Volkswagen Golf 8.5 R; Volkswagen Golf 8.5 R in de sneeuw
Foto: Volkswagen

Vernieuwde versie van de Volkswagen Golf R lanceert in de zomer van 2024

In het ijzige Oostenrijk werd het jubileumjaar van de Volkswagen Golf groots gevierd. Niet met bier en bitterballen, maar met een sneak peek van de nieuwe Volkswagen Golf 8.5 R. Net als altijd is dit het sportiefste model binnen de Volkswagenvloot. Waar eerder de GTI al gefacelift werd, is in de zomer van 2024 zijn grote broer met R-badge aan de beurt. 

In een felblauwe bestickering maakt de vernieuwde Volkswagen Golf R zijn debuut. Tijdens de ijsrace Zell am See is de nieuwe Volkswagen Golf R uitgebreid getest door zesvoudig World Rallycross kampioen Johan Kristoffersson. Net als wij van de beelden genoot hij van zijn ritje. Achteraf laat hij weten dat de nieuwe Golf R minstens zo goed is als de pre-facelift. ”Het was geweldig om voor het eerst in de gloednieuwe Golf te zitten. Ik kan alleen maar zeggen dat, hoewel de Golf R nog niet onthuld is, er een echte sportwagen onder de camouflage zit waar fans van het R-merk al naar uit kunnen kijken.”

Niet de eerste vernieuwde variant

In 2023 kwam Volkswagen al met een speciale variant van de Volkswagen Golf R, namelijk de R333. Deze speciale variant is uitgerust met 333 pk en 420 Newtonmeter. Hiermee doet de wagen het 0-100 km/u sprintje in slechts 4,6 seconden. De topsnelheid van deze speciale editie ligt ook 20 km/u hoger dan bij de ‘normale’ Golf R. Het is niet onwaarschijnlijk dat volkswagen dit gekietelde blokje ook in de facelift-variant stopt. In de eerste gelekte foto’s van de Golf 8.5 R zien we namelijk meer items van deze speciale variant terug. Een hiervan is de verhoogde dakspoiler.

Gelekte foto’s Golf 8.5 R

Ondanks dat de definitieve versie van Golf 8.5 nog geheim is, zijn er online al verschillende foto’s opgedoken van het beestje. Net als de pre-facelift variant is het een bommetje op wielen dat wordt gekenmerkt door typische R stylingsdelen. Het uiterlijk volgt dan ook een vertrouwd recept met vier knalpijpen aan de achterkant, grote remmerij in het blauw, sportief gestroomlijnde bumpers, een verhoogde achterspoiler en de vertrouwde R-logo’s op de achterklep.

Sportief en hightech

Grote veranderingen aan het exterieur hoeven we niet te verwachten, maar aan de binnenkant is dit een ander verhaal. Net als bij de Volkswagen Golf 8.5, die in januari 2024 uitkwam, is de verwachting dat de Golf is uitgerust met state of the art tech. Volkswagen luistert naar zijn klanten en brengt fysieke knoppen terug op het stuur van de ‘normale’ Golf 8.5. Deze ‘voelbare’ knoppen worden aangevuld met toekomstgerichte technologie. De Golf krijgt ChatGPT als ondersteuning voor de spraakgestuurde assistent. Premium modellen zoals de GTI krijgen een 12.9-inch display. Zichtbare upgrades gaan hand in hand met onzichtbare verbeteringen aan de boordcomputer.

Carspots: Volkswagen Golf 8.5 R

Foto’s: Volkswagen Newsroom & Volkswagen R

Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram om niets meer te missen van Volkswagen en ander autonieuws. Check hier ook alles over de nieuwe Porsche Macan.

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons