Autorijden duurder 2024
Foto: Flickr / Car Costs

Autorijden wordt in 2024 opnieuw veel duurder

Mocht je in het bezit zijn van een trouwe vierwieler of een nieuw pareltje op het oog hebben, hou dan even in het achterhoofd dat autorijden in 2024 wederom duurder wordt. Volgens onze geelgehemde vrienden van de ANWB komt dit onder andere door een hogere belasting op de aanschaf van nieuwe auto’s (BPM), verhoogde wegenbelasting (MRB) en stijgende brandstofaccijnzen.

Autorijden wordt al jaren duurder, maar bereikt in 2024 zijn piek. Naar verluidt schiet de BPM gemiddeld met € 800 omhoog op de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto. Dit komt mede door de elektrificatie, want benzine- en dieselauto’s stoten meer uit. Deze worden dan ook zwaarder belast. De hoogte van deze BPM-stijging zal worden bepaald aan de hand van de CO₂-uitstoot van jouw voertuig.

Autorijden niet alleen in 2024 duurder

Om alvast met de deur in huis te vallen; deze BPM-stijging zal in de komende jaren niet veranderen. Naast de stijging in 2024, zal ook in 2025 de belasting op het aanschaffen van zowel nieuwe als tweedehands auto’s stijgen. Het was de afgelopen jaren dan ook niet anders. Volgens ANWB-expert Menno Neetseon kostte een nieuwe Volkswagen Golf in 2016 € 30.610 en gaat deze in 2024 € 38.390 kosten. Dit heeft dan ook zijn weerslag op de prijs van occasions. “In de regel leidt hogere BPM tot hogere nieuwprijzen waardoor ook de occasionprijzen omhoog gaan”, aldus Menno.

Hogere wegenbelasting

Net als de BPM, wordt ook de wegenbelasting, officieel Motorrijtuigenbelasting (MRB), berekend aan de hand van jouw CO₂-uitstoot en gewicht. Momenteel stoten alleen benzine- en dieselvoertuigen CO₂ uit, dus blijven de EV’s gespaard van een driemaandelijkse blauwe brief. Dit gaat echter wel veranderen, want in 2025 gaat er een kwarttarief gelden. Vanaf 2026 betalen de bezitters van een elektrisch voertuig de volle mep. Hoe dit berekend gaat worden is nog niet bekend, maar omdat EV’s in de regel vaak zwaarder zijn zal dit geen lullig bedrag zijn.

via GIPHY

Slecht nieuws voor diegene die nu nog geen elektrisch voertuig hebben, want in bijna heel Nederland stijgt de wegenbelasting. De motorrijtuigenbelasting (MRB) varieert per provincie, aangezien provincies de bevoegdheid hebben om extra belasting op de MRB te heffen. In Noord-Holland bijvoorbeeld, zullen inwoners een verhoging van 7 procent boven het nationale tarief ervaren. Terwijl op het moment van schrijven de definitieve beslissing nog niet vaststaat, wordt verwacht dat in Zuid-Holland het MRB-tarief met 3 procent zal stijgen. In andere provincies zoals Groningen, Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Zeeland zijn er geen wijzigingen gepland in de MRB-tarieven.

Met de vlam in de pijp

De puristische rijder is alvast al zijn spaargeld aan het beleggen in benzine. Ook in 2024 stijgt de prijs van brandstof. Dit komt door een accijnsverhoging die per 1 januari ingaat. In absolute getallen betekent dit dat je gemiddeld per liter 10 eurocent meer betaalt in 2024. De gemiddelde literprijs stijgt hierdoor van € 1,916 naar € 2,10. Het kan daarentegen nog erger, want als jouw auto hoge nood heeft en echt getankt moet worden wanneer je op de snelweg rijdt is de prijs nog duurder. Hier is naar verwachting een liter zo’n 16 eurocent duurder. Omgerekend betekent dit dat een volle tank van een Volkswagen Golf je aan de snelweg € 124,30 gaat kosten.

via GIPHY

Meer leren over finance nieuwtjes? Volg ons ook op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons