Kia EV9; Dion de Brouwer naast de Kia EV9

De Kia EV9 is dé ideale elektrische crossover SUV voor jou en jouw vrienden

Dat de Kia EV9 is genomineerd voor ‘de auto van het jaar’ is niet voor niks en Dion van Snelladen.nl neemt de auto een paar dagen mee op pad en vertelt jou de hoed en de rand over deze auto. De nieuwe Kia EV9 is niet alleen imposant van buiten, maar ook van binnen. Het is de Koreanen gelukt om een elektrische cross-over SUV te bouwen waar je jouw 5 maten in kunt meenemen en pas na 415 km de laadpaal hoef op te zoeken. De ideale auto voor een vette roadtrip door Europa! 

Het rijden in deze auto is verbazingwekkend comfortabel. Hij is heel zacht afgeveerd en heeft toch flink wat power. Als je de GT-Line versie hebt. Zo ga je van 0-100 km/u in 5,3 seconden, wat heel snel is voor een wagen van 2500 kilogram. De EV9 is niet gebouwd om sportief te zijn. De auto rijdt desalniettemin bijzonder dynamisch en comfortabel tegelijk, juist voor zo’n grote auto.

Gelikte wagen

Als je de kia EV9 voor het eerst ziet, denk je meteen: wat een megagrote auto. Die gedachte is volledig terecht, want de EV9 is 5 meter lang, 2 meter breed en 1,80 meter hoog. Om hier nog meer jús aan te geven heeft het Koreaanse autobedrijf 21-inch velgen onder de auto gestoken. Deze maken de auto niet alleen nog groter, maar ook sportiever. Naast de imposante carrosserie hebben ze deze ook goed aangekleed met ledverlichting, in ons geval een blauwe mantel en hoogglans zwarte wielkasten.

Interieur Kia EV9

Als je voor de eerste keer in deze EV gaat zitten dan word je overweldigd door alle knopjes, toeters en bellen. Wat ook opvalt, is het grote lange scherm dat voor je neus zit. Dit scherm bestaat uit drie schermen die naast elkaar zijn gezet, waardoor het haast één geheel lijkt. Naast het state of the art infotainmentsysteem hebben ze bij Kia ook nagedacht over zitcomfort. De cross-over SUV is namelijk voorzien van grote leren stoelen die zowel verwarmd als verkoeld kunnen worden en jou onderweg voorzien van een heerlijke massage.

Kia EV9; Dion de Brouwer naast de Kia EV9
Foto: snelladen.nl

Oh en voor we het vergeten, de fabrikant heeft ook een extra steuntje voorin geplaatst bij de bijrijder en passagier waarop deze zijn voeten kan laten rusten. Dit is met name bedoeld voor de relaxmodus als je stilstaat en de auto geladen wordt. De auto zit lekker en tijdens de roadtrip met jouw vrienden ben je van alle gemakken voorzien. Hiernaast hebben ze in de wagen ook ambiance-verlichting geplaatst, bedien je het volledige infotainment de knoppen op het stuur en heb je genoeg ruimte in de middenconsole om jouw dagelijkse items, zoals een sleutelbos, op te bergen.

Veel ruimte

Waar je soms aan het einde van een roadtrip last had van pijnlijke benen en schouders, is daar bij de EV9 geen kans op. De wagen is ook achterin megaruim. De Kia EV9 is beschikbaar als zes- of zevenzits variant. Bij de zeszitter kun je de stoelen – bijna – alle kanten op draaien, waardoor je gezellige met de achterste rij mensen kunt kletsen. Achterin heb je ook knopjes en een schermpje waar je de temperatuur kan instellen. Naast het bedienen van de climate control kun je ook de stoelen elektrisch verstellen. Voor jouw bagage is meer dan genoeg ruimte, want met 313 liter laadruimte kun je alles kwijt. Mocht je nog meer nodig hebben, klap je de stoelen achterover en komt er bijna even veel laadruimte vrij als bij de Tesla Cybertruck, namelijk 2393 liter.

Groot rijplezier

Het rijden in de Kia EV9 is gebouwd voor mensen die op zoek zijn naar een heerlijke auto om mee te cruisen. De auto is dan ook niet heel sportief in de bochten, maar schiet voorruit op een rechte weg. Volgens Dion is het alsof je in een snelle bus rijdt en dat is volgens hem dan ook precies waarvoor deze auto bedoeld is; mensen op een zo’n comfortabel mogelijke manier van A naar B vervoeren. Of in ons geval met vijf of zes vrienden de roadtrip van ons leven maken in luxe en comfort. Enfin, naast de nieuwe dingen is de auto ook voorzien van alle assistentie- en veiligheidssystemen die je anno 2023 mag verwachten. Zo heeft de auto onder andere lane-assist, adaptive cruise-control, verschillende rijmodus, automatische verlichting en park-assistant.

Specs Kia EV9 Launch Edition GT-Line

  • Vanafprijs: € 68.000 (voor de RWD-variant)
  • Accu: 99.8 kWh
  • Actieradius: 505 AWD of 563 RWD (praktijk kan verschillen door weersomstandigheden en de rechtervoet van de bestuurder)
  • Vermogen: 385 pk & 600 Newtonmeter koppel (Dit geldt voor de AWD-variant. Onze testauto heeft standaard 700 Newtonmeter koppel)
  • Aandrijving: All-Wheel Drive (Deze testauto, modellen verschillen vraag Kia voor alle modellen)
  • Topsnelheid: 200 km/u (Deze testauto, modellen verschillen vraag Kia voor alle modellen)
  • 0-100 km/u: 5,3 seconden (Deze testauto, modellen verschillen vraag Kia voor alle modellen)
  • Maximum laadsnelheid: 210 kW

Carspots: Kia EV9

Foto’s: Kia & snelladen.nl
Tekst: Dion de Brouwer & snelladen.nl

Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over auto’s check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons