Crypto Fouten; bitcoin naast een fysieke wallet met fysieke valuta
Foto: Unsplash / Aleksi Räisä

Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij beginnende crypto traders

Als je nieuw bent in het investeren in cryptocurrency’s, is het goed om de 5 grootste en meest voorkomende crypto fouten te herkennen. Met deze 5 crypto fouten in het achterhoofd kun je ervoor zorgen dat je ze zelf niet maakt. Of je nu net begint met crypto of al jaren in de business zit; in dit artikel leer je voor welke crypto fouten je moet waken! 

Hoewel het goed kan zijn om fouten te maken en van deze te leren, is dit niet de manier van werken wanneer je begint met het handelen in cryptocurrency’s. Je moet in de eerste plaats voorkomen dat ze gebeuren, dus is het belangrijk dat je ze herkent van de mensen die ze eerder maakten. Iedereen heeft zijn of haar vaste lasten, onvoorziene kosten en spaardoelen. Het is belangrijk dat deze nooit in gevaar komen wanneer je begint met het handelen in crypto.

Mocht je nog niets weten over crypto en de basis willen leren, check hier ons vorige artikel!

#1: Onvoldoende onderzoek

Beleggen in cryptocurrency’s kan leuk en spannend zijn, maar er kleven net zoals bij beleggen en investeren in edelmetalen risico’s aan. In de digitale wereld van het geld kan dit bijvoorbeeld een hack zijn of oplichting trucs. Investeerders zijn verantwoordelijk voor al hun crypto-investeringen in de wereld van Decentralized Finance (DeFi). Kortom; jij bent verantwoordelijk voor alles wat je bezit in deze digitale wereld. Daarom is het uiterst belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je in een cryptocurrency investeert. 

Crypto Fouten; bitcoin naast een fysieke wallet met fysieke valuta
Foto: Pexels / Roger Brown

Het allerbelangrijkste is om goed te weten hoe de blockchain precies werkt. Als je dit niet weet kun je door jouw gebrek aan kennis en onderzoek een groot deel of jouw volledige investering verliezen. Als je van plan bent te blijven in de wereld van crypto, leer dan alles wat er te weten valt door het kijken van ‘goedbekeken’ YouTube video’s zonder grote sponsor en het lezen van verschillende ‘goed beoordeelde’ boeken. Hiernaast is het van belang om het vakjargon te leren kennen, zoals DYOR. Dit staat voor ‘Do Your Own Research’.

#2: Balanceren en spreiden

Net als in het casino verklein jij jouw kans om te winnen op de roulette, wanneer je al jouw zuurverdiende geld op één getal plaatst. Het balletje rolt precies niet hoe jij wil en je bent alles kwijt. Dit werkt in de financiële wereld net zo en zeker bij cryptocurrency’s. Als jij al jouw geld in één token stopt, is de kans groot dat je verliest. Het is daarom van belang om jouw crypto portfolio zo uitgebreid mogelijk te maken. Je wed zo op meerdere paarden en spreidt zo het risico. In de financiële wereld bestaat er een vrij bekend gezegde: “Leg niet al je eieren in één mandje.” Overdrijf het ook niet. Het is ook mogelijk om de andere kant op te gaan en in te veel cryptocurrency’s te beleggen. Het draait om het vinden van de perfecte balans en een gezond niveau van algemene liquiditeit te behouden.

 

#3: Beveiliging van seedphrases

Nummer drie gaat over het bewaren van je crypto, en de wachtwoorden en sleutels hiervan. Want zonder de sleutels van jouw portemonnee geen geld. In de Verenigde Staten overkwam dit de Duitse Thomas. Doordat hij zijn seedsphrase (privésleutel) niet meer kon herinneren kan hij zijn vermogen van – let even op  –  220 miljoen euro niet overboeken. Dus is het belangrijk dat je jouw sleutels ziet als het belangrijkste bezit in de cryptowereld. Jouw sleutels en dus ook jouw verantwoordelijkheid. Je kunt namelijk niet even aankloppen bij de bank voor een nieuwe pincode. 

Helaas zijn er in het crypto landschap veel hackers en oplichters. Het is daarom naast het onthouden van jou seedphrase nóg belangrijker om deze goed te beveiligen. Via de tips hieronder kun je jouw seedphrase veilig houden. 

  • Schrijf het op papier en bewaar de sleutel ergens veilig
  • Bewaar het nooit online of op een digitaal apparaat.
  • Geef jouw seedphrase nooit aan iemand anders.
  • Klik nooit op onbekende of verdachte links. 
  • Wederom, controleer en onderzoek de websites die jij gebruikt voor het handelen in crypto.
  • Vertrouw on- en offline geen onbekenden.
  • Wissel om de zoveel maanden van wallet.

Niemand kan de veiligheid van jouw seedphrase of portemonnee garanderen, behalve jijzelf. Met de juiste voorzorgsmaatregelen blijf je de baas over jouw online bezittingen.

#4: Hebzucht en angst

Als je jouw emoties niet goed onder controle hebt, is het investeren in crypto niet voor jou weggelegd. Je zult namelijk niet zomaar rijk worden van crypto. Om eventueel wat winst te maken zijn de twee belangrijkste emoties die je moet uitschakelen hebzucht en angst. Deze emoties kunnen jouw crypto-portfolio en de daarbij behorende investering namelijk vernietigen. Het is dus van belang om rustig te blijven en het alleen te doen als het jouw interesseert.

Crypto Fouten; dollar aan elkaar gehecht met een pleister
Foto: Pexels / CottonBro Studio

Cryptocurrency’s zijn uiterst volatiele activa die in een dag hard kunnen stijgen en in een halve seconde weer kunnen dalen. Verleid jezelf niet iets te kopen, omdat iemand je heeft verteld dat “het de volgende Bitcoin zal zijn.” Raak niet in paniek bij het verkopen, omdat iemand je potentieel nep nieuws heeft verteld. In vakjargon ‘FUD’, wat staat voor Fear Uncertainty & Doubt. Zet je emoties en instinct opzij en maak rationele beslissingen op basis van eigen onderzoek. Oftewel DYOR, wat staat voor Do Your Own Research! 

#5: Leverage traden is niet voor de beginner!

Het handelen in cryptocurrency’s zonder de juiste kennis en risicostrategieën is een recept voor rampen. Professionele handelaren kunnen leverage gebruiken om hun winsten te vergroten. Deze ervaren handelaren passen hierbij effectieve risicostrategieën toe om verliezen te minimaliseren en winsten te maximaliseren. Bij leverage traden gebruik je geleend kapitaal of fondsen om transacties uit te voeren, dit om potentiële winsten zoveel mogelijk te vergroten met ‘onzichtbaar geld’ dat je niet noodzakelijkerwijs bij de hand hebt. Onervaren en beginnende handelaren moeten heel ver weg blijven bij leverage traden. Begin bij het begin en zorg ervoor dat je goed weet hoe deze steeds veranderende wereld werkt! 

CEX DEX crypto; verschillende crypto rondom telefoon
Foto: Pexels

Er zijn nog veel meer crypto fouten die beginnende handelaren maken. Het is daarom van belang om de risico’s en kansen van deze volatiele wereld zelf goed in te schatten aan de hand van jouw huidige situatie. Zelfs de meest ervaren beleggers en handelaars kunnen het slachtoffer worden van deze veel voorkomende crypto fouten. Wees altijd voorzichtig, dubbelcheck zoveel mogelijk, vertrouw niemand, geef niet toe aan jouw emoties en doe altijd onderzoek (DYOR) voordat je gaat investeren.

Disclaimer Crypto en bitcoin

Het handelen in digitale valuta zoals cryptocurrencies brengt significante risico’s met zich mee en dient met voorzichtigheid benaderd te worden. Gebruik enkel geld dat je kunt missen, gezien de hoge volatiliteit en het risico op waardeverlies. Eerdere succesvolle trades bieden geen garantie voor de toekomst. Wij adviseren om professioneel advies in te winnen voordat je begint met handelen. De informatie op de website van DAY1 is zorgvuldig samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend en het gebruik ervan is op eigen risico. DAY1 is niet aansprakelijk voor schade door gebruik van de website of door onmogelijkheid de website te raadplegen en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites die gelinkt zijn aan of verwijzen naar hun site.

Om niets meer te missen over crypto volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over finance check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Sjuul Föllings

Sjuul Föllings

Gastredactie
Sjuul heeft financiële vrijheid bereikt door zichzelf onder te dompelen in de wereld van cryptocurrency. Door vroeg in te stappen, zichzelf bij te spijkeren, te leren van zijn fouten en gewoon keihard te werken heeft hij zijn doelen weten te bereiken. Zijn kennis draagt hij nu over naar jullie in de vorm van geschreven artikelen.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons