AI Dagelijks Leven; AI-robot poserend bij een techconferentie
Foto: Unsplash

Deze 3 tools bewijzen waarom AI onmisbaar is geworden in ons dagelijks leven

De vooruitgang binnen de wereld van artificial intelligence gaat razendsnel. AI heeft ons al veel goede dingen opgeleverd, maar naast al die goede dingen zijn er ook ontwikkelingen waar we misschien niet heel blij mee moeten zijn. In dit artikel lees je drie ontwikkelingen binnen de wereld van kunstmatige intelligentie die de kracht van de technologie aantonen.

AI maakt onze dagelijkse routine een stuk makkelijker door moeilijke taken die we vroeger zelf moesten doen over te nemen. Zo zijn er al chatbots die helemaal zelfstandig kunnen werken, maar ook zijn er programma’s waarmee je een gloednieuw bedrijf kan starten. AI, ofwel artificial intelligence, heet in het Nederlands kunstmatige intelligentie. Veel bedrijven investeren op het moment van schrijven in de technologische vooruitgang en hierdoor gaat het denkvermogen van verschillende programma’s met flinke stappen vooruit.

ChatGPT 

ChatGPT is in ons dagelijks leven inmiddels niet meer weg te denken en wordt door steeds meer mensen gebruikt. Zodra mensen door hadden hoe ze het programma konden gebruiken, was er geen houden meer aan. Bij veel problemen wordt inmiddels ChatGPT als oplossing gebruikt. Heb je een deadline en moet je nog een heel verslag schrijven, het programma is voor veel scholieren dan de redder in nood. Van ontslagbrieven tot aan een kleine vraag die je niet kan vinden op het internet, niets is tegenwoordig meer te gek voor ChatGPT.

@desyb28 🙊. #meme #university #chatgpt ♬ suono originale – MariaDesy Bruno

De website wordt tegenwoordig bijna overal voor gebruikt, het programma wordt ook steeds meer gewaardeerd. Volgens een onderzoek van Deloitte gebruikt inmiddels een op de drie Nederlanders het programma. Ook veel bedrijven zien dit als de toekomst voor hun organisatie, het kan ze bijvoorbeeld helpen met dingen sneller af te ronden. Nadat ChatGPT doorbrak in het dagelijkse gebruik, zien andere bedrijven het nut van de technologie in. Snapchat was er razendsnel bij om een eigen AI-programma te ontwikkelen. Zo kun je nu zelfs praten met een eigen chatbot, genaamd ‘My AI.’

Nadelen

Naast alle voordelen van dit nieuwe programma zitten er ook genoeg nadelen aan vast. Veel scholieren schrijven verslagen nu via ChatGPT. Daardoor worden steeds minder verslagen zelf geschreven door de studenten. Dit nieuwe systeem geeft namelijk niet altijd goede informatie aan jou door. Het kan dus zijn dat je alles zonder te kijken overneemt en er vervolgens allemaal onjuiste informatie in staat.

Spraakprogramma’s

Bij het schrijven van teksten of zoeken van informatie blijft het niet. In de loop van de tijd wordt de AI-techniek steeds beter. Inmiddels zitten we op een punt waarop het programma jou dingen kan laten zeggen, die je nooit gezegd hebt. Dit kan natuurlijk heel leuk zijn, maar wie weet hoe het later gebruikt kan worden. Op social media is dit fenomeen al razend populair, zo worden er liedjes van bijvoorbeeld Bruno Mars perfect ingezongen door Justin Bieber. Het gaat zelfs zo ver dat iemand Travis Scott zijn stem heeft gebruikt om er vervolgens een heel nieuw nummer mee te creëren.

Nadelen

Met AI-stemvervormers kan er ook nepnieuws verspreid worden. Dit is iets waar we op moeten letten, het is daarom ook megabelangrijk dat er goed wordt toegezien op het groeiende aantal programma’s. We willen namelijk niet dat door gemakzucht de programma’s voor slechte doeleinden gebruikt gaan worden en traditionele beroepen zoals presentator vervangen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door CNN (@cnn)

AI Afbeeldingen 

Tegenwoordig kunnen AI-programma’s als Dall-E of Midjourney op op aanvraag ook compleet nieuwe foto’s creëren, precies zoals jij in gedachten hebt. Heb jij de perfecte auto in je hoofd, een programma als Dall-e is zover dat het daadwerkelijk jouw idee kan realiseren. Als de afbeelding is gemaakt kun je ook nog extra feedback geven, zodat die uiteindelijk perfect wordt.

Nadelen

Een groot gevaar van deze programma’s is dat mensen misschien bizarre dingen gaan aanvragen. Dat zouden zelfs naaktfoto’s van celebrities kunnen zijn. Net als bij de andere programma’s is wordt de kans op het verspreiden van desinformatie groter. Net als bij de andere tools is het dus van belang dat je altijd jouw eigen verstand gebruikt en rationeel na blijft denken over de dingen die je ziet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NDTV (@ndtv)

Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram om niets meer te missen van de laatste tech nieuwtjes. Check hier hoe de Vision Pro de standaard van VR zet!

Deel dit artikel
Vidar Kleiboer

Vidar Kleiboer

Online Editor
Bij DAY1 schrijft Vidar over alles en nog wat, maar zijn specialisatie ligt bij sneakers, vechtsport en nieuwtjes over auto's. Zijn beste artikelen voor DAY1 worden op de beats van bekende hiphop-muziek getikt. Wanneer Vidar niet aan het schrijven is voor DAY1, vind je hem op het voetbalveld, waar hij iedereen in de derde klasse helemaal zoek tikt.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons