Geld Formule 1 teams; Ferrari Formule 1 auto op het circuit van Oostenrijk in 2023
Foto: Wikimedia Commons

Van paddock tot portemonnee, dit wordt er verdiend door de Formule 1 teams!

Nu het Formule 1 seizoen is afgelopen kunnen we kijken naar de cijfers van 2023. Een ding is zeker: zowel de Formule 1-coureurs als de teambazen hoeven niet op een houtje te bijten deze winter. Hoe het prijzengeld wordt verdeeld onder de Formule 1 teams, coureurs en teambazen lees je hieronder. 

Het prijzengeld binnen de F1 wordt niet zomaar verdeeld; het gaat om een mix van prestatie en positie binnen het kampioenschap. De financiële uitslag hangt af van de einduitslag in het kampioenschap, waarbij de best presterende teams het grootste gedeelte van de in totaal 1,6 miljard dollar ontvangen. Teams eams als Red Bull, Mercedes en Ferrari genieten van de grootste hap van dit prijzengeld. De coureurs ontvangen hier een gedeelte van, maar ook hier geldt: hoe beter je presteert, hoe meer je verdient.

The big three: Ferrari, Mercedes AMG en Red Bull

De Formule 1 staat over het algemeen bekend als een van de sporten waar het meeste geld in omgaat ter wereld. Ook in 2023 klotste het prijzengeld weer tegen de plinten. Het zal niet als een verrassing komen als we zeggen dat Red Bull Racing het team is waar de jackpot naartoe is gegaan; maar liefst 140 miljoen dollar heeft het team ontvangen. Mercedes haalt net als in het constructeurskampioenschap ook hier een tweede plaats en heeft 131 miljoen dollar naar binnen mogen harken. Op de derde plek staat het team van Ferrari met 122 miljoen dollar aan prijzengeld. Het team dat het minste prijzengeld heeft gewonnen in 2023 is MoneyGram Haas. Dit team ontving ‘slechts’ 60 miljoen dollar aan prijzengeld. Niet geheel verrassend als we kijken naar de prestaties van afgelopen jaar.

 1. Red bull Racing: $ 140 miljoen
 2. Mercedes: $ 131 miljoen
 3. Ferrari: $ 122 miljoen
 4. McLaren: $ 113 miljoen
 5. Aston Martin: $ 104 miljoen
 6. Alpine: $ 95 miljoen
 7. Williams: $ 87 miljoen
 8. AlphaTauri: $ 78 miljoen
 9. Alfa Romeo: $ 69 miljoen
 10. MoneyGram Haas: $ 60 miljoen

Max Verstappen, Lewis Hamilton, Charles Leclerc (RB19), Podium celebration, 2023 Mexico City GP [2048×1365]
byu/VER1_mv inF1Porn

Via Motorsport.com

De beloning van de teambazen

De coureurs binnen de F1 verdienen goed geld. Zo stuurt Verstappen in 2023, 55 miljoen dollar bij elkaar en verdient Hamilton 35 miljoen dollar. Niet alleen de teams en de coureurs verdienen goed geld, ook de teambazen staan in de schijnwerpers van goede verdiensten. Dat is ook niet zo gek, want het is aan hen de taak om alles binnen het team in goede banen te leiden. In de schaduw van de pitlane voeren ze de zware taak uit, want teambaas zijn: je moet het maar kunnen. Het harde werken wordt beloond met een aardig zakcentje. De salarissen en bezittingen van de teambazen van de Formule 1 in 2023 zijn als volgt verdeeld:

 • Toto Wolff (Mercedes) – € 9,1 miljoen in 2023.
 • Christian Horner (Red Bull Racing) – € 10 miljoen in 2023.
 • Fred Vasseur (Ferrari) – € 5 miljoen in 2023.
 • Andreas Stella (McLaren) – € 5,2 miljoen in 2023.
 • Franz Tost (AlphaTauri) – minder dan € 1 miljoen in 2023.
 • Mike Krack (Aston Martin) – minder dan € 1 miljoen in 2023.
 • James Vowles (Williams) – het salaris is onbekend in 2023.
 • Guenther Steiner (Haas) – Minder dan € 1 miljoen in 2023.

Die man op plek nummer een is al jarenlang de teambaas van Mercedes, maar is ook een goede zakenman. Het totale vermogen van de Duitser wordt geschat op een kleine € 1,1 miljard. In de post hieronder leggen we uit hoe hij aan dit kapitaal is gekomen:

Via planetf1.com

Video: zo verdienden Formule 1 teams

Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over auto’s check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Milena Kiers

Milenka Kiers

Gastredactie
Milenka is van jongs af aan geïnspireerd door ondernemers. Hoe ruwer het verhaal, hoe beter. In 2022 zette ze de eerste stappen als ondernemer binnen de communicatiebranche en nu deelt ze haar passie voor lifestyle en ondernemerschap ook op DAY1 in de vorm van geschreven content. Naast het schrijven voor DAY1 kan ze ook jouw bedrijf voorzien van scherpe teksten en effectieve marketing.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons