Lewis Hamilton
Instagram: @lewishamilton

Lewis Hamilton heeft slapeloze nachten gehad over zijn toekomst in de F1

Lewis Hamilton laat in een interview met de BBC weten dat hij getwijfeld heeft om nog door te gaan in de Formule 1. Na twee zware seizoenen zonder één enkele overwinning is de twijfel bij de zevenvoudig kampioen nog nooit zo groot geweest. “Na zulke seizoenen vraag je je toch af of je het nog altijd in je hebt”, vertelt hij. 

Waar Mercedes-AMG F1 jarenlang ongenaakbaar aan de top stond is dat nu wel anders. Het team behaalde de afgelopen twee jaar slechts 24 podiumplekken waar maar één overwinning tussen zat. Dit is nog steeds meer dan een gemiddelde renstal in de Formule 1, maar als je kijkt naar de dominante jaren hiervoor zijn het twee barre jaren voor Mercedes en Lewis Hamilton. Van 2014 tot 2021 werden er 8 constructeurstitels aaneengeregen en 7 rijderstitels, waarvan 6 van rijder met auto nummer 44.

Onstuimig 2023

Zondag werd de laatste Grand Prix van 2023 verreden in Abu Dhabi en vanaf het moment dat de helm afging leek het duidelijk, Lewis Hamilton is er klaar mee. Na een slechte kwalificatie en een negende plek na 58 rondes laat hij weten dat het een seizoen is geweest van ‘overleven.’ Hij vertelt: “ligt het aan mij of ligt het aan de auto? Heb ik het nog?” Dit soort vragen spookten door zijn hoofd tijdens het seizoen van 2023. Hamilton benadrukt dat het normaal is om dergelijke gevoelens te hebben. “Ik ben ook maar een mens”, vertelt hij geëmotioneerd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BBC SPORT (@bbcsport)

De auto was niet zoals hij gewenst had en het volledige seizoen liep het team achter de feiten aan. Hamilton had al vroeg in het seizoen bedenkingen over de auto en voelde dat de beslissingen van de ingenieurs om vast te houden aan hun unieke ontwerpfilosofie niet de juiste waren. Dit leidde tot een jaar zonder overwinningen, iets wat voor Hamilton en Mercedes ongebruikelijk is. “Ik had bepaalde veranderingen gevraagd, en die werden niet doorgevoerd,” onthult hij. Vanaf de eerste testdag op Silverstone voelde de auto niet goed.

Lewis Hamilton blijft bij Mercedes

Het ging vanaf het eerste moment dan ook niet zonder moeite. “We hadden geen duidelijk doel aan het begin van het jaar, maar ik geloof dat we dat nu wel hebben.” De uitdagingen van de budgetcap en de noodzaak om wijzigingen aan te brengen aan de W14 maakten het echter moeilijk voor Mercedes om snel vooruitgang te boeken.

Ondanks de geruchten dat Hamilton eerder dit jaar geïnformeerd zou hebben bij zowel Red Bull Racing als Ferrari blijft hij Mercedes trouw. Zo tekende hij dit jaar een nieuw megacontract van ruim 100 miljoen Britse pond en klinkt hij hoopvol over de toekomst. “We hebben nu weer een stip op de horizon”, zegt Hamilton. “Dat heeft de laatste twee jaar ontbroken. Op de achtergrond is er al heel veel gebeurd. We begrijpen de auto in ieder geval een stuk beter dan voorheen.”

Stoelendans

De moeilijkheden op de baan leidden tot belangrijke veranderingen binnen het team. Technisch directeur Mike Elliott verliet het team, en James Allison werd opnieuw de chief binnen en buiten de pitbox. Hamilton benadrukt dat hij en Mercedes een team zijn en dat het niet eerlijk is om de schuld op één persoon te schuiven.

”Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat ik geen rol speelde in het vertrek van Mike. Ik ken Mike al sinds mijn tijd bij McLaren en had altijd een sterke band met hem. Ik was altijd onder de indruk van zijn intelligentie en leerde veel van hem”, vertelt Lewis. Hij voegt hier aan toe dat hij het jammer en oneerlijk vindt dat mensen buiten de pitbox soms naar Mike keken als de veroorzaker van de problemen binnen Mercedes. ”Het is altijd lastig voor iemand in zijn positie. De verantwoordelijkheid valt vaak op hun schouders, maar het is een gezamenlijke inspanning. Het is niet de fout van één persoon. Helaas zijn er van buitenaf mensen die denken dat het wel zo is.”

Lewis Hamilton hoopt op sterke comeback in 2024

De zevenvoudig wereldkampioen wil niet alleen de hoogste trede weer betreden en zijn achtste titel binnenhengelen, maar ook zorgen voor meer diversiteit in de sport.  “Het winnen van het wereldkampioenschap is een groot deel van die drive,” zegt hij.

Als je dit een vet artikel vond, volg ons dan ook even op social media en stuur het artikel door via de bovenstaande buttons! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons