AI examens; NVIDIA topman Jensen Huang die iets uitlegt aan een vrouw
Foto: Flickr

AI is straks in staat om te slagen voor al jouw examens

Jensen Huang, topman van computerchipfabrikant NVIDIA, voorspelt dat kunstmatige intelligentie (AI) over vijf jaar slim genoeg is om te slagen voor alle examens waar mensen ook voor slagen. Dat deelde hij tijdens een bijeenkomst op de Amerikaanse Statford Universiteit.

De progressie op de ontwikkeling van AI heeft afgelopen paar jaar een serieuze stijging doorgemaakt. Het is tegenwoordig moeilijk om nog iemand te kunnen vinden die het nog niet heeft gebruikt.

Een fortuin gewonnen door AI

NVIDIA heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van AI. De chips die worden gebruikt bij het designen van AI worden voor een heel groot deel bij NVIDIA gekocht. Omdat deze ontwikkelingen blijven komen en voorlopig niet zullen stoppen, was het bedrijf vorige maand nog 2 biljoen (ja: twaalf nullen dus) waard op de beurs in New York.

Foto: Wikimedia Commons

We zijn er nog niet

Jensen Huang liet wel tijdens de bijeenkomst op de Amerikaanse universiteit weten dat puur, omdat AI binnenkort examens af kan leggen, dat niet betekent dat computers slimmer zijn dan mensen. Dat komt, omdat ‘’computers zijn wel of niet slimmer dan het menselijk brein’’, nog een vrij vaag statement is op het moment. Wetenschappers zijn nog steeds aan het onderzoeken hoe het menselijk brein werkt en dus is het onmogelijk om te zeggen of AI daadwerkelijk intelligenter dan ons is. Technici kunnen dus moeilijk een mens-nabootsend programma maken, als ze zelf niet eens weten hoe een mens in elkaar zit.

Foto: Wikimedia Commons

De AI eens op de toets zetten

AI heeft al bewezen dat het nu al in staat is heel veel te kunnen doen. Natuurlijk is er het programma Sora, van de makers van ChatGPT, waar je video’s kan genereren met bizarre details, maar nu ook de examens. AI zou al blijkbaar een rechtenexamen, door middel van wetteksten en juridische uitspraken hebben gehaald. “Als ik een AI een examen zou laten afleggen, elk examen dat je maar kunt bedenken, dan denk ik dat we het over vijf jaar goed zullen doen”, zegt Huang. Medische examens werden ook gegeven aan kunstmatige intelligentie, maar die waren nog net een tikkeltje te lastig.

Krijg je geen genoeg van technieuws? Klik hier om meer artikelen te lezen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Thijmen Oort

Thijmen Oort

Online editor
Journalist in spé Thijmen is hard onderweg naar een glansrijke carrière. Met zijn interesses voor extreme sports, tech en auto's is hij bij DAY1 aan het juiste adres om zijn vlotte pen te gebruiken. Thijmen is open-minded en verdiept zich graag in alles waar het mannenhart een sprongetje van maakt!
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons