Bitcoin ETF; foto van een Bitcoin ETF op de beurs
Foto: DALL E

Dit is wat je kunt leren over de nieuwe Bitcoin ETF’s

Sinds begin 2024 zijn de zogenaamde Bitcoin ETF’s goedgekeurd en dit zorgt er in Jip-en-Janneketaal voor dat het makkelijker wordt om als beginner te investeren in de cryptocurrency. Het doel van de nieuwe investeringsproducten is om Bitcoin minder complex te maken en meer waardevast. In dit artikel leer je wat ETF’s zijn, hoe deze werken en wat de voor- en nadelen zijn.

Bitcoin ETF is een investeringsproduct die een handige en gereguleerde manier biedt om te investeren in Bitcoin. Je hoeft de crypto niet meer zelf te kopen, opslaan of beheren. Ze zijn geschikt voor beleggers die hun portfolio willen diversifiëren met een andere asset en die zich comfortabel voelen met het hoger risico en de volatiliteit. ETF’s kennen hun voor- en nadelen en vereisen grondig onderzoek en zorgvuldige overweging voordat je erin investeert. Begrijp altijd de risico’s en beloningen die eraan verbonden zijn en investeer verantwoord en verstandig.

Mocht je nog niets weten over crypto en de basis willen leren, check hier ons vorige artikel!

Ouderwets beleggen

Voordat we ons verdiepen in Bitcoin ETF’s, moeten we eerst begrijpen wat een ETF precies is. ETF staat voor ‘exchange-traded fund’, een type beleggingsfonds dat de prestaties van een bepaald type activa volgt, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of valuta’s. ETF’s worden gereguleerd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) en verhandeld op beurzen, net als individuele aandelen.

Bitcoin ETF’s

Een Bitcoin ETF is een ‘exchange-traded fund’ die de prijs van Bitcoin volgt, waardoor investeerders aandelen van het fonds kunnen kopen en verkopen. De prijs van Bitcoin, bekend om zijn hoge volatiliteit, kan aanzienlijk schommelen. Deze ETF’s bieden gereguleerde blootstelling aan Bitcoin, waardoor je de omslachtige aspecten van directe aankoop en bezit kunt vermijden.

Enkele bekende voorbeelden van Bitcoin ETF’s zijn:

 • GTBC: Grayscale Bitcoin Trust BTC
 • IBIT: iShares Bitcoin Trust
 • FBTC: Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund
 • ARKB: ARK 21Shares Bitcoin ETH
 • BITO: ProShares Bitcoin Strategy ETF
 • XBTF:  VanEck Bitcoin Strategy ETF
 • BITS: Global X Blockchain & Bitcoin Strategy ETF

Er zijn hierbij twee hoofdtypen te onderscheiden: Futures & Spot ETF’s.

Futures ETF’s

Futures ETF’s zijn ETF’s die de prijs van Bitcoin volgen door middel van futures contracten. Dit zijn overeenkomsten om een ​​activum te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs en datum in de toekomst. Deze ETF’s bezitten geen werkelijke Bitcoin, maar eerder een portfolio van Bitcoin-futures contracten met verschillende expiratiedatums en prijzen. Door deze contracten door te rollen voordat ze verlopen, proberen de ETF’s de prijsbewegingen van Bitcoin zo nauwkeurig mogelijk te imiteren.

Futures ETF’s krijgen gemakkelijker goedkeuring van toezichthouders en zijn toegankelijk voor beginners omdat ze binnen het bestaande kader van gereguleerde beurzen en makelaars opereren. Beleggers kunnen Bitcoin Futures ETF’s via hun traditionele brokerage-accounts kopen en verkopen.

Spot ETFs 

Spot Bitcoin ETF’s zijn ETF’s die daadwerkelijk Bitcoin bezitten en direct de prijs ervan proberen te volgen. Ze kopen Bitcoin en slaan deze op een beveiligde plaats op om vervolgens aandelen uit te geven die een deel van deze Bitcoin-bezittingen vertegenwoordigen. Beleggers kunnen deze aandelen kopen en verkopen op beurzen en profiteren van de waardestijging of -daling van Bitcoin.

De potentiële voordelen van Spot ETF’s zijn onder andere een nauwkeuriger prijsvolging en de mogelijkheid om deze te lenen of uit te lenen. Als ze eenmaal zijn goedgekeurd, zouden ze tracking fouten elimineren en de echte waarde van Bitcoin weergeven, maar sommige kosten zoals beheerskosten kunnen nog steeds van toepassing zijn. Een groot voordeel hiervan is dat het investeerders in staat stelt rente te verdienen over hun posities door deze bijvoorbeeld uit te lenen.

Voor- en nadelen van Bitcoin ETF’s

Bitcoin ETF’s hebben zowel voor- als nadelen waar je je bewust van moet zijn:

Voordelen:

 1. Toegankelijkheid: Bitcoin ETF’s maken het voor beginners en grote investeringsfondsen gemakkelijker om toegang te krijgen tot Bitcoin.
 2. Gemak: Beleggers kunnen Bitcoin ETF’s kopen en verkopen op vertrouwde en gereguleerde handelsplatformen, zoals bestaande beurzen, zonder dat ze zich te hoeven bezighouden met de technische aspecten van Bitcoin wallets, sleutels of transacties.

Nadelen:

 1. Tracking fouten: Bitcoin Futures ETF’s zijn vatbaarder voor tracking fouten dan ETF’s die daadwerkelijk Bitcoin bezitten.
 2. Kosten: Beleggers moeten beheerkosten aan de ETF-aanbieders betalen, alsmede handelsvergoedingen en commissies aan de brokers en beurzen.
Bitcoin ETF; foto van een Bitcoinbeurs met pinpas en geld
Foto: Unsplash

Disclaimer crypto en bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrency’s brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons