Altcoins; een memecoin genaamd dogecoin
Foto: Unsplash

Dit is alles wat je moet weten over het alternatief van Bitcoin: altcoins

Bitcoin heeft altijd in het middelpunt gestaan van de steeds veranderende wereld van cryptocurrencies. Het was de eerste, een trendsetter en het oorspronkelijke digitale bezit, van waarde. Echter, Bitcoin is echter niet de enige cryptocurrency. Misschien heb jij ook wel eens wat over ‘altcoins’ gehoord, maar verder geen idee wat dit nu precies zijn. Er zijn duizenden andere digitale valuta’s ontstaan sinds de creatie van Bitcoin. Elk met unieke eigenschappen, doelen en toepassingen. Ter introductie gaan wij je vertellen wat je allemaal in de basis moet weten en waar je rekening mee moet houden!

In dit artikel leggen we uit wat altcoins zijn en praten we over de verschillende soorten, toepassingen, voordelen en uitdagingen van altcoins.

Mocht je nog niets weten over crypto en de basis willen leren, check hier ons vorige artikel!

Altcoins in a nutshell

Altcoins zijn alternatieve cryptocurrencies die geen Bitcoin zijn. Het woord altcoin is een samensmelting van de woorden ‘alternatief’ en ‘munt’. Alle andere cryptocurrencies die na bitcoin in 2009 gecreëerd zijn hebben elk andere kenmerken, mogelijkheden en doelen. Deze worden altcoins genoemd. Altcoins worden gecreëerd door het wijzigen, toevoegen of optimaliseren van de Bitcoin broncode of zelfs door volledig nieuwe code te gebruiken.

Altcoins; de altcoinmarkt anno 2023
Foto ter illustratie via Unsplash

Soorten alternatieve Bitcoin

Er zijn verschillende manieren om altcoins in verschillende categorieën te classificeren, waaronder doel, functionaliteit en design. Enkele van de meest gebruikte soorten altcoins zijn:

 • Stablecoins: Dit zijn cryptocurrencies die gekoppeld zijn aan een stabiel activum zoals fiat valuta, grondstof of een andere cryptocurrency om stabiliteit en prijsschommelingen te minimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn Tether (USDT), USD Coin (USDC), DAI (dai) of PAX GOLD (PAXG).
 • Chain tokens: Dit zijn munten die worden gebruikt om toegang te krijgen en diensten te gebruiken op een bepaalde blockchain. Voorbeelden hiervan zijn ETH, BNB, AVAX en SOL.
 • Security tokens: Dit zijn wettelijke claim-/eigendoms altcoins van een aandeel, een obligatie, vastgoed of een fonds. Security tokens worden gereguleerd door effectenwetten en bieden meer transparantie, efficiëntie en liquiditeit op traditionele financiële markten. Enkele voorbeelden zijn Polymath (POLY), tZERO (TZRO) en Harbor (R-Token).
 • Payment tokens: Deze munten fungeren als ruilmiddel en waardeopslag, zoals bij Bitcoin. Ze zijn ontworpen om meer betaalbare, snellere en inclusievere opties te bieden dan de bestaande betalingssystemen. Voorbeelden zijn Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Dash (DASH) en Monero (XMR).
 • Meme coins: Dit zijn doorgaans altcoins geïnspireerd op grappen of sociale trends, waaronder populaire memes. Deze munten zijn meestal zonder waarde of praktisch nut en moeten vertrouwen op hype, humor en hun community om aandacht te trekken en momentum te genereren. Voorbeelden hiervan zijn Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) of Pepe (PEPE).
 • Governance tokens: Deze omvatten tokens die worden gebruikt voor stemdoeleinden, zoals het stemmen op voorstellen. Governance tokens streven naar een hoger niveau van democratie, autonomie en het geven van eventuele beloningen onder de investeerders van het desbetreffende ecosysteem. Enkele voorbeelden zijn Maker (MKR), Compound (COMP), Aave (AAVE) en Curve (CRV).

Toepassing altcoins

Er zijn talloze toepassingen voor altcoins in de cryptowereld en de bredere zin hiervan. Enkele van de meest voorkomende toepassingen van altcoins zijn:

 • Diversificatie van een cryptocurrency-portfolio en bescherming tegen de prijsschommelingen van Bitcoin:
  Altcoins kunnen de blootstelling aan de cryptomarkt vergroten en diversifiëren, omdat ze mogelijk een andere prijsbeweging, correlatie en risico-rendementsprofiel hebben dan Bitcoin. Altcoins kunnen ook dienen als bescherming tegen de volatiliteit en onvoorspelbaarheid van Bitcoin. Let wel op: altcoins zijn over het algemeen wat gevoeliger en kunnen ook juist zorgen voor méér volatiliteit en onzekerheid.
 • Deelnemen aan gedecentraliseerde financiële (DeFi) toepassingen, zoals lenen, handelen en rente verdienen:
  Gebruikers kunnen toegang krijgen tot en communiceren met sommige DeFi-toepassingen die zijn gebouwd op seperate blockchains, zoals Ethereum, Binance Smart Chain of Solana. DeFi-toepassingen kunnen zorgen voor het lenen, handelen en verdienen van interest op crypto-activa zonder tussenpersonen, censuur of beperkingen.
 • Ondersteuning van innovatieve projecten en communities die problemen willen oplossen of nieuwe mogelijkheden willen creëren met blockchain-technologie:
  Altcoins kunnen ook de visies, missies en waarden vertegenwoordigen van verschillende groepen die blockchain-oplossingen ontwikkelen of implementeren in bijvoorbeeld gaming, kunst, sociale media, gezondheidszorg of onderwijs.
 • Speculeren over de potentiële groei of de populariteit van bepaalde altcoins, vooral die met lage marktkapitalisatie & hoge volatiliteit:
  Altcoins kunnen meer kansen en winst bieden aan crypto-investeerders, handelaren en fans, vooral degenen die nieuw, onontdekt of over het hoofd gezien zijn. Let hier wel weer bij op, dit brengt ook méér risico’s met zich mee!

Verschil tussen Bitcoin en altcoin

Altcoins verschillen van bitcoin op verschillende gebieden, enkele van de belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en altcoins zijn:

 • Consensus mechanisme: Dit is de manier waarop een netwerk van knooppunten transacties en blokken valideert om hun authenticiteit en chronologie op een blockchain te waarborgen. Het PoW mechanisme vereist dat knooppunten samen wiskundige puzzels oplossen om transacties te verifiëren en nieuwe blokken te creëren. Aan de andere kant is PoW veilig en gedecentraliseerd, maar verbruikt het veel energie en middelen. Altcoins kunnen verschillende consensus mechanismen gebruiken, zoals Proof of Stake (PoS), dat vereist dat knooppunten een bepaald aantal coins inzetten om transacties te verifiëren en nieuwe blokken te creëren.
 • Schaalbaarheid: Dit is de capaciteit van een netwerk om enorme hoeveelheden transacties en gebruikers met zeer hoge snelheid, prestaties en beveiliging te verwerken. De schaalbaarheid van Bitcoin is vrij beperkt, omdat het maar een beperkt aantal transacties per seconde en blockgrootte kan verwerken. Wat betreft schaalbaarheid kunnen altcoins, die een hogere transactiedoorvoer en lagere transactiekosten kunnen hebben, of verschillende benaderingen zoals sharding, laag-2 oplossingen en zijketens kunnen gebruiken, superieur zijn.
 • Privacy: De mate van netwerkanonimiteit en vertrouwelijkheid met betrekking tot de gebruikers en transacties van het netwerk. Bitcoin is open en traceerbaar is, wat natuurlijk voor- en nadelen biedt. Sommige altcoins gaan hierin veel verder, zoals bijvoorbeeld Monero waarbij niks bijna traceerbaar/inzichtelijk is.

Voordelen van Altcoins

De crypto wereld en daarbuiten profiteren van de voordelen van altcoins, enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 • Meer keuzes en diversiteit op de cryptomarkt: Altcoins kunnen de opties vergroten die de cryptomarkt te bieden heeft, omdat ze waarschijnlijk verschillende functies, mechanismen en doelen hebben in vergelijking met Bitcoin.
 • Meer innovatie en mogelijkheden in crypto: Altcoins kunnen meer innovatie en mogelijkheden bieden in crypto, omdat ze nieuwe ideeën, technologieën en paradigma’s kunnen introduceren in de blockchain-sfeer.
 • Meer concurrentie en samenwerking tussen crypto projecten: Altcoins zouden de competitieve aard van cryptocurrency-projecten verbeteren, waarbij elk project probeert de ander te overtreffen en hun producten en diensten te verbeteren.
 • Meer kansen en beloningen voor crypto-investeerders, handelaren en enthousiastelingen: Altcoins kunnen meer kansen en rendement bieden aan investeerders, handelaren en liefhebbers, gezien hun vermogen om sneller te groeien dan Bitcoin.

Uitdagingen van Altcoins

Er zijn ook veel uitdagingen en nadelen voor de crypto space en daarbuiten als het gaat om altcoins. Enkele van de belangrijkste uitdagingen van altcoins zijn:

 • Meer volatiliteit en risico, omdat altcoins meer schommelen dan Bitcoin en gevoeliger zijn voor marktsentiment en manipulatie: Altcoins kunnen meer volatiel en riskant zijn in vergelijking met bitcoin, simpelweg vanwege hun lage marktkapitalisatie, liquiditeit en adoptie.
 • Meer regulering en onderzoek, omdat altcoins krijgen vaker te maken juridische regelgeving in verschillende rechtsgebieden en worden soms onderworpen aan restricties: Dit kan leiden tot meer regulering en onderzoek naar altcoins die te maken krijgen met verschillende juridische en regelgevende uitdagingen, afhankelijk van hun aard, functie en status onder verschillende rechtsgebieden. De grootste hiervan met de meeste impact is de SEC (Securities and Exchange Commission) uit Amerika, die momenteel meerdere rechtszaken heeft lopen tegen verschillende chains.
 • Meer complexiteit en verwarring, omdat altcoins verschillende technische kenmerken, use cases en governance-modellen kunnen hebben die moeilijk te begrijpen of te vergelijken zijn: Altcoins zijn complexer omdat ze andere technische kenmerken, toepassingen en governance-modellen kunnen hebben die niet gemakkelijk begrepen of vergeleken kunnen worden door een gemiddelde gebruiker of investeerder.
 • Meer concurrentie en verzadiging, omdat altcoins mogelijk moeite hebben om op te vallen en tractie te krijgen in een drukke en dynamische markt: Verzadiging en concurrentie kunnen ontstaan voor altcoins omdat ze zullen concurreren en ze zich moeten onderscheiden van andere altcoins in deze zeer dynamische markt.

Aan de slag met Altcoins

Als je geïnteresseerd bent in het investeren in altcoins, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen om te beginnen:

 • Doe je eigen onderzoek oftewel due diligence (DD): Voordat je de wereld van altcoins betreedt, doe je er goed aan individueel onderzoek naar de altcoins te doen waarin je mogelijk geïnteresseerd bent.
 • Kies een betrouwbaar en veilig platform: Nadat je onderzoek hebt gedaan, moet je een betrouwbaar en veilig platform kiezen waar je altcoins kunt kopen, verkopen, opslaan en beheren. Vaak begint dit bij een gedecentraliseerde handelsbeurs (CEX), zoals Bitvavo of Bybit.
 • Begin klein en diversifieer je portfolio: Begin met een klein bedrag en diversifieer je portfolio. Investeer nooit je hele vermogen in één project en investeer alleen wat je je kunt veroorloven te verliezen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de nieuwste trends die betrekking hebben op de altcoins zelf en de hele cryptomarkt in het algemeen.

Conclusie

Altcoins zijn alternatieve cryptocurrencies die niet gelijkwaardig zijn aan Bitcoin. Ze bieden verschillende mogelijkheden, use cases, voordelen en uitdagingen. Ze bieden meer keuzes, diversiteit, innovatie, concurrentie, samenwerking, kansen en beloningen, maar zijn ook volatieler, riskanter, complexer en verwarrender.

Om deze redenen vereisen Altcoins vereisen onderzoek om mee te beginnen. Altcoins vormen een interessant en intrigerend deel van de crypto wereld dat veel mogelijkheden biedt op het gebied van financiën, technologie en maatschappij.

Ben jij nu helemaal enthousiast geworden over crypto en altcoins, en wil je hier meer over weten? Houd dan de website in de gaten, aangezien we de komende tijd meer artikelen over crypto zullen plaatsen!

Disclaimer crypto, altcoins en Bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrencies brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons