Ferrari Enzo; Ferrari Enzo standing in front of building
Foto: Collecting Cars

#4 DAY1’S youngtimer van de week: Ferrari Enzo

Youngtimers zijn auto’s van 15 jaar of ouder en in de tijd dat deze wagens van de band rolde lag de focus op rijplezier en niet op strenge milieuregels. De youngtimers die we hier wekelijks behandelen zijn rauw en speciaal gemaakt voor de puristische rijder. Deze week hebben we misschien wel de youngtimers der youngtimers: Ferrari Enzo. 

De Ferrari Enzo rolde voor het eerst van de band in 2002. Het was de eerste hypercar en de wagen werd vernoemd naar de oprichter van Ferrari: Enzo Ferrari. Een Ferrari Enzo is niet zomaar een stuk staal op vier wielen, maar een levend wezen dat het keerpunt in de geschiedenis van het merk met het paard markeerde. Althans, volgens de kenners. Dit alles in een oogstrelend design waar we anno 2023 nog steeds onze nek voor willen breken.

Monsterlijk speelgoed

Mocht je ooit jouw kont in een Ferrari Enzo kunnen neerploffen, pas dan op. Het beestje is namelijk niet alleen prijzig, maar ook superkrachtig. De auto is uitgerust met een 6.0-liter V12 die 660 trappelende paarden en 657 Newtonmeter koppel gevangen houdt. Deze krachten worden losgelaten op de achterwielen. Mocht je de ballen hebben om het rode racepaard op zijn staart te trappen kun je op het circuit of de autobahn een topsnelheid van 350 km/u halen. Mocht je enkel een stoplichtsprintje willen winnen moet dat ook geen probleem zijn. Binnen 3,6 seconden zit je namelijk op de 100 km/u. Van een vervelende schakelpook in het midden heb je geen last, want in de Enzo zit een versnellingsbak die is nagemaakt vanuit een Formule 1 auto.

@mrcarsounds I JUST GOT TO REV MY ALL TIME DREAM CAR! @caretakerscollection ♬ original sound – Greg Gevojanyan

Designauto pur sang

De afwerking van de Ferrari Enzo is net als de versnellingsbak ook geïnspireerd op de Formule 1. Een Ferrari Enzo is nagenoeg perfect en dat is mede te danken aan Ken Okuyama, hoofddesigner van Pininfarina. Zo is de body van het Italiaanse raspaard volledig geboetseerd van koolstofvezel. Hierdoor blijft de auto slank en strak op de weg liggen. Naast een lichtgewicht carrosserie, heeft de wagen ook een verstelbare achterspoiler, megagrote diffuser achter en actief schokbrekersysteem waarmee de wagen onder elke omstandigheid op de limiet gereden kan worden. In vaktermen spreken we dan over aerodynamica. Als je de wagen in jouw garage hebt weten we ook zeker dat je elke zondagochtend met een bakje koffie in de hand naar de auto zit te staren.

Cockpit Ferrari Enzo

Het interieur van de Ferrari Enzo lijkt eerder op de cockpit van een straaljager, dan die van een Ferrari. Het hoofd van Pininfarina heeft dan ook het zweet uit de naad gewerkt om óók hier iets oogverblindends neer te zetten. Een Enzo is simplistisch, doch vooruitstrevend. Zo heeft de wagen al een semi-digitaal dashboard, zijn er slechts dertien knoppen waarmee je de auto volledig kunt bedienen en is alles afgewerkt met carbon fiber. Dit alles bekijk je vanuit een heerlijke schaalstoel die is geïnspireerd op de racerij en het mooiste van alles: alles is te bedienen op het leren racestuur.

Bijzondere youngtimer

De productie van de Enzo is beperkt tot slechts 399 exemplaren, waardoor het een van de exclusiefste auto’s ter wereld is. Bezitters van de Enzo bezitten niet alleen een auto, maar een stukje geschiedenis van Ferrari. De Ferrari Enzo heeft de weg gemaakt voor toekomstige supercars. Het was een van de eerste auto’s die geavanceerde technologieën uit de Formule 1 toepaste op een productieauto. De invloed van de Enzo is zichtbaar in latere modellen van Ferrari, zoals de LaFerrari, die voortbouwt op de technologische en designinnovaties van de Enzo.

Carspots: Ferrari Enzo

Foto’s: Collecting Cars

Meer youngtimers check je hier

Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over auto’s check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons