Mercedes CLK DTM
Foto: RM Sotheby's & Robin Adams

#2 DAY1’s Youngtimer van de week: Mercedes-Benz CLK DTM AMG

Youngtimers zijn auto’s van 15 jaar of ouder en in de tijd dat deze wagens van de band rolde lag de focus op rijplezier en niet op strenge milieuregels. De youngtimers die we hier wekelijks behandelen zijn rauw en speciaal gemaakt voor de puristische rijder. Deze week hebben we een knalstuk van het merk met de ster: Mercedes-Benz CLK DTM AMG.

Van het zilveren racemonster voor de openbare weg werden slechts 100 coupés en 80 cabrio’s gemaakt. De CLK DTM rolde van de band ter ere van Bernd Schneider zijn kampioenschap in – je raadt het al – het Duitse toerwagenkampioenschap (DTM). Mocht je de ster in 2004 gekocht hebben kun je nu flink cashen. In de tijd dat het kunstwerk op wielen van de band rolde betaalde je € 240.00 en anno 2023 is dit klapstuk uit de zero’s het dubbele waard. En dit is niet alleen, omdat het een limited edition is.

Upgrade

Waar marketingsteams nu om de tafel zitten en een speciale badge op een wagen plakken om de verkoop te boosten, kun je dit bij deze straatlegale raceauto ab-so-luut niet zeggen. De ‘normale’ DTM-versie waar een atmosferische 4.0-liter liter in ligt levert slechts 493 pk en Mercedes vond dan ook dat deze straatlegale variant meer vermogen moest hebben. Onder de motorkap van de Mercedes CLK DTM ligt een 5.4-liter achtcilinder die wordt aangejaagd met een supercharger. Deze levert 574 trappelende paarden en 800 Newtonmeter koppel. Het 0-100 km/u sprintje doe je in 3,9 seconden en 7,9 seconden later haal je de 200 km/u. Als je echt een grote jongen bent trap je de toerenteller in het rood en haal je de topsnelheid van 320 km/u. Vergeet niet je gordel om te doen en Flitsmeister aan te zetten.

Hardcore raceauto

Critici noemen de Duitse bolide wel eens ‘een CLK met Chinese bodykit.’ Hier is natuurlijk niets van waar, want de CLK DTM is een hardcore racewagen waar je toevallig ook boodschappen mee kunt doen. Net als bij Bernd Schneider zijn wagen, is ook bij deze wagen een rolkooi in elkaar geflanst om de bestuurder veilig te houden. Naast een rolkooi is er vooral gedacht aan de bestuurder die Bernd Schneider wil imiteren. Zo zijn er Formule 1 flippers achter het alcantara stuur geplaatst, word je vastgezogen in alcantara kuipstoelen met vierpuntsgordel en is het stuurwiel voorzien met knoppen om je handen niet te hoeven verplaatsen tijdens het rijden.

Niet alleen de beleving is gemaakt voor de Bern Schneider imitators. Om de wagen zo licht mogelijk te houden hebben de mannen bij Mercedes-Benz de achterbank achterwege gelaten, is het interieur van carbon fiber en zijn de deuren ook gemaakt van het lichte materiaal. De retro-held was zijn tijd dan ook ver voor en mocht je hem in die tijd in jouw bezit hebben stond jouw gezicht met een grote glimlach op elke carspot gram in Nederland.

Styling Mercedes CLK DTM

Waar Mercedes-Benz vaak kiest voor een luxe uitstraling hebben ze dit concept bij de Mercedes CLK DTM volledig achterwege gelaten. De auto schreeuwt en ademt, uit de roffelende achtcilinder, geweld. Ze hebben dan ook bij Mercedes alles uit de kast getrokken om van de normale CLK een volbloed racewagen te maken. Het is dan ook niet ‘zomaar’ een CLK met AMG-plakker.

Zo hebben ze op de achterkant van de wagen een übergrote carbonfiber spoiler geplaatst. Deze is naast erg opvallend ook erop gezet om de aerodynamica te verbeteren. De wielkasten zijn verbreed en voorzien met agressieve luchthappers. Deze laatste zitten ook in de voorbumper verwerkt. De happers zijn naast aantrekkelijk ook geplaatst om meer zuurstof door het blok te jagen. Dit komt de verbranding – en Shell – dan ook weer ten goede. Als kers op de taart hebben de Duitsers gekozen voor 19- en 20-inch aluminium velgen onder de wagen te schoppen om gewicht te besparen.

Deze ster doet ons denken aan de Duitse feestdag Oktoberfest. Hij houdt namelijk van een slokje, is erg luidruchtig en bovenal erg goed aangekleed. Echter hebben ze ook gedacht aan de bestuurder van de auto, want naast de nekjes die je achter het raam breekt wil je zelf ook iets om naar te kijken hebben. Zo is alles afgewerkt met hoogwaardig alcantara, hebben ze gekozen voor speciale tellers en zijn alle knoppen afgewerkt in het iconische Mercedes zilver.

Carspots: Mercedes-Benz CLK DTM AMG

Foto’s: RM Sotheby’s & Robin Adams 

Meer youngtimers check je hier

Als je dit een vet artikel vond, volg ons dan ook even op social media en stuur het artikel door via de bovenstaande buttons! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons