Calvin Jong-A-Pin
Foto: Marijn Choauch

Calvin Jong-A-pin vertelt jou alles over exclusieve horloges, diamanten en het stappen uit je comfort zone

Horloge-expert en voetbalcoach, Calvin Jong-A-Pin, zag het levenslicht op 18 juli 1986. Na jarenlang in de Eredivisie gespeeld te hebben verkast de verdediger naar het land van de rijzende zon. Hier leert hij zichzelf nog beter kennen en is hij naast het voetbal geobsedeerd door Zwitsers precisiewerk. Anno 2023 heeft hij van zijn tweede hobby opnieuw zijn werk kunnen maken en werkt hij bij Nederlands bekendste juwelier als horloge-expert. 

Calvin Jong-A-Pin is al van jongs af aan gefascineerd door horloges. Het begon allemaal met een Dolce & Gabbana horloge van € 250 die hij kreeg van een toenmalig vriendinnetje. In deze periode had hij nog geen geld voor dure merkkleding of vette sneakers. Naarmate hij zowel op als buiten het veld succesvoller werd in het leven konden er ook mooiere horloges veroorlooft worden. Buiten het spelen van wedstrijden en trainen dompelt hij zichzelf onder in de wereld van Zwitserse uurwerken. “Ik ben een horloge nerd en het werd een hobby voor mij naast het voetballen. Een hobby die goed te combineren was, want je moet veel rusten naast het voetballen. Deze tijd gebruikte ik om veel te lezen over horloges en met mensen erover te praten”, vertelt Calvin gepassioneerd.

Geen wereld van verschil

De horloge-expert vertelt ons dat er niet heel veel verschil zit tussen de sport- en horlogewereld. Beide werelden hebben een oog voor detail en kijken ook naar het verleden. Calvin vertelt hierover het volgende: ”de twee werelden hebben best wel veel met elkaar gemeen eigenlijk, want heel veel atleten dragen sieraden en juwelen. Het hoort een beetje bij de topsport cultuur. In de voetbalwereld noemen we het ‘een basispakket’ als je een dik contract tekent. Hier hoort een dikke auto, horloge of toilettasje van Louis Vuitton bij. Ik weet trouwens niet wie met dat laatste begonnen is, maar daar zie je ze altijd mee lopen. Professionele sporters hebben gewoon wat meer toegang tot de mooie spullen en maken hier graag gebruik van. ”

Van trainingspak naar maatpak

Het inruilen van zijn noppen voor nette schoenen kostte Calvin weinig moeite. Toen hij 35 jaar was en zwaar geblesseerd raakte was het GASSAN die hem polste voor een baan bij het bedrijf.  ”Voor horloges hoefde ik niets te leren, want ik ben een horloge-nerd. De verkoopmedewerker van GASSAN wist al snel dat ik meer wist over horloges dan hij. Hij had een goed woordje voor me gedaan bij de baas van het bedrijf en toen hebben ze me benaderd.” Naast het helpen van mensen met de aankoop van een nieuwe Rolex, Patek Phillipe of Audemars Piquet kun je Calvin ook vragen om hulp bij het uitkiezen van een mooie steen voor de liefde van jouw leven. Om hier meer over te weten deed hij een cursus binnen het bedrijf en met zijn creatieve input creëerde hij samen met kunstenaar Pablo Lucker een project dat op de Masters Expo werd tentoongesteld. ”Door de diamantcursus leerde ik dat je serienummers in diamanten kunt graveren. Ik dacht toen: als je serienummers erop kunt zetten, kun je ook een kunstwerk graveren.” Het project dat hij samen met de Amsterdamse kunstenaar uitbracht was een groot succes en Calvin verkocht 12 stenen met een speciale gravering ter waarde van € 30.000.

Eigen pad

Het klinkt als een cliché, maar ook Calvin geeft aan dat hij het verst is gekomen met het volgen van zijn eigen hart. Calvin stopte op een vrijdag met voetbal en stond de maandag erop als verkoper bij GASSAN. Mensen in de omgeving van Calvin Jong-A-Pin zijn dan ook niet verbaasd als hij van de een op andere dag wat compleet anders gaat doen. ”Ik ben een beetje nerdy en tegen de stroming in; als ik iets tof vind ga ik ervoor! Als ik kijk naar vroeger hield ik van extreme fashion. Ik droeg kleding van Rick Owens met van die drop crotch broeken, lange T-shirts, grote boots en aparte zonnebrillen. Toen ik dit in 2005 droeg verklaarde mensen me voor gek, terwijl er tegenwoordig gezegd wordt dat het vet is.” Ook in zijn voetbalcarrière pakte Calvin het anders aan. ”Ik zat in de gouden lichting van Jong Oranje en de Olympische Spelen. Die jongens gingen allemaal naar Champions League ploegen zoals, Liverpool, Real Madrid en Valencia. Ik koos ervoor om naar Japan te gaan. Ik ben altijd wel een beetje anders geweest.”

Big in Japan

De overstap naar een Japanse club was voor Calvin niet altijd makkelijk. In deze periode heeft hij zichzelf wel beter leren kennen en plukt hij hier nog dagelijks de vruchten van. Door uit zijn comfortzone te stappen is hij een betere versie van zichzelf geworden. ”Ik ben in Japan ontzettend rijk geworden in kennis en ervaring. Als je bijvoorbeeld van Nederland naar Engeland verhuist en in de premier League gaat voetballen is het enige grote verschil dat ze daar Engels spreken. Je snapt alle gebruiken, de taal en het eten smaakt wat anders, maar je herkent het nog. In Japan is dit ab-so-luut niet zo. Je weet helemaal niets, je kunt niets lezen, je spreekt de taal niet en ze hebben nog nooit een Surinamer gezien. Je bent een wandelende attractie als mensen je zien, dus daar word je wel anders van en leer je jezelf goed kennen.”

Ik heb een bepaalde rust waar mensen zich goed bij voelen en dat is iets wat heel belangrijk is in deze business

In zijn werk en dagelijkse leven ervaart Calvin dan ook veel voordelen van zijn tijd in Japan. Niet in het laatste geval, omdat hij hier ook goed verdient heeft. ”Ik heb een bepaalde rust waar mensen zich goed bij voelen en dat is iets wat heel belangrijk is in deze business. Ze geven veel geld uit en moeten je kunnen vertrouwen. Het helpt ook dat ik mijn centen al heb verdiend en het geld van hun niet nodig heb. Ik help ze met de kennis die ik heb. Het gaat dan ook erg goed en op mijn afdeling ben ik de nummer 1 salesman.”

Calvin Jong-A-Pin humble beginnings

Als we Calvin vragen naar zijn grootste aankoop vertelt hij ons dat hij dit per tijdvak bekijkt en niet uitdrukt in geld. Volgens Calvin is een grote aankoop altijd relatief aan wat je verdient. ”Mijn eerste horloge kocht ik voor € 180. Dat was een GUESS horloge en die € 180 was al het geld dat ik had. Relatief gezien dus mijn grootste aankoop. Later kocht ik een U-Boat van € 700 en een Tag Heuer van € 2400 en die kreeg ik voor € 1750 met wat korting. Dat waren toen echt hele grote uitgaven. Later ben ik naar een ander niveau gestegen.

Calvin Jong-A-Pin

Nu Calvin ouder is geworden en hij financieel ook veel heeft geleerd wil hij deze kennis vanuit de topsport ook overdragen op andere atleten: ”Ik vind het belangrijk dat atleten en iedereen in de sport community niet dezelfde fouten maakt als dat ik heb gemaakt. Meer dan de helft van de atleten zijn broke na hun carrière. Joyned Capital is een financieel educatie- en investeringsplatform van atleten voor atleten. Op het platform geef samen met drie anderen de kennis door die ik had willen hebben in de tijd dat ik nog voetbalde.”

Investering

Horloges en diamanten worden vaak gezien als goede investering, maar volgens Calvin moet hier een grote kanttekening bij gemaakt worden. Historisch gezien zijn horloges namelijk geen geweldige investering. De prijzen kunnen wel stijgen, maar niet zo exponentieel hard als iedereen denkt. ”Ik denk niet dat je horloges en diamanten moeten zien als investering. Inflatie gaat in het algemeen sneller dan horloges. Er zit een groep bij die horloges en diamanten koopt als investering. Die groep bezet net iets meer dan 25% van de markt. Dat is alleen, omdat horloges de laatste jaren superpopulair zijn. Ik zou het niet zien als een investering, maar als een mooi gebruiksvoorwerp dat redelijk waardevast is.” zegt Calvin.

Mocht je die kunnen kopen lijkt me dat op lange termijn een goede investering.

Mocht je wel willen investeren in horloges en deze met winst willen verkopen moet je volgens Calvin gaan voor de volgende drie horloges. Dit zijn de drie meest begeerde horloge modellen wereldwijd. Mocht je het geld ervoor hebben én de contacten kun je dus gaan voor een Rolex Daytona, Patek Philippe Nautilus of Audemars Piguet Royal Oak Ultra Thin. ”Door de schaarste kunnen, ik denk wel, 9999 van de 10.000 mensen hier niet aankomen. Mocht je die kunnen kopen lijkt me dat op lange termijn een goede investering.” Calvin voegt hier aan toe, ”Anders zijn er vrij weinig modellen die over de gehele historie van de horloge-industrie omhoog gaan in waarde.” Diamanten kunnen volgens Jong-A-Pin een goede investering zijn, maar ook deze zijn prijzig en heel erg zeldzaam. De diamanten moeten een hele hoge zuiverheid hebben en een speciale kleur.

Horloge en diamanten etiquette

Waar vroeger horloges met diamanten verafschuwd werden is dat anno 2023 anders en er zijn geen echte no-go’s meer als het gaat om het dragen van een horloge. ”Doe gewoon iets uitkiezen dat bij je past, als je het mooi vindt is dat gewoon voor jou.” Diamanten kunnen wel héél verkeerd zijn in de ogen van de expert. Dit zijn goedkope Lab Grown Diamonds. ”Technisch gezien is het een diamant. Het is scheikundig hetzelfde qua hardheid en waar het van gemaakt is als een echte diamant. Alleen er zit geen leven in de steen. Een Lab Grown Diamond heeft dat niet het is gewoon anders dan een steen die miljoenen jaren in de grond heeft gezeten en door de druk van de aardkorst zo hard is geworden dat het een echte diamant is geworden”, vertelt hij passievol.

Calvin Jong-A-Pin Watches

Calvin heeft een groot voorbeeld en dat is Jasper Lijfering. Toen hij net uit het vliegtuig stapte vanuit Japan om de transfer naar GASSAN rond te maken wilde hij dan ook dé Jasper Lijfering van het bedrijf worden. Wel met een andere twist, want waar ‘s Nederlands bekendste horlogehandelaar zich focust op vintage horloges gaat Calvin Jong-A-Pin voor een andere niche. ”Ik zou meer op massa en moderne horloges willen focussen. Daar ligt mijn kracht.”

Calvin Jong-A-Pin
Instagram: @calvinjongapin

Een eigen winkel ziet hij momenteel niet zitten en bij het bedrijf waar hij werkt zit hij op zijn plek. Wel zou hij binnen het bedrijf nog graag stappen willen maken. ”Ik zou binnen GASSAN – dat zou echt een droom zijn – dat ik een afdeling met horloges en juwelen mag runnen. Om het echt voor mezelf te doen zie ik niet voor me. Dan moet ik helemaal vanaf nul beginnen, het helemaal gaan opzetten en een gigantische investering doen. Daar heb ik geen zin in momenteel”, vertelt hij. Naast het werken als horloge-expert is Calvin Jong-A-Pin ook nog steeds betrokken bij zijn eerste hobby: voetbal. ”Ik geef voetbaltraining en ben momenteel bezig met de opleiding als coach. Wie weet word ik later nog wel de nieuwe Guardiola of Mourinho.”

Klokje rond

Wat is jouw droomauto en waarom?

Bentley Bentayga S. Het interieur vind ik gewoon classy en vet; die vibes heb ik nodig.

Welk horloge heb je altijd al willen bezitten en waarom?

Een complicatie van Patek Phillipe. Ik denk dat zoiets het eindstation is.

Als je een sneaker de rest van je leven moet dragen, welke is dit?

Rick Owens Ramones

Als je een roadtrip zou maken waar gaat deze heen en met welke auto?

De Bentley Bentayga S. Ik heb hier al over nagedacht. Mijn roadtrip is dan ook vrij lang. Ik zou via Antwerpen naar Épernay rijden en dan in de champagnestreek bij Reims wat gaan drinken. Dan ga ik naar beneden en bezoek ik Barcelona, Valencia, malaga en Marbella. Dan naar Portugal en de steden Lissabon en Porto meepakken. Terug via Bilbao door de Libero en Rioja streek voor wijn. In Bordeaux een kleine pitstop voor goede wijn en dan naar Knokke. De laatste twee steden zijn Rotterdam en Amsterdam.

Nieuwe Rolex kopen of een vintage en waarom?

100% vintage Rolex! Een nieuwe Rolex is massa geproduceerd en er komen altijd nieuwe bij. Er worden jaarlijks 1,2 nieuwe Rolexen gemaakt dat zal vanaf januari verder omhoog gaan, omdat er ook een nieuwe fabriek komt. Het lijkt zeldzaam, maar dat is niet zo. Er zitten heel veel mensen te wachten op een nieuwe Rolex. Als je een Rolex koopt van 50 jaar oud zijn er al heel veel stuk of verloren gegaan en er zijn elk jaar steeds minder van in de markt. Het kan dan ineens zo zijn dat je en uniek exemplaar hebt en dat zijn dé toppers die je wil hebben van Rolex.

Als je dit een vet interview vond, volg ons dan ook even op social media en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons