Crypto Staking; een digitale cryptomunt in 3D-weergave
Foto: Unsplash by Galina Nelyubova

Passief inkomen verdienen met crypto? Dat kan met staking!

Cryptocurrency heeft in de wereld van financiën een groot aantal nieuwe concepten en kansen geïntroduceerd voor zowel investeerders als enthousiastelingen. Eén van deze concepten wordt ook wel staking genoemd. Dit artikel is voor degenen die willen duiken in het concept van crypto staking. We leggen de basisprincipes van crypto staking uit, hoe het werkt en de verschillende methoden om cryptocurrency te staken.

Crypto staking is een proces dat gebruikt wordt in bepaalde soorten cryptocurrency-netwerken, waarbij gebruikers hun munten ‘vastzetten’ (staken) om het netwerk te ondersteunen. Dit proces is onderdeel van het Proof of Stake (PoS) mechanisme, dat een alternatief is voor het Proof of Work (PoW) mechanisme dat door Bitcoin wordt gebruikt. Bij staking zetten gebruikers hun munten vast in een wallet om deel te nemen aan het valideren van transacties en het onderhouden van het netwerk. In ruil voor hun bijdrage ontvangen ze beloningen, meestal in de vorm van extra munten. Dit is vergelijkbaar met het ontvangen van rente op een spaarrekening. Je krijgt deze ‘rente’ meestal in de vorm van meer tokens en vaak voorgespiegeld in termen van APY & APR: annual projected yield of annual percentage rate.

Mocht je nog niets weten over crypto en de basis willen leren, check hier ons vorige artikel!

Hoe werkt staking?

In deze korte gids kijken we naar de meestgebruikte blockchainstaking producten, deze werken voornamelijk via Proof of Stake (PoS). Validators worden hierbij gekozen op basis van het aantal tokens dat ze bezitten en staken. Door deel te nemen aan het consensusproces van het netwerk, helpen validators de blockchain te beveiligen en transacties te valideren. Stakers vergrendelen hun coins in een wallet, waardoor hun kans groter wordt om als validator te worden geselecteerd. In ruil daarvoor ontvangen ze extra tokens als beloning. Staking is een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele miningmethoden zoals Proof of Work (PoW).

Kansen crypto staking

Staking kan ervoor zorgen dat jij passief inkomen kunt generen, maar zoals Johan Cruijf ooit zei: ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’ en vice versa. Enfin, we nemen je eerst mee naar de positieve kanten van crypto staking: 

  • Passief inkomen: Staken biedt de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen door simpelweg je cryptocurrency’s te staken. Dit in plaats van je coins ongebruikt in je wallet te laten liggen, kun je ze aan het werk zetten en er wat mee verdienen.
  • Veiligheid binnen de PoS: Door je coins te staken, draag je actief bij aan de veiligheid en decentralisatie van het blockchain-netwerk. Deze deelname helpt de integriteit en efficiëntie van het netwerk te behouden, waardoor het robuuster en weerbaarder tegen aanvallen wordt.
  • Volatiliteit: Staking helpt bij het verminderen van prijsvolatiliteit. Wanneer gebruikers hun coins staken en vastzetten, neemt de circulerende voorraad af, wat mogelijk tot meer prijsstabiliteit kan leiden. Deze stabiliteit kan zowel voor stakers als voor het algehele marktsentiment voordelig zijn.
  • Waardestijging: Naast het verdienen van beloningen, is er natuurlijk ook de mogelijkheid dat de tokens zelf in waarde stijgen. Staking kan dienen als een dubbele inkomstenstroom, waarbij passief inkomen wordt gecombineerd met de mogelijkheid van kapitaalwinst.
  • Ondersteuning: Staking sluit aan bij de langetermijnvisie van veel blockchain-projecten. Door gebruikers aan te moedigen hun coins te staken, streven projecten naar een sterke en betrokken community die actief de groei en ontwikkeling van het netwerk ondersteunen. 
Crypto Staking; Bitcoin naast een zandloper in 3D-weegave
Foto: Unsplash by Galina Nelyubova

Hoe en waar kun je cryptocurrency staken?

Staking kan op verschillende manieren gedaan worden. Hier zijn enkele veelgebruikte methodes:

Wallet Staking

Veel cryptocurrency’s hebben hun eigen officiële wallets die staking ondersteunen. Gebruikers kunnen deze wallets installeren om hun coins rechtstreeks binnen de wallet-interface te staken. Deze methode geeft gebruikers volledige controle over hun gestaakte coins.

Staking Platforms

Er zijn ook speciale staking platforms die gebruikers in staat stellen om hun coins te staken. Deze platforms regelen de technische- en beveiligingsaspecten van staking. Het wordt gebruikers zo makkelijker gemaakt om hun munten te staken. Staking platforms bieden vaak extra functies zoals staking pools, waar gebruikers hun middelen kunnen samenvoegen om de kans op beloningen te vergroten.

Exchanges

Sommige cryptocurrency exchanges bieden staking diensten aan waar hun gebruikers coins rechtstreeks op het exchangeplatform kunnen staken. Deze methode biedt gemak voor gebruikers die hun coins liever op exchanges bewaren. Het is belangrijk om op te merken dat gebruikers bij staking op exchanges geen direct beheer over coins hebben en afhankelijk zijn van de voorwaarden van de exchange.

Risico’s Crypto Staking

Hoewel staking veel voordelen biedt, is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en overwegingen die ermee gepaard gaan. Hier zijn enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden:

  • Vergrendelingsperiode: Bij het staken van je coins moet je ze meestal voor een bepaalde periode vastzetten. Tijdens deze periode heb je geen toegang tot je gestaakte coins en kun je ze niet verkopen. Het is belangrijk om de duur van de vergrendelingsperiode goed te overwegen voordat je gaat staken. Langere vergrendelingsperiodes kunnen hogere beloningen opleveren, maar je eigen liquiditeit beperken.
  • Netwerkrisico’s: Staking houdt in dat je vertrouwt op de beveiliging en stabiliteit van het onderliggende blockchain-netwerk. Als het netwerk technische problemen ondervindt of last heeft van aanvallen, kan dit van invloed zijn op het stakingproces en mogelijk tot financiële verliezen leiden. Het is essentieel om de geschiedenis, beveiligingsmaatregelen en community-ondersteuning van het netwerk te beoordelen voordat je alles vastzet.
  • Volatiliteit: Cryptocurrency markten staan bekend om hun volatiliteit en staking elimineert dit risico niet. De waarde van de gestaakte coins kan nog steeds fluctueren, wat van invloed kan zijn op de totale opbrengsten van staking. Het is belangrijk om rekening te houden met de inherente volatiliteit van cryptocurrency’s en een langetermijnperspectief te hebben bij het deelnemen aan staking.

Staking is een unieke manier om passief inkomen te verdienen en actief deel te nemen aan het cryptocurrency-ecosysteem. Door je coins te staken, draag je bij aan de veiligheid en efficiëntie van het blockchain-netwerk terwijl je mogelijk beloningen verdient.

Het is echter belangrijk om de risico’s en vergrendeling die gepaard gaan met staking zorgvuldig te overwegen. Onderzoek en kies een betrouwbaar staking platform of wallet dat aansluit bij je doelstellingen. Blijf op de hoogte van de ontwikkeling van het netwerk, monitor activiteit en neem weloverwogen beslissingen.

Disclaimer crypto en bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrency’s brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en Threads. Om meer te weten over crypto en hoe de verschillende coins werken, klik je hier

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons