Lekker een avondje op de bank hangen en je favoriete serie of film bingen. Als jij dit regelmatig doet, dan is er de afgelopen jaren waarschijnlijk nogal wat veranderd voor jou. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de prijzen van veel streamingdiensten in deze periode hard zijn gestegen. Nog veel harder dan je misschien zou verwachten. We zetten het voor je op een rijtje.
Kosten streamingdiensten rijzen de pan uit
Uit een onderzoek over de afgelopen jaren blijkt dat vrijwel alle streamingdiensten hun abonnementsprijzen flink verhoogd hebben. Nu horen we je denken: ja, maar dat is toch ook logisch met de stijgende kosten? Dat klopt zeker, maar wat nu als de stijgingen van de abonnementen vele malen sneller zijn opgelopen dan de daadwerkelijke kosten?
De resultaten van het onderzoek laten zien dat de prijzen van de verschillende diensten in de afgelopen vier jaar zijn toegenomen met 11% tot 67%. Oftewel, een gemiddelde stijging van bijna 33%, een waarde die ruim vier keer hoger ligt dan de inflatie van de afgelopen jaren. De vraag is dan ook: zijn de kosten voor deze diensten daadwerkelijk zo hard gestegen? Of zit er ook een eigen belang bij de toename?
Grootste stijging maar liefst 67%
De drie grootste stijgers in de periode vanaf 2022 tot nu zijn wellicht niet direct de populairste in ons land. Stipt bovenaan staat namelijk Amazon Prime Video met een stijging van bijna 67%. De tweede en derde plek worden bezet door Viaplay met ruim 57% en F1 TV Pro met bijna 49%.
De kleinste stijger is Disney+ met “slechts” 11,1%. Ondanks dat de afgelopen jaren meermaals naar buiten kwam dat deze streamingdienst het moeilijk had, bleven de prijsstijgingen binnen de perken. YouTube Premium en Netflix lieten allebei een stijging zien van bijna 17%, wat fors is, maar in vergelijking met de grootste stijgers toch meevalt.
Alternatieve abonnementen kunnen uitkomst bieden
Om ervoor te zorgen dat er niet te veel klanten weglopen door de grote prijsstijgingen, hebben veel streamingdiensten een nieuwe variant binnen hun abonnement bedacht. Zo zijn er bij meerdere platformen inmiddels ook opties om een goedkoper basisabonnement te nemen met reclame. Mocht je niet te veel geld willen uitgeven aan je streamingdiensten, dan zijn dit toch goedkopere alternatieven. Het nadeel is alleen dat je film af en toe wordt onderbroken met reclames.
Ondanks dat de prijzen al flink zijn toegenomen, is de verwachting dat deze de komende jaren nog verder zullen oplopen. Naast dat de kosten voor deze aanbieders zullen blijven toenemen, is er onderling ook steeds meer concurrentie met het aanbod. Zo lanceren veel platformen zelfgemaakte series en films, maar hier hangen ook prijskaartjes aan.
Ook muziekstreamingdiensten ontkomen er niet aan
Wanneer je gebruikmaakt van muziekstreamingdiensten, ontkom je helaas ook niet aan de prijsstijgingen. Deze liggen gelukkig wel een stuk lager en hebben een gemiddelde toename van ruim 7% in de afgelopen jaren. De grootste stijgers in deze sector zijn Spotify, Apple Music en YouTube Music. Zij zijn allen met één euro gestegen, wat neerkomt op een toename van 10%.