elektrische off-road wagens; de Audi AI Trail in een off-road landschap
Foto: Audi Newsroom

5 krachtige elektrische off-road wagens die in jouw garage kunnen staan!

Elektrische autobedrijven kunnen misschien wel een bloeiperiode voor elektrische off-road wagens verwachten. Er zijn onlangs door wetenschappers van de Northwestern University in Amerika grote stappen gemaakt in het concept om energie uit de grond te halen. Deze vijf wagens moeten rijden op deze vernieuwende groene brandstof.

De knappe koppen van de universiteit hebben verbeteringen gemaakt in de Soil Microbial Fuel Cells (SMFC). Dat is de energie die uit ‘microben’ wordt gehaald. Dus om je portemonnee en de natuur te helpen lijkt deze techniek de toekomst voor elektrisch off-road rijden.

#5 Nissan Ariya, Pole to Pole customized edition

De normale Nissan Ariya is een gewone elektrische wagen, die niet bepaald geschikt is voor off-road rijden. Deze speciale versie is echter ontworpen om enorme afstanden af te leggen door de meest barre terreinen die je je maar kunt bedenken. Chris Ramsey en zijn vrouw Julie zijn vorig jaar maart begonnen met deze auto de gigantische rit te gaan maken van de Noord- naar de Zuidpool. Dat is meer dan 30.000 kilometer! Om te compenseren voor het gebrek aan oplaadmogelijkheden tijdens hun rit (op de polen is het vrij verlaten obviously), nemen ze een draagbare oplader met een windturbine en zonnepanelen mee.

Foto: Nissan News

Wat er nieuw is aan deze versie van de Ariya in opzicht van de normale is ten eerste de verhoogde vering, de enorme plastic wielkastverbredingen en de 39-inch off-road banden. Voor we het vergeten; om de reis zo aangenaam mogelijk te maken is er ook een koffiemachine in de wagen geplaatst. 

#4 Audi AI: Trail

Deze four-seat off-roader werd onthuld in 2019, maar is nu nog steeds niet uit. Deze auto wordt aangedreven met vier elektromotoren en een vierwielaandrijving. De grote allround voorruit geeft een soort helikopterachtig gevoel voor de inzittenden. Met een grote bodemvrijheid kan hij ook met gemak door een halve meter water rijden. De lithium-ion accu geeft ‘m de kans om ongestoord maar liefst 400 tot 500 kilometer over geasfalteerd terrein te rijden en over ruw terrein tot maar liefst 250 kilometer. 

Foto: Audi Nederland

Natuurlijk zijn een lichtgewicht ontwerp en optimale carrosseriestijfheid van groot belang voor offroaders. Je denkt nu misschien dat met een accu met zo’n grote capaciteit de AI: Trail veel zal gaan wegen maar dat valt echt reuze mee. Hij is gemaakt van een mix van geavanceerd staal, aluminium en koolstofvezel. Hierdoor weegt het studiemodel slechts 1750 kilo. De AI: Trail wordt door Audi zelf beschreven als de ‘’offroader van de toekomst’’. 

#3 Fisker Ocean Force E

Deze elektrische SUV, gebaseerd op de Ocean Electric SUV, heeft als doel om zo snel, stil en duurzaam mogelijk zo veel mogelijk afstand af te leggen. De auto behoudt de standaard duale motor van het originele model, maar voegt 20-inch versterkte wielen omhuld met 33-inch terreinbanden toe. Om de auto verder off-road proof te maken wordt een titanium onderplaat gemonteerd, skidplates aan de voor- en achterkant en verhoogde bodemvrijheid om elk terrein te kunnen doorkruisen. 

elektrische off-road wagens; de Fisker Ocean Force E
Foto: Fiskerinc.

Op het dak zit een verwijderbare bagagemand. Als je deze verwijdert kan je de zonnepanelen op het dak gebruiken om je auto op te laden. Zo kan ‘ie maar liefst 2400 schone kilometers per jaar produceren. De Ocean Force E staat gepland het eerste kwartaal van dit jaar uit te komen. 

#2 Rivian R1T

Deze truck met 835 pk is ontworpen om zowat ieder denkbaar terrein, elektrisch te kunnen doorkruisen. Met zijn 14.9 inch bodemvrijheid en de mogelijkheid om makkelijk over rotsen te kunnen rijden, is er weinig wat deze auto kan stoppen. Mocht je toch gestopt worden, geen reden voor paniek. Door twee permanent-magneet elektrische motoren aan zowel de voor- als achterkant, kun je jezelf alsnog uit benarde situaties redden. 

 

Foto: Rivian

Omdat het een grote truck is, kan de R1T ook bijna 5000 kilo achter zich meeslepen. En ondanks dat het een grote wagen is, accelereert hij in 3 seconden naar 100 km/u per uur. Er geldt hier wel één voorwaarde: het terrein moet vlak zijn. Maar met zo’n wagen als deze wil je wel op meer dan alleen de snelweg rijden.

#1 Volkswagen ID.XTREME

Dit auto-concept is gebaseerd op een prototype van de ID.4 GTX.  Die is al uit en deze lijkt er op, maar laat je niet bedriegen. De motoren op de achterkant zijn bij dit concept geüpgraded. Hierdoor stijgt het totale vermogen van een niet al te slechte 295 pk, naar maar liefst 377 pk. Deze auto wil de voordelen van het moderne SUV rijden koppelen met die van het meer spannende off-road rijden. 

Foto: Volkswagen Newsroom

De ID.XTREME is voor nu alleen nog maar een concept binnen de Volkswagen hoofdkwartieren, maar als de vraag hoog genoeg is zullen ze toch nog overwegen ‘m ooit uit te brengen. Maar met de wetenschap dat elektrische off-road wagens, zeker met de nieuwe ontwikkelingen in gedachten, een goede toekomst voor zich hebben, maakt het de kansen niet heel klein. 

Vond je deze elektrische off-road wagens vet? Klik hier om nog meer te lezen over EV’s! Volg ons ook op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel dit artikel
Thijmen Oort

Thijmen Oort

Online editor
Journalist in spé Thijmen is hard onderweg naar een glansrijke carrière. Met zijn interesses voor extreme sports, tech en auto's is hij bij DAY1 aan het juiste adres om zijn vlotte pen te gebruiken. Thijmen is open-minded en verdiept zich graag in alles waar het mannenhart een sprongetje van maakt!
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons