Top Gear
YouTube Still: Top Gear

Top Gear stopt definitief en dit zijn de 5 meest onvergetelijke momenten

Top Gear stopt definitief en om dit niet aan ons voorbij te laten gaan hebben we de 5 meest onvergetelijke momenten op een rij gezet. De makers hebben het besluit genomen, omdat ze willen afwegen of Top Gear nog door kan op de huidige manier na een vernietigend onderzoeksrapport over de veiligheid van de show. 

Het autoprogramma werd bekend door James May, Richard Hammond en Jeremy Clarkson. Dit gouden trio presenteerde de show van 2003 tot 2015, maar vertrok naar Prime Video om hun eigen show te maken. Nadat Captain slow, Hamster en Jezza de BBC verlieten kwamen er nieuwe presentatoren. In de afgelopen jaren zijn dit een hoop verschillende geweest, maar de laatste die de kar moesten trekken waren: Chris Harris, Paddy McGuinness en Andrew ‘Freddie’ Flintoff.

#1 ‘NASCAR sucks’

In aflevering 3 van seizoen 9 gaat het trio naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Ze landen in Miami en moeten elk een auto van maximaal $ 1000 vinden. In deze auto rijden ze van Miami naar New Orleans waar ze onderweg verschillende uitdagingen moeten volbrengen. Onderweg belandt Hammond zijn pick-up in de sloot en moeten de mannen uit Alabama vluchten voor woedende Amerikanen. Op hun auto’s staan verschillende leuzen die in dit deel van de Verenigde Staten niet gewaardeerd worden. Wat volgt is een bloedstollende road rage. 

#2 De moord op een Toyota Hilux

In de serie zijn er een hoop auto’s naar het autokerkhof gestuurd, maar in aflevering 5 en 6 van seizoen 3 wordt deze Toyota Hilux moedwillig toegetakeld. In de afleveringen wordt aangetoond hoe verdomd sterk een Toyota Hilux is en je alles op alles moet zetten om de Japanse krachtpatser te slopen. Wat de mannen ook proberen – de wagen gaat gewoon niet kapot.

Op het eind, na veel bloed, zweet en tranen, krijgen de mannen het zelfs met een explosieve poging alsnog niet voor elkaar. De Toyota Hilux wordt op een gebouw gezet dat vol dynamiet zit en verdwijnt hiermee onder het puin, waarna hij als wrak eruit wordt getakeld. Wat blijkt: een Toyota Hilux is onverwoestbaar. De beroemde Toyota diende nog jaren na de aflevering als decorstuk in de BBC-studio. Kenners vinden dan ook dat in deze twee afleveringen de geboorte van het legendarische Top Gear zoals we dat nu kennen markeert.

#3 ‘Houston, we have a problem’

In aflevering 4 van seizoen 9 besluiten Captain Slow (May) en Hamster (Hammond) om het hogerop te zoeken. Na jarenlang auto’s, boten en motoren te testen wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging. In de aflevering bouwt het duo een eigen raket met spaceshuttle. Voor deze laatste gebruiken ze de Reliant Robin. De mannen pakken de klus aan alsof het een fluitje van een cent is, maar niets blijkt minder waar. Tijdens de bouw van hun Top Gear raket worden ze geconfronteerd met moeilijke natuur- en wiskundige berekeningen. Het geintje wordt duurder dan verwacht en om dit te compenseren worden er goedkope onderdelen gebruikt uit modelvliegtuigen. De lancering gaat dan ook geheel zoals verwacht: veel vuur, veel geweld en een rampzalige afloop.

#4 De snelste tractor ter wereld

Als je door het Groene Hart op de Nederlandse N-wegen rijdt kom je wel eens vast te zitten achter een langzaam rijdende tractor. Dit zorgt voor veel frustratie en oponthoud onderweg naar de plek van bestemming. In Engeland hebben ze hetzelfde probleem en presentator Matt LeBlanc besluit in aflevering 5 van seizoen 25 om de snelste tractor ter wereld te bouwen. De trekker wordt aardig opgepimpt en voorzien met een 500 pk sterke achtcilinder van Chevrolet. Na de verschillende aanpassingen wordt de ‘tractor’ gedoopt tot ‘Track-Tor’. In de aflevering zoekt hij uit hoe snelheid de landbouw bevordert.

#5 Top Gear stopt met Big Toys For Boys

Als je aan Rusland en auto’s denkt, komt er waarschijnlijk maar één merk in je op en dat is Lada. Aflevering 7 van seizoen 24 bewijst echter het tegendeel. In het land van Matroesjka poppen, vodka en augurken bouwen ze ook een kolossaal monster op acht wielen, genaamd de Avtoros Shaman. Dit bakbeest laat een Dodge Ram of Ford F150 lijken op een Toyota Aygo of Fiat 500. De Shaman is een reddingsvoertuig om onbereikbare plekken te kunnen bereiken, zoals Siberië. Top Gear zou echter geen Top Gear zijn als ze wagen niet gewoon uitproberen in Engelse dorpjes en op landweggetjes.

Top Gear stopt definitief

In de in totaal 33 seizoenen zijn er nog meer onvergetelijke momenten. We gaan de mannen en vrouwen van de show dan ook missen, want voorlopig heeft de BBC besloten dat Top Gear stopt. Het besluit is genomen na de vernietigende resultaten van een extern gezondheids- en veiligheidsonderzoek. In het rapport, dat niet wordt gepubliceerd, wordt aangetoond dat de show onveilig zou zijn en er belangrijke lessen zijn om te leren.

Het rapport werd opgemaakt na de crash van presentator Andrew ‘Freddie’ Flinthoff in 2022. Hij crashte tijdens de opnames van de show en hield hier, volgens hemzelf, levensveranderende verwondingen aan over. De BBC heeft zich verontschuldigd bij Freddie en schikt met de presentator. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, is € 11.000.000. Het is dan ook niet de eerste keer dat een presentator van Top Gear zwaargewond raakt tijdens het filmen van de show. Richard Hammond kroop in 2006 door het oog van de naald, nadat hij met 463 km/u over de kop sloeg in een dragster. Hamster raakte in een coma en liep hersenschade op.

Als je dit een vet artikel vond, volg ons dan ook even op social media en stuur het artikel door via de bovenstaande buttons! Vergeet ook niet om op de hoogte te blijven van het Nederlandse Top Gear duo door te abonneren op ons YouTube-kanaal.

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons