BMW M3 CSL
Foto: BMW PressClub

#3 DAY1’S youngtimer van de week: BMW M3 CSL

Youngtimers zijn auto’s van 15 jaar of ouder en in de tijd dat deze wagens van de band rolde lag de focus op rijplezier en niet op strenge milieuregels. De youngtimers die we hier wekelijks behandelen zijn rauw en speciaal gemaakt voor de puristische rijder. Deze week hebben we een Duitse schoonheid van het merk uit München: BMW M3 CSL. 

Het Duitse BMW maakt al jarenlang kanonnen voor de openbare weg en de BMW M3 CSL is hier dan ook geen uitzondering op. De bloedsnelle en levensgevaarlijke sedan werd geïntroduceerd in 2003 en in totaal rolde er slechts 1883 stuks van de band. De normale E46 BMW M3 is al een geliefde youngtimer, maar de opgefokte CSL-variant is net een tikje meer hardcore. De afkorting staat dan ook niet voor niks. Competition, Sport en Lightweight is het mojo van BMW, wanneer ze hun straatlegale variant ietsje meer race jús willen geven.

Purist in hart en nieren

Als je in het begin van de zero’s, om precies te zijn in 2003 en 2004, in een BMW M3 CSL aan kwam kakken was je de ab-so-lute bink van kantoor. In de sedan zit de beroemde zes-in-lijn motor van BMW. Voor de liefhebbers hebben we hier even de naam: S54B32. De M3 CSL levert met wat extra kietelwerk van de M-afdeling in München 360 pk en 370 Newtonmeter koppel. Op slechts 1385 kg haalt het beestje de 0-100 km/u in 4,9 seconden en als je even doortrapt kun je een begrensde topsnelheid van 250 km/u behalen. Dit allemaal ondersteund door een magische symfonie van zes cilinders die keihard aan het werken zijn.

Stoutste jongetje van de klas

Een BMW M3 CSL staat niet op de oprit om elke dag 100 km/u op de cruise-control naar werk te rijden. Nee, een BMW M3 CSL wil af en toe even goed uitgelaten worden. BMW denkt hier graag in mee en leverde de Duitse krachtpatser met een container vol aan onderdelen uit de racerij. Zo werd de wagen geleverd op semi-slicks, plaatsten de mannen een lichtere achterruit en werd de motorkap van aluminium gemaakt. Een leuk feitje is dat de BMW M3 CSL de eerste BMW M was met een carbon dak en dit bleek zo’n succes dat het concern uit München anno 2023 bijna geen enkel M-model meer levert zonder. Het vermogen in combinatie met de gewichtsbesparing leverde een recordtijd op de Nürburgring van 7 minuten en 50 seconden.

BMW M3 CSL luxe sedan

Ondanks dat de auto is geproduceerd voor performance kun je hem ook prima als Daily Driver gebruiken. De auto is namelijk voorzien met al het luxe dat BMW destijds kon bieden. Zo is het interieur bekleed met alcantara, zit er een hoogwaardig speakersysteem in de wagen en kun je via het stuurwiel alles bedienen. Naast alcantara hadden ze ergens in de fabriek ook nog wat carbon over, want de deurpanelen en inlegdelen zijn van dit materiaal gemaakt. De high performance sedan biedt dat ook alles waar het autohart sneller van gaat kloppen. Om wat rust in de tent te houden zit je als een koning in de op-maat-gemaakte schaalstoelen en hoef je je arm niet te overstrekken om van de eerste naar tweede en verdere versnellingen te schakelen.

De finishing touch

Of zoals ze het in Duitsland zeggen ‘der letzte Schliff.’ En Duitsers mogen dan geen grappen kunnen maken – auto’s bouwen kunnen ze zeker wel. De BMW M3 CSL is hier een schoolvoorbeeld van. Naast een onwijze performance en mooi interieur is er ook wat plastische chirurgie gepleegd aan het casco. De technici uit München hebben gekozen voor een carbon voor- en achterdiffuser, bi-xenon verlichting voor, ledverlichting achter en speciale CSL-logo’s. Net als in 2003 en 2004 zul je in 2023 nog steeds menig nekje breken, wanneer je langsrijdt in deze bijna perfecte youngtimer!

Carspots: BMW M3 CSl

Foto’s: BMW PressClub

Meer Yountimers check je hier

Als je dit een vet artikel vond, volg ons dan ook even op social media en stuur het artikel door via de bovenstaande buttons! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons