Max Verstappen; Max Verstappen met Red Bull Racing
Foto: Verstappen.com

Het ongeëvenaarde succesjaar van Max Verstappen en Red Bull uitgelicht

Geen F1-coureur was ooit zo dominant als Max Verstappen in het seizoen van 2023. Zelfs na het behalen van de wereldtitel bleef de Flying Dutchmen ongenaakbaar. Het was dan ook niet de vraag of Max ging winnen, maar met hoeveel voorsprong. Hoe kan het dat Max zo’n foutloos jaar heeft gereden en zijn er nog wel uitdagingen binnen de F1 voor deze coureur?

De uitslagen van Verstappen liegen er niet om. Met zijn 19 overwinningen verbetert hij zijn eigen record van het jaar hiervoor. Daar bovenop behaalde hij de historische serie van tien overwinningen op rij. Van Bahrein tot en met Abu Dhabi heeft hij, met uitzondering van de Grand Prix in Singapore, elke race op het podium gestaan. De coureur behaalde 575 punten in het seizoen, waarmee hij 92,7% verzamelde van het totaal aantal punten dat een individuele coureur maximaal kan behalen. Dominanter dan Verstappen is haast niet mogelijk en mocht het wel mogelijk zijn wordt het bijna onmenselijk.

Droomhuwelijk: Max Verstappen en RB19

Het succes van Max is natuurlijk niet alleen te danken aan zijn skills. Dit jaar reed hij in een Formule 1 auto waarvan de concurrentie alleen maar van kan dromen. Met de RB19 bleef Max het gehele seizoen aan kop. De reden dat de RB19 zo’n dominante wagen is, kan kort uitgelegd worden. Red Bull heeft de laatste jaren onwijs veel geïnvesteerd in aerodynamica en de RB19 is hier het perfecte voorbeeld van. Technisch directeur van Red Bull, Adrian Newey, zegt dat er geen magie in de wagen zit. Zo is de vloer van de Red Bull auto anders dan die van de rest van het veld en halen ze hier niet alleen op het rechte stuk, maar ook in de bochten veel voordeel mee. Andere teams probeerden dit seizoen de kunsten van Newey na te bootsen, maar als je naar de eindstand in het WK kijkt kun je concluderen dat niemand aan de wagen heeft kunnen tippen.

Het technische verhaal is als volgt; de positie van het pitch center vergeleken met het zwaartepunt van de auto bepaalt het dynamische gedrag. De RB19 kan de lager liggende aerodynamica optimaliseren, mede door het reduceren van verticale bewegingen tegenover de vloer. Naast goede aerodynamica mogen de mannen van Honda ook bedankt worden voor hun bijdrage als motorleverancier. De RB19 is namelijk geen enkele race uitgevallen ten gevolge van motorproblemen.

Next stop: World Champion F1 2024

Verstappen is niet bepaald sentimenteel. Na het record van de meeste punten, de meeste opeenvolgende GP-zeges en de meeste podia in het seizoen zou je zeggen dat er geen uitdagingen meer liggen voor deze coureur. Niets is minder waar. Verstappen zet nu alweer het vizier op scherp voor het volgende seizoen. De RB19 gaat op de schop en wordt vervangen door de RB20. Of deze auto perfect aansluit bij de skills van Verstappen, dat is nog een groot vraagteken. “De kans dat we nog een keer zo’n seizoen als dit meemaken, is klein”,  zegt The Flying Dutchmen na de winst in Abu Dhabi. Zelfs de formule 1-baas voorspelt dat 2024 een lastig jaar gaat worden voor Max Verstappen. Stefano Domenicali verwacht dat Max harder zal moeten werken om de wereldtitel te bemachtigen. Kijkende naar de afgelopen kwalificaties komen andere teams steeds dichterbij. Het gat tussen andere teams lijkt steeds kleiner te worden.

Als je dit een vet artikel vond, volg ons dan ook even op social media en stuur het artikel door via de bovenstaande buttons! 

Deel dit artikel
Milena Kiers

Milenka Kiers

Gastredactie
Milenka is van jongs af aan geïnspireerd door ondernemers. Hoe ruwer het verhaal, hoe beter. In 2022 zette ze de eerste stappen als ondernemer binnen de communicatiebranche en nu deelt ze haar passie voor lifestyle en ondernemerschap ook op DAY1 in de vorm van geschreven content. Naast het schrijven voor DAY1 kan ze ook jouw bedrijf voorzien van scherpe teksten en effectieve marketing.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons