Vernieuwde Volkswagen Golf; exterieur Volkswagen Golf 8.5 GTI
Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf 8.5 combineert tijdloos rijplezier met nieuwste tech

Om te vieren dat de Volkswagen Golf 50 jaar bestaat hebben de Duitsers een gefacelifte variant van de Golf 8 op de markt gebracht. Het concern heeft goed nagedacht over het model en het niet enkel bij een nieuw bumpertje gelaten. Het laatste benzinemodel uit Wolfsburg wordt onder andere geleverd met een ChatGPT-functie, voelbare knoppen en meer power. 

Als Volkswagen een nieuwe facelift ontwerpt ontploft het internet en dat is bij deze versie niet anders. Volkswagen noemt dit ‘de beste Golf ooit’ en naast het verbeteren van de standaardversies krijgt ook de GTI een metamorfose. Op het moment van schrijven rijden er ruim 310.000 exemplaren van de iconische hatchback rond in Nederland. Om het vlaggenschip niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen, willen de Duitsers het komende jaar ruim 730.000 facelifts van de band laten rollen.

Interieur vernieuwde Volkswagen Golf

Om deze gefacelifte variant ook echt beter te maken hebben de mannen en vrouwen uit Wolfsburg het interieurdesign op de schop gedaan. Volkswagen heeft geluisterd naar zijn klanten en herintroduceert in de Golf 8.5 fysieke knoppen op het stuur. Naast deze ‘voelbare’ knoppen denken de makers ook aan de toekomst. In de Golf introduceren ze ChatGPT als back-up voor de spraakgestuurde assistent. Als kers op de taart wordt er bij de premium modellen, zoals de GTI, een 12.9-inch display geïnstalleerd. Naast de zichtbare verbeteringen, wordt ook de boordcomputer verbeterd. Door deze verbeteringen is, volgens de brochure, de auto makkelijker in gebruik en krijgt de bestuurder een fijnere rijervaring.

Vernieuwde Volkswagen Golf; interieur Volkswagen Golf 8.5 GTE
Foto: Volkswagen

Om deze rijervaring verder te verbeteren zijn er nieuwe veiligheidssystemen toegevoegd. Zo remt de auto automatisch bij het inparkeren om een botsing met de auto van de buren te voorkomen. Ook neemt de Golf 8.5 een Tesla-trucje over, want via jouw telefoon kun je de wagen met een app inparkeren.

Plastische chirurgie

Naast de technologische verbeteringen, is er ook gedacht aan het oog. De Volkswagen Golf 8.5 GTI, GTE en Variant krijgen een strakkere voorbumper en optioneel monteert Volkswagen een verlicht VW-logo op de neus. Dat laatste is iets wat Volkswagen voor het eerst doet op een Europese productieauto. Verder houden de bouwers het rustig en tweaken ze het succesrecept op nog een aantal punten. Zo zijn de voor- en achterlichten bijgewerkt en kun je kiezen uit een nieuwe scala velgen van 16- tot 19-inch.

Volkswagen Golf 8.5 GTI

Een van de meeste geliefde hot-hatchbacks op deze aardbol krijgt net als de andere uitvoeringen ook een nieuw jasje. Het topmodel krijgt daarentegen wat extra aandacht. De Volkswagen Golf 8.5 GTI wordt geleverd op speciale velgen – die erg lijken op die van Alfa Romeo – en de 2.0-liter turbomotor is aangepakt. Door een softwareverbetering rolt de hot-hatch nu met 265 trappelende paarden van de band. De koppel blijft hetzelfde en steken op 370 Newtonmeter. Door de vermogenswinst zal er van de 0-100 km/u tijd, van 6,2 seconden, een tiende worden afgesnoept. Om te laten zien dat het om een vernieuwde ‘GTI’ gaat, worden er op de gefacelifte variant andere GTI-stickers op het zijscherm geplakt.

Motoren vernieuwde Volkswagen Golf

De vernieuwde Golf biedt diverse aandrijflijnen, waaronder twee plug-in hybrideversies (eHybrid en GTE), twee mild-hybrideversies met 48V-technologie (eTSI) en vier turbo-benzinemotoren (TSI). De eHybrid levert 204 pk, terwijl de GTE maar liefst 272 pk biedt. De nieuwe 1,5-liter turbo-benzinemotor heeft variabele turbo-geometrie en een batterij van 19,7 kWh. De verwachte elektrische actieradius reikt nu tot 100 km.

Vernieuwde Volkswagen Golf; exterieur Volkswagen Golf 8.5 GTE

Opladen van de plug-in Golfjes kan nu bij wallboxen met 11 kW en bij DC-snellaadstations met 50 kW. Deze variant heeft nu een totale actieradius van 1000 km. De eTSI levert vermogens van 115 pk en 150 pk, terwijl de Golf GTI nu 265 pk heeft. De Golf Variant is niet verkrijgbaar als hybride of GTI, maar wel in andere uitvoeringen.

Foto’s: Volkswagen

Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram om niets meer te missen van Volkswagen en ander autonieuws. Check hier ook alles over de nieuwe Porsche Macan.

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons