Zoveel uur per week wordt er gemiddeld naar TikTok-filmpjes gekeken

In de afgelopen jaren veroverde de social media-app TikTok een steeds groter deel van de wereld. De filmpjes in de app zijn kort en gevarieerd, maar juist dat is in het belang van het hele businessmodel van TikTok

Bijna 2 miljard gebruikers voor TikTok

In september 2016 werd de app TikTok gelanceerd. Het duurde even, maar toen de app langzaamaan bekendheid kreeg, liep het aantal gebruikers snel op. Op dit moment heeft de app zo’n 1,9 miljard geregistreerde gebruikers. Hiervan is natuurlijk niet iedereen even actief. Kijken we puur naar het aantal mensen dat actief gebruikmaakt van de app, dan komen we uit op zo’n 1 miljard gebruikers per maand.

Hoewel de gebruikers uit alle hoeken van de wereld komen, komt vooral een heel groot deel uit China en de Verenigde Staten. Maandelijks bezoeken zo’n 750 miljoen gebruikers uit Oost-Azië het platform, terwijl ongeveer 170 miljoen Amerikanen elke maand opnieuw gebruikmaken van de app. Maken deze cijfers je al duizelig? Laten we eens kijken naar de gemiddelde kijktijd van een gebruiker.

Gebruikers kijken elke week weer urenlang filmpjes

Sinds de lancering neemt de schermtijd per dag voor de gemiddelde gebruiker elk jaar verder toe. Zo was de schermtijd per dag aanvankelijk gemiddeld 27 minuten. Vandaag de dag is dit meer dan verdubbeld en kijkt men dagelijks bijna een uur naar de korte filmpjes!

Wellicht klinkt een uurtje per dag nog niet als heel veel, maar per jaar loopt dit al snel op tot honderden uren. Toch is dit precies wat ByteDance, het bedrijf achter het platform, graag ziet. Hoe langer gebruikers in de app actief blijven, hoe meer geld er kan worden verdiend met onder andere advertenties.

Recordwinst verwacht in 2024

Dat het businessmodel werkt, blijkt wel uit de financiële cijfers van het platform. Op dit moment is het nog niet duidelijk wat de totale resultaten in 2024 zijn. Het meest recente en complete jaar is dan ook dat van 2023. In dat jaar wist de app maar liefst 16,1 miljard dollar te verdienen, terwijl dit in 2022 nog “slechts” 9,6 miljard dollar was.

Wel weten we dat de inkomsten in de eerste drie kwartalen van 2024 ook flink waren. Zo begon het jaar voor ByteDance met een winst van 5,8 miljard dollar. In het tweede en derde kwartaal liep dit nog verder op naar 6,9 miljard en 7,7 miljard dollar. Wat het vierde kwartaal heeft gedaan, is zoals gezegd nog niet duidelijk. Wel kreeg de app te maken met wat problemen in de Verenigde Staten, wat mogelijk ook effect heeft gehad op de winst in die maanden.

Chinese overheid kan mogelijk meekijken, Amerika wil app verbieden

In Amerika groeiden afgelopen jaar de zorgen rondom het platform. Men vermoedde dat de Chinese overheid mogelijk toegang had tot de gegevens van gebruikers. Naar aanleiding van dit vermoeden zijn er uitgebreide hoorzittingen gehouden met onder andere de baas van ByteDance, Zhang Yiming. Uit dit proces kwam naar voren dat hij woonachtig zou zijn in Singapore, maar ook een Chinees paspoort zou bezitten. Verder werden er geen bijzonderheden vastgesteld. Toch waren de Amerikanen er niet gerust op en besloten ze dat het platform moest verdwijnen voor hun inwoners. Hieraan werd wel een uitzondering verbonden: mocht het platform in Amerikaanse handen komen, dan mocht de app online blijven.

Trump tekende op 20 januari een decreet waarin het platform 75 dagen de tijd krijgt om minimaal de helft van het bedrijf in Amerikaanse handen te brengen. Doen zij dit niet, dan zal de app alsnog offline worden gehaald.

Deel dit artikel

Nick de Jong

Nick de Jong is sinds 2025 actief bij DAY1. Naast zijn rol als juridisch ondersteuner binnen de overheid, verdiept hij zich al sinds 2015 in cryptocurrencies. Hij is gefascineerd door de technologie achter digitale valuta en de maatschappelijke impact ervan. Met zijn specialisaties in blockchain en marktanalyses zet Nick zich in om ingewikkelde cryptovraagstukken toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek.

Copyright © 2025 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons