Zwitserse horloges staan wereldwijd bekend om hun verfijndheid en kwaliteit, maar er is een merk dat al 118 jaar de kroon spant en dat is Rolex. De geschiedenis van Rolex is rijk en in haar bestaan heeft het merk een onuitwisbare stempel gedrukt op de horlogewereld en hierbuiten. Hieronder lees je hoe Rolex naast het favoriete horloge van rappers en influencers een van de grootste merken te wereld is geworden.
Als je het woord Rolex hoort denk je waarschijnlijk aan de jachthaven van Monaco, Italiaanse sportwagens en Franse champagne, maar in deze weelde vond het merk niet zijn oorsprong. De Duitse oprichter, Hans Wildorf, werkte op 24-jarige leeftijd in Londen bij een bedrijf dat zich specialiseerde in de distributie van uurwerken. Polshorloges waren in deze tijd nog niet erg nauwkeurig en Hans wilde hier verandering in brengen. De visionair wilde zijn horloges niet alleen nauwkeurig maken, maar ook elegant. Om het publiek te overtuigen van de betrouwbaarheid van zijn innovatieve horloges, rustte hij ze uit met kleine, uiterst nauwkeurige uurwerken die werden gemaakt door een Zwitserse horlogemaker in Bienne en in 1908 werd ‘s werelds bekendste horlogemerk geboren.
Synoniem voor precisie
De naam Rolex werd bij toeval gevonden door Wilsdorf: ”Ik probeerde letters van het alfabet op alle mogelijke manieren met elkaar te combineren. Dit leverde honderden namen op, maar geen daarvan voelde goed. Op een ochtend, terwijl ik op het bovendek van een omnibus zat en we over de straat Cheapside in Londen reden, werd mij op de een of andere manier het woord ‘Rolex’ toegefluisterd.” In 1910 was Rolex het eerste horlogemerk dat een polshorloge fabriceerde dat het Zwitserse Certificaat van Chronometrische Precisie kreeg. In 1914 kreeg het horloge van Wilsdorf ook een nauwkeurigheidscertificaat in het Verenigd Koninkrijk met de ‘klasse A’ die tot die tijd alleen nog maar werd uitgereikt aan scheepschronometers. Sinds deze dag staat het horlogemerk synoniem voor precisie.
Geschiedenis Rolex: groei
In 1920 verhuisde het merk van Londen naar dé horlogestad van de wereld: Genève. Anno 2023 zit het bedrijf hier nog steeds en worden de horloges over de hele wereld doorgestuurd, echter is het bedrijf anno 2023 bezig met een uitbreiding naar andere landen om de hoge vraag aan te kunnen. In 1926 introduceerde Rolex de eerste waterdichte horlogekast: Rolex Oyster. Het horloge was uitgerust met een schroefkroon en kast, waardoor het waterdicht en stofdicht werd. Om aan te tonen dat het horloge waterdicht was zwom in 1927 Mercedes Gleitze het Kanaal over met een Rolex Oyster. De oversteek duurde ruim 10 uur en het horloge bleek aan de overkant nog steeds perfect te werken.
In 1931 vond Rolex het eerste automatische mechanisme met een Perpetual rotor ter wereld uit en patenteerde het. Dit systeem is vandaag de dag nog steeds de basis van ieder automatisch uurwerk. Hierna deed Rolex aan een stukje moderne branding die we vandaag de dag nog steeds terug zien bij vele merken. De ‘Oyster’ werd gedragen in de sportwereld, luchtvaart, de autosport en tijdens expedities. Tijdens deze verschillende evenementen werd het horloge getest op tal van functies. Zo droegen bergbeklimmers Edmund Hillary en Tenzing Norgay de Oyster en autocoureur Malcom Campbell had er ook een. Deze laatste droeg zijn horloge toen hij in 1935 een nieuw snelheidsrecord zette. Hij reed 485 km/u en droeg de Rolex Oyster tijdens zijn rit. Na afloop schreef hij een brief aan Rolex waarin hij vertelt: ”Ik draag mijn Rolex-horloge nu al een tijdje en het blijft perfect de tijd bijhouden, ondanks de enigszins ongunstige omstandigheden”, Sir Malcolm Campbell. In de latere geschiedenis van Rolex zal het merk nog veel vaker gezien worden bij invloedrijke mensen in de sport- en ontdekkingswereld. Hier is weinig veranderd, want anno 2023 worden Rolex horloges nog steeds gedragen door sporters, artiesten, duikers en piloten.
Assortiment
Rolex bracht in haar geschiedenis een hoop modellen op de markt, maar vanaf 1945 ging de productie en ontwikkeling in een stroomversnelling. In 1945 kwam na de Oyster, de ‘Datejust’ op de markt. Dit was het eerste automatische polshorloge die de datum aangaf in een venster op de wijzerplaat. De Datejust was uitgerust met, een speciaal voor dit model, vervaardigde Jubilee-band en een gekartelde bezel. Vanaf de jaren 50 gaat de productie van Rolex horloges nog harder en komen er steeds meer modellen uit die vandaag de dag nog steeds geproduceerd worden:
- 1953 – Rolex Explorer
- 1953 – Rolex Submariner
- 1955 – Rolex GMT-Master
- 1955 – Rolex Day-Date
- 1956 – Rolex Milgauss
- 1957 – Rolex Lady-Datejust
- 1960 – Rolex Deep Sea Special
- 1963 – Rolex Cosmograph Daytona
- 1967 – Rolex Sea-Dweller
- 1972 – Rolex Explorer II
- 1978 – Rolex Sea-Dweller 4000
- 1992 – Rolex Pearlmaster
- 1992 – Rolex Yacht‑Master
- 2007 – Rolex Yacht‑Master II
- 2008 – Rolex Deepsea
- 2012 – Rolex Sky-Dweller
- 2014 – Rolex Cellini
Naast het uitbrengen van horloges – innoveert het bedrijf de bestaande modellen nog dagelijks. Elke Rolex is waterdicht, heeft krasvrij saffierglas, beschikt over een zelfopwindend en automatisch uurwerk en een kast die gemaakt is van 904L-staal dat zelfs na extreme invloeden zijn glans behoudt. Rolex werkt samen met verschillende internationale bedrijven om de beste en sterkste horloges te ontwikkelen. De verschillende modellen hebben allemaal andere eigenschappen die het horloge geschikt maken voor een specifiek beroep, sport of hobby.
Rolex anno 2023
Het merk dat ooit werd ontwikkeld door Hans Wildorf is uitgegroeid tot een van de bekendste merken ter wereld. Naast de verkoop van luxe horloges richt het merk zich ook op de sport- en entertainmentwereld. Het horloge met het kroontje is onder andere een grote sponsor van bijvoorbeeld de Formule 1, de Oscars, de Internationale Tennis Federatie, de 24 uur van Le Mans en heeft ook zijn eigen sportevenementen waaronder de Rolex Middle Sea Race.
Naast de samenwerking en het organiseren van evenementen is het merk ook betrokken bij milieubehoud en investeert Rolex in onderzoek op zee en wetenschappelijke initiatieven. Naast zelf te investeren in deze projecten reikt het bedrijf ook ieder jaar de ‘Rolex Awards for Enterprise’ uit aan mensen die een financieel duwtje in de rug nodig hebben om hun project te realiseren. De prijs wordt elke twee jaar toegekend in vijf categorieën: wetenschap en gezondheid, technologie, onderzoek, milieu en cultuurbehoud. De vijf winnaars in elke categorie ontvangen financiële steun, internationale erkenning en toegang tot een netwerk van experts. De prijs is bedoeld om inspirerende inspanningen te belonen en innovatieve projecten te ondersteunen die een positieve impact hebben op de wereld. Door de Rolex Awards for Enterprise worden grensverleggende projecten gestimuleerd en wordt uitmuntendheid bevorderd in lijn met het merk haar betrokkenheid bij vooruitgang en positieve verandering.
Video: Geschiedenis Rolex
Om niets meer te missen van alle DAY1 content abonneer jij je hier op de nieuwsbrief en volg je ons op social media!