Maserati GranTurismo Trofeo; DAY1 Auto Review

Maserati GranTurismo Trofeo staat voor Italiaans raceplezier in luxe jasje

In het land van de Vespa, pizza en Julius Caesar staat in het plaatsje Modena het hoofdkwartier van Maserati. De afgelopen 109 jaar maken ze hier auto’s die behoren tot de absolute wereldtop. Anno 2023 doen ze hier nog een schepje bovenop met de Maserati GranTurismo Trofeo. Wij namen de auto mee voor een testrit en mochten meemaken waar de vernieuwde drietand toe in staat is. 

Elke kleine of grote man heeft ooit in zijn leven de droom gehad om een Italiaanse bolide te bezitten en in deze droom staat steevast het merk Maserati. We hebben het privilege om er vandaag een mee te krijgen en niet zomaar een, want er staat er een volgetankte Maserati GranTurismo Trofeo op ons te wachten. De Italiaanse bolide is zo’n droommachine die beschikt over alles waar het mannenhart een extra sprongetje van maakt. Wanneer je instapt en de startbutton indrukt ben je verkocht. Een lieve V6 grom verwelkomt het kleine jongetje in ons en na de gordels om te hebben gedaan zijn we klaar om het Italiaanse wapen op wielen te testen.

GranTurismo: sportiviteit en comfort

Waar een Ferrari of Lamborghini nog wel eens zenuwachtig aanvoelt, is dat bij de Trofeo niet het geval. Dit is ook precies de bedoeling, want na de Tweede Wereldoorlog waren auto’s sportief of comfortabel. Veel meer smaken waren er niet en de knappe koppen uit Modena vonden dat hier verandering in moest komen. Ze creëerde een concept waarin de twee samenkomen en dat is de GranTurismo. Nu 75 jaar later bouwen ze nog steeds door op dit concept. Nu volledig op eigen kracht en zonder hulp van hun grote broer Ferrari.

Maserati GranTurismo Trofeo; DAY1 Auto Review
Foto: Steffen Visser

We kunnen de GranTurismo Trofeo een wagen noemen die alles heeft wat een Italiaanse sportauto hoort te hebben, maar dan in een luxueus jasje. Maserati heeft zichzelf met deze vernieuwde GranTurismo Trofeo opnieuw uitgevonden en zo is het niet alleen de krachtigste versie die ooit gemaakt is, maar ook de rijkst uitgeruste. Het vermogen uit de Trofeo van 550 pk en 650 Newtonmeter koppel wordt geleverd door de vernieuwde V6 Nettuno Twin Turbomotor van Maserati zelf. Deze werd in samenwerking met het raceteam van de drietand ontwikkeld.

GranTurismo Trofeo – Modena – Folgore

Nee, de tussenkop van deze alinea bevat geen nieuwe pastagerechten, maar de namen van de drie varianten die Maserati aanbiedt. We kregen de sportiefste variant mee van de drie. Maar er zijn er nog twee andere modellen, genaamd Modena en Folgore. Deze laatste is volledig elektrisch en ontwikkeld met hulp van de Maserati engineers uit de Formule E. De Modena is qua basis hetzelfde als de Trofeo, maar wat tammer afgesteld en vooral gericht op luxe en comfort.

Enfin, vanaf het moment dat we wegrijden ontstaat er een grote glimlach op ons gezicht en ondanks de slechte weersomstandigheden is er niets dat deze dag nog kan verpesten. De Trofeo is een unieke combo van luxe en sportiviteit, waar menig Italiaanse autobouwer nog wat van kan leren. Zittend in de roodleren sportstoelen zien we een hoop nekjes draaien en krijgen we zo nu en dan ook een duimpje en glimlach van onze medeweggebruikers.

Doordachte sportcoupé

Onderweg maken we even een tussenstop en het moet gezegd worden; om deze auto te kunnen rijden moet je je rijbewijs niet hebben gekregen bij een pakje boter. Naast het pittige vermogen is de auto ook erg licht, want het casco bestaat voor 65% uit aluminium. Dat voel je dan ook bij elke stuurbeweging. Voor je gevoel rij je dan ook geen onstuimige en agressieve sportwagen, maar een luxe cruiser. De Trofeo ligt fijn op de weg en mede dankzij de vierwielaandrijving is er geen seconde geweest waarin we hebben gezweet. Ondersteund door een eccezionale geluidssysteem van Sonus Faber rijden we door.

Corsa modus

We draaien de modus-knop op het stuur door van GT naar Corsa voor we weer vertrekken. Wanneer we het tankstation na onze pitstop, en die van de dorstige zescilinder, onze weg vervolgen gaan we kijken of het onder de kap ook een Italiaan pur sang is. Waar de Italiaanse bolide eerder al giftig reageerde op de rechtervoet in de ‘normale’ (GT) mode is het in de Corsa een compleet andere auto. Het hart van de auto gaat meer muziek maken en alles moet harder werken om het maximale vermogen op elk moment te kunnen geven aan jou als bestuurder.

Maserati GranTurismo Trofeo; DAY1 Auto Review

Na dit gevoeld te hebben schakelen we de auto lekker terug naar zijn ‘veilige’ modus en zetten we de cruise control en lane-assist opnieuw aan. De Maserati GranTurismo Trofeo heeft twee gezichten; een sportieve waarmee je over de Zwitserse bergpassen wil knallen en een waar je rustig van wordt en geniet van alles om je heen.

‘Ciao amico’

Voordat we de auto definitief inleveren stoppen we nog een keer om de auto vol te tanken en eenmaal aangekomen bij de eindbestemming nemen we de auto nog eens goed door. De Maserati GranTurismo Trofeo is een rasecht Italiaans luxepaard waar alles in zit wat je maar wenst. De auto verliest hierdoor zijn sportiviteit echter niet. Op het stuur zitten flippers, knoppen om het gehele infotainment mee te bedienen en twee losse buttons waarmee je de auto in een sportieve stand kan zetten en starten.

Om ervoor te zorgen dat je gerust zit hebben de Italiaanse engineers gebruikgemaakt van state of the art veiligheidssystemen in de auto geplaatst. Zo wissel je nooit meer ongecontroleerd van baan door de lane-assist, hoef je geen zorgen te maken voor iemand die plots op zijn rem stapt door de emergency brake-assist en zorgt Maserati voor verschillende camera’s waardoor het inparkeren ook een makkie wordt. Naast veiligheid is comfort misschien wel het belangrijkste in de Trofeo en hier is geen detail over het hoofd gezien. De auto wordt standaard geleverd met leren bekleding, een volledig digitaal infotainmentsysteem en elektrische stoelen met stoelverwarming. Dit allemaal verpakt in een luxe jasje met prachtige Italiaanse styling, zoals je dat van Maserati kent. En het allermooiste is dat je met vier personen in deze sportwagen kan zitten!

Carspots: Maserati GranTurismo Trofeo

Credits:

Foto’s – Steffen Visser 
Auto – Maserati Nederland

Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over auto’s check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons