vierdaagse werkweek; een man die aan het werken is op de computer
Foto: Freerange Stock

Vrijdag een vrije dag maken blijkt toch niet zo’n slecht idee

In het Verenigd Koninkrijk hebben non-profit organisaties 4-Day-Week Global en Autonamy een speciaal proefprogramma uitgevoerd met 60 verschillende bedrijven. Deze bedrijven zouden testen en kijken wat voor invloed het zou hebben als zij een vierdaagse werkweek in zouden voeren. Je denkt misschien dat dit geen positieve effect kan hebben, maar niets lijkt minder waar.

Om het maximale uit je bedrijf te halen, wil je natuurlijk dat al je medewerkers 5 dagen in de week op de werkvloer te vinden zijn. Uit resultaten van een nieuw onderzoek blijkt dat een vierdaagse werkweek geen invloed of zelfs winstgevender is voor bedrijven.

Een mooie score

Bedrijven beoordeelden hun algehele ervaring met de tests met een gemiddelde van 8,5/10, waarbij de bedrijfsproductiviteit en bedrijfsprestaties elk een 7,5/10 scoorden. De omzet steeg tijdens de proefperiodes met 35% in vergelijking met vergelijkbare periodes van het voorgaande jaar. Het ziekteverzuim daalde ook enorm. ‘’De resultaten zijn grotendeels stabiel op werkplekken van verschillende groottes, wat aantoont dat dit een innovatie is die voor veel soorten organisaties werkt’’, vertelt de hoofdonderzoeker van het initiatief.

Foto: Negative Space

Voordelen voor zowel werkgever als werknemer

Ook zou zowel de fysieke als mentale gezondheid van de werknemers erop vooruit zijn gegaan. Ze zouden minder stress en slapeloosheid meemaken en juist meer energie hebben. De productiviteit van de bedrijven en het welzijn van hun werknemers ging dus aanzienlijk omhoog, wat alleen maar nog tot een hogere omzet leidt voor bedrijven. Daarnaast heeft het ook een klein voordeel voor het milieu omdat, werknemers een dag minder dan de auto of trein naar het werk nemen.

Foto: Flickr

Vrijdag nu ook echt ‘vrij’

Na de proefperiode zegt maar liefst 91% een 4-dagen werkweek officieel in te willen voeren voor de werknemers. Een andere 4% zegt het nog te overwegen en slechts een luttele 4% zegt het totaal niet te willen doen. Wat denk jij? Zou vrijdag ook daadwerkelijk een vrije dag moeten worden?

Check hier ook hoe duur autorijden in 2024 is geworden. Volg ons ook op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Thijmen Oort

Thijmen Oort

Online editor
Journalist in spé Thijmen is hard onderweg naar een glansrijke carrière. Met zijn interesses voor extreme sports, tech en auto's is hij bij DAY1 aan het juiste adres om zijn vlotte pen te gebruiken. Thijmen is open-minded en verdiept zich graag in alles waar het mannenhart een sprongetje van maakt!
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons