Apple boete; Een bureau met een iphone, koffie en een macbook
Foto: Unsplash

Apple belaagd met monsterboete van 1,8 miljard euro

Techgigant Apple heeft het aan de stok gekregen met de EU. Brussel heeft Apple een boete opgelegd voor het tegenwerken van concurrerende muziekstreamingdiensten op iPhones. Dit is de eerste keer dat Apple een boete heeft gekregen voor het breken van een Europese wet.

De fabrikant van de iPhone en MacBook zit in de problemen, maar waarom en hoe erg is het?

Geef de concurrent ook een kans

Apple zou op alle iPhones communicatie tussen producent en consument van alle muziekstreamingdiensten ernstig hebben belemmerd. Behalve dan natuurlijk voor iTunes, hun eigen muziekprovider. De iPhone zou het aanbod op goedkopere muziekproviders verbergen. Waardoor de gemiddelde iPhone gebruiker op hun eigen app blijft, vertelt Eurocommissaris Margrethe Verstaging. Dat is illegaal en en daarvoor moet Apple betalen. Ook wordt het bedrijf gewaarschuwd per direct te stoppen met de actie, anders zal de boete nog hoger oplopen.

Apple laat zich niet kennen

Ondanks dat dit de tweede blunder is voor Apple binnen een week, zal de boete Apple niet veel doen. Vorig jaar alleen al bedroeg de omzet 100 miljard euro, dus dit is slechts een kleinigheidje voor hen. Daarnaast heeft Apple al aangekondigd tegen het besluit in beroep te gaan. Volgens de commissie die de zaak heeft onderzocht, zijn er 3 dingen die app-makers van Apple niet mogen doen. Ten eerste mogen ze gebruikers in de app niet informeren over abonnementsprijzen die beschikbaar zijn buiten de app. Hen informeren over het prijsverschil tussen een aankoop via de App Store en elders mag ook niet. Ten tweede mogen ontwikkelaars geen links in apps plaatsen naar hun eigen website waar andere soorten abonnementen te vinden zijn. Als laatste mogen ontwikkelaars geen contact opnemen met nieuwe klanten, bijvoorbeeld via e-mail, om hen te informeren over alternatieve prijzen.

Foto: Flickr

Geen genoeg bewijs(?)

De onderzoekscommissie vertelt dat Apple-gebruikers door de praktijken van het bedrijf, veel duurder hebben betaald voor muziekstreaming dan voor hen in realiteit mogelijk was. Ook zou het hebben bijgedragen aan een slechtere gebruikerservaring. Apple heeft gereageerd dat de commissie geen enkel geloofwaardig bewijsmateriaal heeft geleverd. Volgens hen zou de markt gewoon competitief en succesvol werken en is er geen enkele sprake van consumentenschade. Spotify wordt hierbij ook boos aangekeken door Apple. Het techbedrijf verdenkt de muziekstreamingdienst ervan de onderzoekscommissie een heads-up te hebben gegeven en dat zij dus de reden zijn achter de boete. ”Ze willen de regels van de Appstore herschrijven in hun voordeel”, zegt de techgigant.

Ben je benieuwd naar hoe Rolex zo succesvol is geworden? Klik hier om er over te lezen en volg ons ook op InstagramFacebook en Threads!

Deel dit artikel
Thijmen Oort

Thijmen Oort

Online editor
Journalist in spé Thijmen is hard onderweg naar een glansrijke carrière. Met zijn interesses voor extreme sports, tech en auto's is hij bij DAY1 aan het juiste adres om zijn vlotte pen te gebruiken. Thijmen is open-minded en verdiept zich graag in alles waar het mannenhart een sprongetje van maakt!
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons