Memecoins; brandweermannen staan een Dogecoin te blussen
Foto: CCNULL / marco verch

Dit is wat je kunt leren over de controversiële memecoins

Misschien heb je wel eens crypto voorbij zien komen die zijn gebaseerd op internetmemes. Deze cryptocurrency’s heten ‘memecoins’. De munten zijn vaak heel populair en gaan net als andere online memes soms viraal. Dit zorgt ervoor dat je er in korte tijd wat geld mee kunt verdienen, maar ook veel geld mee kunt verliezen. In dit artikel leggen we uit wat de controversiële memecoins zijn en wat je er mee kunt. 

De combinatie van internethumor en DeFi noemen we memecoins. Het zijn altcoins, maar de munt verschilt vergeleken met andere cryptocurrency’s op sommige vlakken. Memecoins zijn een interessant doch controversieel fenomeen in de cryptowereld. Ze zijn niet voor iedereen en zeker niet voor mensen die zich niet bewust zijn van de risico’s. Ze zijn voor de gokkers, degenen die dat soort humor waarderen en van spanning houden, of voor degene die achter een bepaalde community willen staan. Als je besluit mee te gaan in de hype van memecoins, stap dan klein in en gebruik je gezonde verstand. Investeer alleen wat je kunt missen en neem deze cryptocurrency niet al te serieus.

Om dit artikel beter te begrijpen, check je via deze link al onze vorige artikelen.

Memecoin 101

De meest bekende memecoins zijn vaak gebaseerd op nieuwe of oude internetmemes. Een meme is een grappige afbeelding, video of tekst die mensen veel kopiëren en delen, vaak met kleine aanpassingen. Hun succes is grotendeels afhankelijk van de gemeenschap; hoe meer hype, hoe meer het de prijs van de munt opstuwt. De meeste memecoins draaien puur op hype gecreëerd door het achterliggende team en community. De meeste memecoins hebben geen tot weinig utiliteit.

Kenmerken memecoin 1o1

 • Een groot aantal tokens in omloop die worden gelist op bekende DEX of CEX zoals PancakeSwap of UniSwap met een lage individuele waarde.
 • Ze zijn proactief bij het creëren van een loyale en toegewijde community, die hopelijk helpt bij het verspreiden van het project.
 • Ze hebben geen echte utiliteit, wat betekent dat ze niets nieuws brengen of echt een duidelijk doel hebben.
 • Er zijn duizenden en elke dag worden er nieuwe gelanceerd met een zeer hoog risicogehalte; de meeste sterven uit binnen een paar uur.

Beroemde memecoins 

Er zijn duizenden memecoins en er worden elke dag nieuwe gemaakt. De meest bekende memecoins waar je wellicht iets over hebt gehoord zijn:

 • Dogecoin (DOGE): De OG en meest beroemde memecoin, gelanceerd als een grap in 2013 om de populaire internetafbeelding van een Shiba Inu-hond met een ironisch gezicht na te bootsen. Het heeft zelfs de ‘goedkeuring’ van Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, die af en toe iets over Dogecoin schrijft op zijn X-account.
 • Shiba Inu (SHIB): Een memecoin gemodelleerd naar hetzelfde hondenras als Dogecoin. De munt werd gelanceerd in 2020 als een zogenaamde ‘Dogecoin-killer’ die populairder en waardevoller zou zijn dan zijn voorganger.
 • Floki (FLOKI): Een memecoin gelanceerd in 2021, gebaseerd op Elon’s eigen Shiba hond genaamd Floki. Ze hebben een proactieve marketingcampagne opgezet en hebben veel gedaan met billboards en sponsoring (van F1-teams tot voetbalteams).

Andere recente voorbeelden zijn Pepe (PEPE), een kikker die vaak wordt gebruikt om emoties of houdingen uit te drukken en Bonk (BONK), gebaseerd op een stripverhaal waarin een hond een andere trouwe viervoeter slaat met een stok.

Memecoins; een fysieke dogecoin afgebeeld
Foto: Unsplash

Voor- en nadelen memecoins

Voordelen:

 • Ze zijn leuk en vermakelijk, wat plezier en amusement biedt aan veel mensen.
 • Ze hebben een zeer lage prijs per individueel token/coin en zijn gemakkelijk te kopen, waardoor er een kans is op snelle winsten.
 • De grote projecten gaan meestal viraal in verschillende online communities en hebben een hoop promotie. Ze doen er alles aan om de naam zoveel en vaak mogelijk in een korte termijn te verspreiden.
 • Vaak is het een begin van een nieuwe community, waar men onderdeel van wil zijn. Het voordeel van memecoins is dat de potentie ook (in zeer weinig gevallen) hoog kan zijn, zo zijn er ook verhalen dat mensen in een hele korte tijd, met heel weinig geld, heel veel geld hebben kunnen verdienen.

Nadelen:

 • Ze zijn enorm riskant en onvoorspelbaar, wat kan leiden tot enorme verliezen als je op het verkeerde moment instapt of ze te lang vasthoudt.
 • Ze zijn ongereguleerd en zeer beïnvloedbaar; geen andere soort token heeft zoveel scams als memecoins. Iedere anonieme persoon met een beetje kennis kan er een lanceren.
 • Ze zijn EXTREEM volatiel. Een memecoin kan bij wijze van spreken binnen een uur 10 keer meer waard zijn of volledig verdwijnen.

Disclaimer Crypto en bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrency’s brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons