Donald Trump is pas 7 weken president, maar heeft al meermaals mensen én landen op de kast gejaagd. Een van de middelen die hij het liefste gebruikt, zijn tarieven. De laatste tijd lijkt het er dan ook steeds meer op dat ieder land dat niet meewerkt met de Amerikanen, te maken krijgt met verhoogde tarieven. Maar dit is zeker niet zonder gevolgen..
Trumps tarieven brengen onzekerheid in markten
We gaan eerst een stukje terug in de tijd. Aan het begin van de maand februari kondigde Trump aan dat hij een verhoogd tarief zou gaan opleggen aan Canada, Mexico en China. De reden hiervoor is dat deze landen te weinig zouden doen tegen de illegale migranten uit deze landen. Ook zou er te veel van de giftige stof fentanyl en andere drugssoorten het land binnenkomen door hun minimale strijd hiertegen.
Trump koos er dan ook voor om een verhoogd tarief van 25% op te leggen aan Mexico en Canada. China kwam er beter vanaf en krijgt te maken met 10%. Toch is het niet zo dat deze landen dit moeten gaan betalen. De importeurs in de Verenigde Staten zullen dit gaan betalen, die dit vervolgens zullen doorberekenen aan de Amerikaanse burgers.
Nieuw record voor het edelmetaal
De aankondiging van deze tarieven veroorzaakte nogal wat ophef op de financiële markten. Deze werd flink zenuwachtig en dat was goed terug te zien in de twijfelende koersen. Als gevolg van deze onzekerheid besloten veel beleggers een deel van hun kapitaal in het veilige edelmetaal goud te investeren, met als gevolg dat de prijs van een ounce goud naar recordhoogte schoot.
Op dit moment hikt de goudprijs tegen een bedrag van zo’n 2.900 dollar aan! Aan het begin van dit jaar stond de prijs van de zeldzame stof nog op 2.600 dollar. Het heeft in 1,5 maand dus een groei van ruim 11% behaald. Even ter vergelijking: in dezelfde periode steeg de S&P 500, een fonds waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven worden gevolgd, slechts 3%. De keuze voor goud in deze onzekere tijd lijkt dus gunstig te hebben uitgepakt voor investeerders.
Goud naar 5.000 dollar?
Of het geelgekleurde metaal nog verder zal stijgen, kan niemand zeggen. Wel blijkt uit de verwachtingen van financiële experts dat zij denken dat goud mogelijk kan stijgen naar 3.000 dollar per ounce. In dat geval moet er volgens hen wel sprake zijn van aanhoudende onzekerheid in de markten.
Positieve analisten voorspellen mogelijk een koersstijging naar 3.150 dollar per ounce richting het einde van dit jaar. Als deze mensen worden gevraagd naar een koersdoel in 2030, dan gaan er schattingen over tafel van zelfs 5.000 dollar per ounce. Daarbij moet wel worden gezegd dat deze voorspellingen niet te precies moeten worden opgevolgd. Een aantal economische tegenslagen en de wereld zal er waarschijnlijk weer heel anders uitzien.