel nieuwtje meer te missen op DAY1 volg je ons ook op InstagramFacebook en Threads. Naast de geschiedenis van Rolex check je hier ook al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons