Stablecoins
Foto: Pexels

Dit is waarom stablecoins een sleutelrol spelen in de wereld van crypto!

Als jij jezelf aan het verdiepen bent in de cryptowereld, moet de term ‘stablecoins’ vast al eens voorbij zijn gekomen. Stablecoins zijn cryptocurrency’s die, zoals de naam al zegt, stabieler worden beschouwd in de markt. In dit artikel lees je waarom dat zo is en het verschil met volatielere crypto, zoals Bitcoin of Ethereum.

Stablecoins zijn belangrijk voor het crypto-systeem. Het doel van stablecoins is het behouden van prijsstabiliteit tegenover gemeenschappelijke valuta of andere algemeen aanvaarde reserves zoals goud en zilver. 

Om dit artikel beter te begrijpen, check je via deze link al onze vorige artikelen.

Stablecoins 101

Stablecoins zijn een speciaal soort cryptocurrency die het grote instabiliteitsprobleem van crypto oplossen. Ze fungeren als een belangrijke hedge optie. Ze geven traders de optie hun crypto direct om te zetten in een bepaalde waarde en hierdoor in instabiele tijden hun investering te beschermen. De meest gebruikte stablecoins hebben een waarde die gekoppeld is aan fiatgeld zoals de dollar of euro. Hoewel de waarde meestal stabiel is kan het zijn dat ze loskoppelen of ‘depeggen’, dit hangt allemaal af van de uitgevende partij die de waarde van deze stablecoin garandeert door middel van andere assets.

Zo werken Stablecoins

Er zijn drie primaire types: fiat-backed, crypto-collateralized en algoritmische protocollen. 

  • Fiat backed stablecoins: Stablecoins die door Fiat worden ondersteund, zijn een-op-een equivalent van het overheidsgeld waarmee ze worden ondersteund. Sommige stablecoin issuers beweren bijvoorbeeld dat elke token in omloop gebacked is door een ‘echte’ dollar.
  • Crypto-backed stablecoins: Stablecoins die met andere crypto’s als onderpand o.a. door middel van smart contracts op gedecentraliseerde financiële platforms (DeFi).
  • Algoritmische stabiele munten: In tegenstelling tot traditionele stabiele munten die afhankelijk zijn van reserves, passen algoritmische stablecoins het aanbod reactief aan om prijsstabiliteit te creëren. Deze worden echter vaak op de proef gesteld door onvoorspelbaar gebruikersgedrag en code nauwkeurigheid. 

Elk ontwerp heeft voordelen en nadelen in termen van eenvoud; decentralisatie, geloofwaardigheid en autonomie. Risico’s ontstaan als gevolg van centrale faalpunten, marktafhankelijkheid en het gebruik van onbewezen wiskundige modellen.

Belang Stablecoins

Stablecoins zijn belangrijk, omdat ze een oplossing bieden voor een van de grootste uitdagingen van cryptocurrency’s: volatiliteit en portfolio bescherming. Volatiliteit is een maatstaf voor hoe gevarieerd de prijs van een crypto in de loop van de tijd fluctueert. Dit heeft veel invloed op hoe toepasbaar of bruikbaar Bitcoin is, omdat het veel impact heeft op gebruikers vertrouwen. Volatiliteit kan bijvoorbeeld: 

  • Het algemene vertrouwen in crypto schaden
  • Toename van kosten en risico’s die bij het uitvoeren van een veelvoud aan transacties om de hoek komt kijken
Stablecoins

Populaire Stablecoins

Er zijn momenteel een groot aantal stablecoins op de markt verkrijgbaar op diverse chains en ecosystemen.

  • Tether (USDT): de populairste use-case stablecoin wordt ondersteund door fiatgeld. Hoewel er over de jaren heen wat vraagtekens hierbij worden gesteld.
  • DAI: een door onderpand gedekte schuldpositie (gedecentraliseerde activa-verzekerde) helpt deze stabiel te zijn.

Enkele andere stabiele munten die het vermelden waard zijn, zijn onder meer USDC en TUSD, die allemaal verschillende kenmerken en bestaansredenen hebben. USDC is hiervan de grootste omdat de achterliggende issuer opereert vanuit Amerika en er alles aan doet om binnen de wet te opereren.

Zo start je met Stablecoins

Om stablecoins te kunnen gebruiken, heb je een crypto-portemonnee of een Exchange account nodig. Met een wallet of een account exchange is het mogelijk om stablecoins te kopen, verkopen en om te zetten in andere crypto’s of fiatvaluta’s. Daarnaast kun je stablecoins voor ook voor verschillende andere doeleinden gebruiken, zoals: 

  • Betalingen : Om goederen en diensten mee te betalen. Steeds meer online platforms voegen ze toe als betalingsoptie.
  • Overmakingen : Je kunt iemand in een ander land betalen met concurrerende grensoverschrijdende overboekingen die veel sneller en goedkoper zijn dan via conventionele methoden. 
  • Sparen : Er zijn platforms waar je je stablecoins kunt staken of farmen vaker bieden deze een veel hoger rentetarief dan een bank.

Nieuwe gebruikers

Stablecoins zijn een fascinerende innovatie in de crypto-space, omdat ze het beste van twee werelden combineren: voordelen van crypto’s en de stabiliteit van fiat-valuta. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij het volwassen worden van de crypto sector door het aantrekken van extra gebruikers en investeerders. Niet voor niks hebben tijdens van periodes van downtrend (bear markets) veel ervaren crypto handelaren een groot deel van hun portfolio in stablecoins gestoken.

Disclaimer Crypto en bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrency’s brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons