Russo: Russo staat voor zijn eigen Volkswagen
Foto: DAY1

Voor Russo begon alles in een après-ski bar in Oostenrijk

In de nieuwste video op ons YouTube kanaal stappen we in de auto bij niemand minder dan Rutger van Eck, beter bekend als Russo. De producer/artiest, is sinds een jaar actief op YouTube en met zijn ‘1 Hour Challenges’ krijgt hij wekelijks honderdduizenden weergaven op zijn video’s.

In een exclusief interview vertelt Russo onder andere hoe hij is begonnen met muziek maken, wat voor veranderingen hij heeft doorgemaakt en hoe hij uiteindelijk de overstap naar YouTube heeft gemaakt.

“Vroeger moest ik zelf altijd op de deur kloppen bij artiesten terwijl ze nu bij mij aankloppen”

Naast Muziek en YouTube, wie is Rutger en waar houdt die zich mee bezig?

Vooral met familie en Feyenoord eigenlijk. Daarnaast ben ik veel in de kroeg te vinden met mijn vrienden. Mijn hobby is natuurlijk wel mijn werk geworden, dus bijna alles wat ik doe als vrijetijdsbesteding heeft vaak ook met werk te maken. Maar naast YouTube en muziek, zijn familie en vrienden wel waar ik mij mee bezighoud.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Russo (@russonl)

Op je 14e draaide je je eerste set bij radiozender SLAM, wat is er sindsdien allemaal voor jou veranderd?

Voor mijn gevoel is er vooral veel zelfvertrouwen bijgekomen en ik weet nu echt wat ik wil. Op mijn veertiende was ik nog aan het kijken hoe anderen het deden, zodat ik dan precies hetzelfde kon doen. In de loop van de tijd kom je veel mensen tegen waarvan je ook veel leert. Uiteindelijk heeft dat me gevormd tot wie ik nu ben.

Waar is de passie voor muziek bij jou begonnen?

Het begon eigenlijk in de après-ski bar in Oostenrijk, toen stond ik in een discotheek met mijn ouders. De dj draaide iets van Guus Meeuwis en toen dacht ik, als zo’n hele tent los kan gaan op Kedeng Kedeng, dan is het ook wel iets voor mij. Als mensen zo makkelijk meegaan, moet het wel een makkelijk publiek zijn. Dat bleek achteraf toch wat moeilijker, maar sindsdien heb ik eigenlijk altijd interesse gehad in dj’en, muziek en radio maken. Het begon eerst met dj’en, toen vertelde ik altijd dat ik remixjes van nummers maakte, maar het enige wat ik eigenlijk deed was twee nummers bij elkaar mixen. Om het vervolgens gewoon mijn eigen remix te noemen.

Later op de middelbare school ben ik steeds meer gaan produceren, het zingen is er 6 jaar later pas bijgekomen. Het is allemaal heel geleidelijk gegaan.

Je hebt al voor grote artiesten beats gemaakt, hoe is dat tot stand gekomen?

Het is allemaal begonnen bij de Herman Brood Academie, daar gaf Jebroer me les. Die kwam dan soms even langs bij de studio om te kijken wat ik aan het doen was. Een andere artiest, KM (SFB), zat bij mij in hetzelfde leerjaar. Op die manier had ik in één keer een groot netwerk. Jebroer kent dan weer artiesten, KM kent dan ook weer artiesten en zo werd die cirkel steeds groter eigenlijk.

Je hebt de laatste tijd ook steeds meer solo-optredens, heb jij daar nog veel last van zenuwen?

Jazeker, ik heb geen idee hoe dat komt, als iemand me zou kunnen vertellen waarom, dan zou dat geweldig zijn. Naar mijn mening is het toch een stukje plankenkoorts, waar je nooit meer vanaf komt. Sommige mensen zijn echt geboren om het podium helemaal op te vreten. Dat ben ik op zich ook wel, alleen heb ik dat vaak pas als ik op het podium sta. Het heeft volgens mij voornamelijk te maken met de kans om te falen, dat brengt misschien echt de spanning mee. Bij optredens met de Bankzitters heb ik bijvoorbeeld nooit spanning, dan is het heel veilig, omdat je achter de DJ-booth en vijf man staat. De spanning is wel meer echt voor de solo-optredens.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Russo (@russonl)

Op welk nummer ben je het meest trots op dit moment?

Ik was zelf altijd wel heel trots op het nummer ‘Niet Alleen Varen’, omdat heel veel mensen zich emotioneel bij het nummer betrokken voelen. Alleen van de laatste tijd vind ik ‘Bacotrein’ met Turfy Gang heel lauw, dat is wel weer een totaal andere kant van de muziek. Ik heb een soort verandering gemaakt in de muziek die ik maak. Die verandering is eigenlijk gekomen omdat ik steeds meer muziek met de Bankzitters maakte. Daardoor rolde ik ook steeds meer in het YouTube-gedeelte terecht. Daar krijg je steeds een breder publiek en dan kun je wel in je eigen niche blijven hangen en muziek maken die jezelf heel tof vindt. Alleen dan ga je jezelf een beetje tegenwerken, ik voelde daardoor een soort verplichting om bredere muziek te maken en dat heeft wel een beetje die switch gemaakt.

Je bent nu al een tijdje actief op YouTube, hoe is dat tot stand gekomen?

Eigenlijk ben ik met YouTube begonnen omdat er geen platenmaatschappij meer was. Bij het plaatsen van een videoclip wilde ik niet een kanaal hebben met maar twee abonnees. Het doel was om een YouTube kanaal te creëren waar minimaal 10.000 mensen naar zouden kijken, zodat de videoclips niet in het water zouden vallen. Dat is volledig uit de hand gelopen en het YouTube kanaal heeft nu de overhand genomen, waardoor ik mezelf nu meer YouTuber dan muzikant noem. Vijf jaar geleden had ik het misschien wel moeilijker gevonden om mezelf een YouTuber te noemen, maar tegenwoordig is YouTuber zijn niet iets om je voor te schamen. Waar vroeger veel kinderen rapper wilden worden, willen ze nu vooral YouTuber worden. Dat komt mede door de Bankzitters, die het gewoon hip hebben gemaakt.

De ‘1 Hour Challenges’ lopen als een trein, hoe is dat tot stand gekomen?

Ik ging een video met Koen (Bankzitters) opnemen. Ik had een kleine kickstart voor het kanaal nodig dus ik stelde voor om samen even wat op te nemen. Koen had alleen wel wat haast, dus toen was mijn idee om een timer van een uur te zetten en dan maakten we binnen die tijd gewoon een liedje, zodat dat de video was. Er is niet echt lang over nagedacht. Het is eigenlijk heel snel ontstaan en meer als een soort handigheidje, zodat we dan binnen een 1 uur weer klaar waren.

Ik had ook totaal niet verwacht dat het zo goed zou gaan lopen. Ik wist natuurlijk wel dat zo’n aflevering met Koen het goed zou gaan doen, ongeacht wat we zouden doen. Alleen dat het nu zo word opgepakt had ik niet zien aan komen. Zelfs dat andere artiesten zich nu aanmelden bij mij, dat is wel echt heel lijp. Vroeger moest ik zelf altijd op de deur kloppen bij artiesten terwijl ze nu bij mij aankloppen, dus dat is wel echt lauw.

Je helpt de Bankzitters met hun muziek, denk je dat ze zoveel succes zouden hebben zonder jou?

Hun muzikale succes is natuurlijk 10% van het totale plaatje. Ik denk zeker dat ik een bijdrage heb geleverd aan die 10%, maar omdat ze daarnaast zo populair zijn, als personen, qua humor en hun video’s, wat helemaal niets met muziek te maken heeft. Heb ik zelf niets bijgedragen aan dat succes. Aan het muziekgedeelte wel een beetje misschien qua vorming en smaak geven, maar ik zou dat zelf nooit zeggen op die manier.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Russo (@russonl)

Hoe is het contact met de Bankzitters eigenlijk ontstaan?

Ik keek vroeger altijd al naar hun video’s, omdat ik zelf echt een Fifa-nerd was. Tijdens die video’s was er altijd een muziekje te horen als ze een goede speler hadden gepackt of een mooie goal hadden gescoord. Toen had ik Koen gewoon een mailtje gestuurd met allemaal muziekjes, zodat hij die kon gebruiken in zijn video’s. Dat was ruim tien jaar geleden, sindsdien hebben we eigenlijk altijd wel contact gehouden. Als hij toen iets muzikaals nodig had, kon hij naar mij toe komen. In die eerste disstrack-era van hen heb ik hem wel een beetje geholpen. Beetje rond de tijd van Kaasje kwam het nummer ‘Geen Cartier’ uit, waarbij ik ook aan heb geholpen. Met Koen ga ik eigenlijk echt al ‘way back’. Alleen toen ze voor een video een boyband nummer gingen maken heb ik al die jongens in een keer ontmoet. Op een gegeven moment ben je dan elk weekend met die gasten en dan krijg je gewoon een band met elkaar.

Russo: Russo staat samen met de Bankzitters voor een uitverkochte AFAS live

Heb je al een moment in je carrière gehad, dat je denkt, nu heb ik het gemaakt?

Ik stond afgelopen Pasen solo op Paaspop en toen had ik wel even zo’n moment. Alleen ik moet wel zeggen dat ik het moeilijk vind om het te beseffen als het gebeurt, meestal land het pas na een paar maanden. Ik kijk nu bijvoorbeeld terug naar het eerste seizoen van de ‘1 Hour Challenge’ en dan bedenk ik mij wel dat er echt lauwe artiesten zijn langsgekomen. Maar tijdens die opnames, van week tot week, ben ik er eigenlijk helemaal niet zo mee bezig. Dat komt misschien, omdat je gewoon in een ‘trein’ zit en niet echt stilstaat bij zulke dingen.

Ik moet wel zeggen dat bij de ‘1 Hour Challenge’ met Matthy (Bankzitters) dat gevoel er ook wel was. Ik liet namelijk alle muziekclips in première gaan op YouTube en bij deze zaten er opeens vijf a zesduizend man in de wachtrij te wachten voor de clip. Alleen ik kan het altijd weer heel goed niet op mezelf betrekken, want bij deze deed Matthy natuurlijk mee en dan schuif ik het succes makkelijk daarnaartoe. Bij het nummer met Roxy Dekker kreeg ik ook een beetje hetzelfde gevoel. Voor mijn gevoel was Roxy toen nog wat minder bekend dan ze nu is. Alleen dat werd ook supergoed bekeken, dus misschien was het nummer met Roxy Dekker een beter moment.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Russo (@russonl)

Je carrière blijft maar omhoog gaan, waar stopt dit?

Ik heb het geluk dat ik nu gewoon heel erg kan afkijken bij de jongens van de Bankzitters en misschien wel een beetje dezelfde route als hen kan bewandelen. Misschien dat ik over 5 à 6 jaar gewoon in een AFAS Live sta, of groter misschien zelfs. Ik zeg dan ook niet dat het daar stopt, maar zie ik het wel gewoon allemaal op mij afkomen.

Hotlap met Russo:

Nooit meer rappen/zingen of nooit meer muziek maken?

Nooit meer beats maken, met zingen en rappen kun je meer verhaal vertellen.

Duizend burpees of duizend push-ups?

Dan doe ik liever duizend burpees.

Een elektrische auto of een auto op benzine?

Auto op benzine, mijn auto rijdt ook op benzine namelijk.

Nooit meer optreden of nooit meer YouTube?

Nooit meer optreden dan.

Nike Air Force 1 of Nike Air Max 1

Doe mij dan maar een Nike Air Max 1.

Heb jij nou nog niet genoeg gekregen van Russo. Check dan nu nog even de video op ons YouTube Kanaal. Volg ons daarnaast ook even op InstagramFacebook en Threads om niets meer te missen. Naast onze DAY1 exclusives check je via deze link al onze andere artikelen!

Deel dit artikel
Vidar Kleiboer

Vidar Kleiboer

Online Editor
Bij DAY1 schrijft Vidar over alles en nog wat, maar zijn specialisatie ligt bij sneakers, vechtsport en nieuwtjes over auto's. Zijn beste artikelen voor DAY1 worden op de beats van bekende hiphop-muziek getikt. Wanneer Vidar niet aan het schrijven is voor DAY1, vind je hem op het voetbalveld, waar hij iedereen in de derde klasse helemaal zoek tikt.
Volgende
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons