Audi S3
Foto: Audi

#1 DAY1’s youngtimer van de week: Audi S3

Youngtimers zijn auto’s van 15 jaar of ouder en in de tijd dat deze wagens van de band rolde lag de focus op rijplezier en niet op strenge milieuregels. De youngtimers die we hier wekelijks behandelen zijn rauw en speciaal gemaakt voor de puristische rijder. Deze week hebben de Audi S3 van de eerste generatie voor jullie.

De Audi S3 8L werd gemaakt van 1999 tot 2003. Als je toen in deze hot hatchback reed werden er vele nekjes gebroken. ‘Voorsprong door techniek’, is de slogan van Audi en deze hot-hatchback is hier dan ook een perfect voorbeeld van. Audi rustte de S3 onder andere uit met een vierwielaandrijving, gaf de auto een speciaal interieur en kietelde het motorblok flink.

Hot hatch pur sang

In 1999 rolde de eerste Audi S3 van de band. De Audi S3 8L werd uitgerust met een 1.8-liter turbomotor die maar liefst 210 paardenkrachten en 270 Newtonmeter koppel produceerde. Deze krachten worden overgedragen op een Quattro-aandrijfsysteem. Dit systeem was afkomstig uit de Volkswagen Golf R32. De auto is hierdoor niet alleen snel op rechte stukken, maar ook een geschikt racemonster voor een roadtrip door de Alpen. Audi vond echter dat deze auto in 2002 nog wel wat meer pit kon gebruiken en het motorblok werd voorzien van een flinke upgrade. Het blok werd voorzien met variabele kleptiming en na een update van de ECU werd er 225 pk en 280 Newtonmeter koppel uit het blok geperst.

Audi S3
Foto: Audi

Uiterlijk Audi S3

Waar de Golf IV GTI en Seat Ibiza alleen een 1.8-liter turboblok ingelepeld kregen, kreeg de sportversie van de A3 ook een grovere uitstraling die bij de badge past. De auto werd onder andere uitgerust met bredere bumpers, xenonverlichting, chromen spiegelkappen, 17-inch sportvelgen en een dubbele uitlaat. Naast deze verschillen met de normale A3 werd de Audi S3 ook geleverd in speciale kleuren zoals Imola-Geel en Nogaro-Blauw. Kleuren die Audi vandaag de dag nog steeds toekent aan haar speciale versies en sportmodellen. De S3 8L was en is vergeleken met zijn concurrenten een stuk prijziger en de prijs startte bij een kleine € 45.000. Niet alleen van buiten werd de hatchback voorzien van de befaamde S-styling van het Duitse merk. Het interieur werd net als bij zijn grote broers, de S6 en S4, ook voorzien met hoogwaardige materialen.

Interieur Audi S3

De Audi S3 werd net als zijn grotere broers, zoals de S4 en S6 uitgerust met een luxe bepakking. Het driespaaks stuur werd net als de instaplijsten voorzien met speciale S3-logo’s. De Recaro racestoelen waren te krijgen in stof, volleer of als two-tone met geel of blauw alcantara. De cockpit werd uitgerust met een, destijds, modern LCD-scherm en speciale S3 tellers. Jouw favoriete DAY1 Podcast blaas je door het BOSE-geluidsysteem en het interieur werd afgewerkt met hoogglans zwarte inlegdelen.

Om niets meer te missen van alle DAY1 content volg je ons op social media en abonneer je op onze nieuwsbrief

Deel dit artikel
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons