Jarno Errens; Jarno Errens in de ring aan het trainen
Instagram: @jarnoerrens

Jarno Errens over motoren, mentaal sterker worden en mensen beuken in de UFC

UFC-vechter Jarno Errens staat op 23 maart weer in de Octagon. De 29-jarige Limburger neemt het op tegen Steven Nguyen in Las Vegas. Met de aankondiging van zijn terugkeer leek het ons een perfect moment om even bij te kletsen. We spreken hem over het gevecht, zijn voormalige carriere in de motorcross en zelfgebouwde BMW K100. 

Jarno Errens (13-5-1) kwam al vroeg in aanraking met vechtsport. Zijn ouders hadden een judoschool waar hij als kleine vent al op de matten rondliep. Hoewel het talent voor vechten al vroeg te zien was, koos de kleine Jarno toch zijn eigen weg en ging hij voor motorcross. “Ik reed in de hoogste klasse bij een amateurbond. Als ik de top 10 haalde, was het eigenlijk al een hele prestatie, want de jongens die de eerste, tweede of derde plek pakten, gingen ook voor de EK’s en WK’s.”

Jarno Errens en kickboksen

Om conditioneel sterker te worden voor motorcross koos de 29-jarige Limburger voor kickboksen. Hij merkte dat dit een goede invloed had op zijn conditie en begon ook de technieken te waarderen. “Toen ik uiteindelijk mijn flow had gevonden bij kickboksen, merkte ik dat ik niet alleen het conditionele leuk vond maar ook de sport in het algemeen echt heel leuk vond.” Jarno Errens voegde daaraan toe: “Na een paar jaar maakte ik een overstap naar een andere sportschool waar ze ook MMA-les gaven.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jarno Errens (@jarnoerrens)

Hoewel zijn liefde voor motorcross nog steeds aanwezig was, werd het lastiger om de sport te beoefenen. Het is een behoorlijk dure sport en om het door te zetten, is er financieel een lange adem nodig. Veel van de toprijders hadden de financiële middelen om zichzelf te ontwikkelen in de sport.

Voor Errens was dat wat pittiger. “Het is een dure sport en ik denk dat je op jaarbasis zo rond de € 13.000 tot € 14.000 zit, alleen maar om te crossen. Daarnaast moet je eigenlijk elk jaar beginnen met een nieuwe motor die ook nog rond de € 9.000 kost,” zei de vechter, waaraan hij toevoegde, “Een aanhanger is ook niet voldoende omdat je vaak ook blijft overnachten, dus moet je een caravan halen. Op een gegeven moment gaat er gewoon veel geld in zitten en dan hebben we het ook nog niet gehad over motor tunen en leuke kleding.”

Built BMW K100

Gezien vooral de absolute top echt kunnen leven van motorcross en zijn passie voor MMA steeds groter werd, koos hij ervoor om de overstap te maken. Toch heeft hij zijn liefde voor motoren niet compleet laten vallen. Jarno Errens houdt er namelijk niet alleen van om dingen (en mensen) te slopen, maar ook te bouwen. Zijn laatste zelfbouwproject is een BMW K100, maar dat is niet zijn ultieme droommotor. “Ik denk dat je schrikt als je de transformatie van de BMW ziet. Het is mooi om niet alleen dingen te slaan met deze handen maar ook dingen te maken. Dat is de motor die ik nu heb. Maar ik ben een echte Harley fan, dus staat er op mijn bucketlist om ooit een Harley Davidson Street Glide te halen,” ziet Errens het al helemaal voor zich. “Gewoon koffers ernaast, lekker low key. Muziekje op en lekker cruisen.”

Jarno Errens; de custom motor van UFC-vechter Jarno Errens

Van amateur naar profesional

De 29-jarige Limburger is op dit moment een van de twee actieve Nederlandse vechters in de UFC. Hij vecht daar als vedergewicht in een van de meest gevreesde divisies. De weg van amateur naar UFC is voor iedereen anders. Hoewel het niet direct de bedoeling was, maakte hij behoorlijk snel de stap van amateur naar professional. Hij had slechts twee amateurpartijen gedraaid en ging meteen de proklasse in. “Het gebeurde eigenlijk zonder dat ik het doorhad,” zegt hij. “Wij namen een partij aan in Duitsland wat op profregels was. De communicatie tussen ons en de Duitse organisatie was niet zo goed in die tijd, dus kreeg ik ineens te horen dat het geen profregels waren maar een profpartij was en stond deze ook gelijk op Sherdog.”

Het was meteen aanpoten voor de vechtersbaas, want hij werd meteen in een klasse geplaatst waar hij technisch gezien en qua ervaring nog niet aan toe was. Jarno ging nog meer trainen om zo snel mogelijk op niveau te komen en dat wierp zijn vruchten af. “Eigenlijk heb ik de reis relatief snel doorgelopen. Als je kijkt naar mijn eerste jaar, dan is dat heel snel gegaan. Ik vocht heel veel en kreeg vooral in de coronatijd veel kansen om te vechten. Elke keer stond er een grotere naam tegenover mij en begon ik kansen te krijgen bij leukere organisaties waardoor ik uiteindelijk bij NFC Mert Özyildirim versloeg. Hij was toen de nummer 4 van Duitsland,” zegt Errens.

UAE Warriors

Na deze partij kreeg hij vier weken later de mogelijkheid te vechten bij UAE Warriors. Zijn partij bij UAE Warriors eindigde in een gelijkspel, maar zijn prestatie werd wel beloond door een titelpartij bij NFC tegen de toenmalige kampioen Max Coga. Deze partij won de Limburger via KO en werd hij gekroond tot kampioen bij de Duitse MMA-organistie. “Na deze partij waren wij op zoek naar een nieuwe partij. Er waren niet echt aanbiedingen van andere grote organisaties dus besloten wij te gaan voor een rematch tegen Mert Özyildirim. Deze verloor ik via jurybesluit door knuffelwerk,” aldus Errens.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jarno Errens (@jarnoerrens)

Het grondwerk bij MMA is intens en zeer technisch, maar soms is het een strategie om de tegenstander vooral op de grond te houden zonder enige schade aan te richten. Dit frustreert veel vechters, maar Errens maakt geen excuses. “Ik klaag wel over dat knuffelen, maar ook dat moet je kunnen. Ik had gewoon meer moeten doen in die partij,” voegde de UFC-vechter daar aan toe.

UFC debuut Jarno Errens

Errens kreeg een partij aangeboden tijdens een co-promotie van Brave CF en NFC. Hier won hij zijn partij tegen Alisher Abdulloev via jurybesluit en kreeg hij al binnen twee weken te horen dat hij op korte termijn mocht invallen bij de UFC in Parijs. Hoewel hij dicht bij de overwinning kwam, lukte het hem niet om de winst mee naar huis te nemen. “Ik kreeg 9 dagen van tevoren te horen dat ik moest knokken. Dit betekende dat ik 12,5 kilo kwijt moest om het gewicht te halen en er zaten nog wat vakantiekilo’s aan. 78,5 kilo woog ik om precies te zijn. Het was de heftigste periode uit mijn carrière om dat gewicht te maken. Jammer genoeg verloor ik deze partij via jurybesluit.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jarno Errens (@jarnoerrens)

Blessureleed

Na zijn UFC-debuut wilde hij snel weer aan de bak, maar gooide een vervelende schouderblessure roet in het eten waardoor de geplande partij kwam te vervallen. De schouderblessure was pittig, maar gaf Errens wel de tijd om na te denken over de volgende stap in zijn carrière. Hij besloot te stoppen met werken en zich volledig te focussen op vechten, maar ook toen sloeg het lot toe. “Na drie weken lekker trainen als fulltime professionele MMA-vechter scheurde ik mijn enkelbanden waardoor ik weer een lange tijd moest wachten om weer aan de bak te gaan,” vertelt hij.

Het herstel verliep goed en Jarno moest rekening houden met een partij in september of oktober. De UFC besloot toch anders en bood Errens vier weken van tevoren een partij aan in Singapore waardoor zijn voorbereidingstijd opnieuw korter was dan gewenst. “Deze partij verloren wij ook via jurybesluit, waarbij die jongen mij er staand mooi heeft uitgeschaakt.” Hoewel hij bij beide partijen de kans heeft gehad om de partij winnend af te sluiten, geeft dat Jarno niet de voldoening die hij zoekt. “Die kansen zijn er wel, maar als je er niks mee doet, dan zijn dat verloren kansen. En dat is mijn mindset wel op het moment. Ik wil geen ‘net-nietter’ zijn. Als ik het doe wil ik het goed doen en wil ik winnen,” geeft de vechter aan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jarno Errens (@jarnoerrens)

UFC 89 Vegas: Jarno Errens vs. Steven Nguyen

Terugblikkend op zijn laatste partijen vindt de UFC-vechter dat het iets te lang duurt om in zijn focus te komen tijdens de partijen. Hiervoor heeft hij contact opgenomen met een mental coach. “Het is niet dat mijn mindset verkeerd is, maar misschien kan de coach mij de handvatten geven om sneller in de focus te komen en eerder kan pieken. Ik wil gewoon alles doen wat ik kan om daar uiteindelijk te staan met de weet dat ik alles gedaan heb om in de beste vorm aanwezig te zijn.”

Nu heeft hij een nieuwe uitdaging voor de boeg. Hij staat namelijk op 23 maart weer in de Octagon. Errens heeft wat te bewijzen en neemt ons mee in zijn gedachtegang. “Je wil niet weten in wat voor mindset ik nu zit. Ik ben zo gedreven voor de winst. Voorheen hield ik mij bezig met randzaken zoals sponsors en andere dingetjes doen om de partij wat aantrekkelijker te maken voor het publiek,” zegt Jarno, waaraan hij toevoegt: “Ik zit nu in zo’n psychopatenmodus, dat wanneer iemand wat zegt wat mij niet bevalt, dat ik gewoon weg moet lopen.”

Mentaal spelletje

De afgelopen partijen wegen zwaar op Errens. Als vechter word je vaak beoordeeld op je laatste partij en hoewel een heel team achter een MMA-vechter staat, moet je het uiteindelijk allemaal wel zelf doen. “Dit is voor mij wel de zwaarste periode uit mijn leven wat mijn carrière betreft, privé gaat alles gelukkig goed. Ik merk wel wat op dit soort momenten dat je weer tot de kern komt en ziet hoe graag je iets wil. In deze sport hangt alles af van wat voor prestatie je levert, en als dat minder wordt dan houdt het een keer op en dat is iets wat ik niet wil.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jarno Errens (@jarnoerrens)

Bij MMA zijn de hoogtepunten hoog en de dieptepunten laag. Wij vroegen hem hoe hij omgaat in beide situaties. “Bij winst gaat er wel een Jack Daniels Cola in en vier ik het met de mensen die dicht bij mij staan. Eerlijk gezegd gaat er bij een nederlaag ook een Jack Daniels Cola in, maar dan natuurlijk minder hard feesten omdat mijn mood natuurlijk niet zo hoog is op dat moment. Maar ik heb de juiste mensen om op terug te vallen.”

‘Dit wordt een slooppartij’

Het is in het verleden vaker voorgekomen dat bij meerdere nederlagen bij de UFC contracten ontbonden worden. Wij vroegen Jarno of hij zijn aankomende partij ziet als een ‘alles of niets’ partij. “Dat scenario houd ik zeker in mijn hoofd. We hebben wel een contract getekend voor 4 partijen, maar in deze wereld kunnen ze van je af wanneer ze dat willen. Dus ben ik mij daar heel erg bewust van. Dat geeft mij juist de drive om in de voorbereiding echt alles uit de kast te halen,” aldus de vechter.

Bij zijn aankomende partij staat Jarno Errens tegenover Steven Nguyen. Een debutant bij de UFC die zijn contract verdiend heeft via ‘Dana White’s Contender Series’. In dit programma zoekt de UFC-baas naar nieuw talent en kunnen zij met een gevecht een contract verdienen. Nguyen heeft een record van 9-1-0 waarvan hij er 4 heeft gewonnen op (T)KO, 2 op submission en 1 via jurybesluit. “Het is een goede ‘striker’, een jongen die er echt van houdt om te beuken. Dit gaat echt een dikke partij worden,” zegt de UFC-vechter wanneer wij hem vragen naar zijn tegenstander.

“Dit wordt een slooppartij. Ik ga vooruit en ga de brawl met hem aan. Wel op een slimme manier natuurlijk. Mijn mindset op 100, volledig gefocust, hem technisch overklassen en een super spectaculaire partij neerzetten. Ik moet de winst pakken, dat is nu even belangrijk.”

Fightcard UFC 89

Benieuwd naar de uitkomst van zijn partij? Schakel dan op 23 maart in op Discovery Plus waar UFC Vegas 89: Ribas vs Namajunas live uitgezonden zal worden.

Hier alvast de line-up tot zover:

  • Amanda Ribas vs. Rose Namajunas
  • Davey Grant vs. Cody Gibson
  • Ricardo Ramos vs. Julian Erosa
  • Trey Ogden vs. Kurt Holobaugh
  • Montserrat Rendon vs. Dariya Zheleznyakova
  • Jarno Errens vs. Steven Nguyen
  • Luis Pajuelo vs. Fernando Padilla
  • Stephanie Luciano vs. Shauna Bannon

Foto’s: Jarno Errens

Lees hier ook alles wat je wil weten over UFC 300 later dit jaar. Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram!

Deel dit artikel
Giovanni Tjin-A-Koeng

Giovanni Tjin-A-Koeng

Gastredactie
Giovanni leeft en ademt vechtsport. Naast het maken van content op zijn eigen kanalen schrijft hij nu ook voor DAY1. Als je iets wil weten over MMA of kickboken heeft Giovanni jouw rug!
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons