Govert Sweep; Govert zit met een pet en kijkt naar iets toe
Instagram: @govertsweep

Govert Sweep: ‘het gaat soms wel gewoon tussen leven en dood’

Govert Sweep is iemand die met zijn YouTube-video’s vaak de extremen opzoekt. Van spooktochten tot aan droppingen in Marokko, voor Govert is niets te gek. Met zijn bijzondere content vermaakt hij elke week zijn fans en daagt hij zichzelf telkens weer uit.

Voor zijn nieuwe project loopt Govert een heel jaar met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) mee. De KNRM helpt en redt mensen in nood op het water, na een melding komen de redders meteen in actie en zullen ze de mensen helpen. Govert heeft nu in het eerste half jaar zijn trainingen behaald en is klaar om het volgende half jaar daadwerkelijk de zee op te gaan. Hij vertelt over zijn ervaringen en verwachtingen bij de KNRM.

“Ik vind het wel spannend als ik eerlijk ben. Het gaat soms wel gewoon tussen leven en dood (niet altijd) en het laatste wat je dan wil, is in de weg lopen.”

Hoe is Govert Sweep op het idee gekomen om een jaar mee te lopen bij de KNRM?

Het idee was eigenlijk een initiatief vanuit de KNRM zelf. Ik heb eerder een keer twee jaar lang met de Koninklijke Landmacht meegelopen. Hetzelfde geldt voor de brandweer in Nijmegen, ik ben daar toen dertig dagen op de kazerne geweest. Daar heb ik video’s over het werk van de brandweer gemaakt. De KNRM had dat gezien en hen leek het leuk als ik hun een jaar lang zou volgen, mede omdat ze wat meer bekendheid wilden creëren. Nadat we toen met elkaar in gesprek zijn gegaan, heb ik verschillende trainingen afgerond om uiteindelijk de boot op te kunnen.

Hoe zijn die trainingen gegaan?

Die trainingen zijn best wel goed gegaan. Er zitten een paar pittige oefeningen tussen. Naast dat je door een medische keuring moet komen, moest ik ook nog een EHBO-cursus volgen. Los van het reanimeren moest ik ook leren hoe ik met onderkoeling moest omgaan. De trainingen zijn wat dat betreft ook best wel gericht op wat er op het water kan gebeuren. Ook moest ik verschillende vaarbewijzen halen. Tijdens de trainingen hebben we ook een helikoptercrash in het zwembad nagebootst. Dat was in het begin best een beetje eng. Het is onnatuurlijk om te blijven zitten als je onder water gaat, zeker omdat je gedesoriënteerd raakt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GOVERT SWEEP (@govertsweep)

Hoe vind je deze content bij je kanaal passen?

Mijn content is best wel uiteenlopend. De ene keer ga ik met spokenjagers mee en de andere keer ga ik overleven op Madagascar. Alleen de rode draad daarin is dat ik altijd mijn fysieke en mentale grenzen wil verleggen en voor verbinding zorg tussen werelden die elkaar normaal niet kennen.

In wat voor opzicht heb je bij de KNRM je grenzen verlegd?

Ik denk dat ik tijdens de helikoptercrash wel echt weer een grens heb verlegd. Alleen denk ik dat de grote grenzen nog moeten komen, aangezien ik vanaf begin april echt mee de boot op ga. Ik heb bijna alles gehaald waardoor ik mee kan en ik gok dat vanaf dan pas echt de grote grenzen verlegd gaan worden. Dan moet ik onder stress gaan toepassen wat ik heb geleerd en ondertussen filmen we ook nog.

Wat zijn je verwachtingen voor de nieuwe periode?

Ik vind het wel spannend als ik eerlijk ben. Het gaat soms wel gewoon tussen leven en dood (niet altijd) en het laatste wat je dan wil, is in de weg lopen. Of dat je iets niet goed genoeg kan en dat je collega’s dan denken dat ze beter iemand anders hadden kunnen meenemen.

Wat is een bijzonder verhaal die je van je KNRM-collega’s te horen hebt gekregen?

Een echt indrukwekkend verhaal is dat er een meisje vanaf de kade in het water was gevallen. Die vader was erbij en de KNRM is er toen bij gekomen. Dat meisje kwam uiteindelijk in een coma terecht en die heeft daar een hele tijd ingezeten. De mensen van de KNRM waren elke dag aan het checken of het alweer beter met haar ging, alleen lag ze nog steeds in coma. Uiteindelijk is die moeder van dat meisje in hetzelfde ziekenhuis bevallen van een baby, een verdieping hoger. Toen die moeder van haar nieuwe kind beviel, kwam het andere meisje uit haar coma. Dus toen waren ze allemaal weer bij elkaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GOVERT SWEEP (@govertsweep)

Hoe zal een gemiddelde dag van Govert Sweep eruit zien?

Ik denk dat het vrij rustig zal zijn, want de andere mensen van de KNRM zijn ook gewoon thuis of aan het werk. Ik slaap gewoon op het station waar de vrijwilligers heen worden gepiept. Dat is puur, omdat ik zelf uit Nijmegen kom, anders ben ik er niet snel genoeg. Het kan best wel eens zijn dat er tijdens die week gewoon helemaal niets gebeurd. De dagen gaan waarschijnlijk voor het grootste deel uit wachten bestaan.

Hoe is het om de switch te maken als die piep afgaat?

Bij de brandweer heb ik het ook al eens meegemaakt. Het is best wel lijp om gelijk aan te staan. Als je normaal thuis bent dan wil je nog lekker snoozen en in bed blijven liggen, maar bij die pieper kun je niet rustig aan doen. Het is alsof je een emmer met koud water over je heen krijgt, je staat gelijk aan. Er is ook geen twijfel meer, alles gaat dan op standje actie. Je trekt je kleding aan, je vliegt in je pak en je gaat dan gewoon naar de locatie toe.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GOVERT SWEEP (@govertsweep)

Kijk je uit naar de periode dat je mee op zee gaat?

Ik heb er onwijs veel zin in, nu komt het echte werk natuurlijk. Ik hoop vooral op storm, dan kan ik wat gaan doen namelijk. In de zomer bij Scheveningen gaan er vast en zeker genoeg spannende dingen gebeuren. Het liefst heb je natuurlijk dat er een heel jaar lang niets gebeurd en dat iedereen dan helemaal veilig is, maar dat is een beetje politiek correct. Want het liefst hoop ik gewoon op genoeg actie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GOVERT SWEEP (@govertsweep)

Hot lap met Govert Sweep

VR bril of de Apple Vision Pro?

Apple Vision Pro, ik denk dat daar meer toekomst inzit.

Elektrisch of op benzine rijden?

Nu nog even benzine, eerst moeten die accu’s duurzaam ontwikkeld worden.

Boksen of kickboksen?

Kickboksen, als ik met vrienden een drankje op heb, vind ik het nog wel leuk om een potje te stoeien met ze.

Privévliegtuig of een privéjacht?

Privévliegtuig dan. Ik vlieg een of twee keer per maand dus dat kan dan wel van pas komen.

Wil je nog meer avonturen van Govert Sweep bekijken, check dan zeker even zijn YouTube-kanaal voor de meest bizarre video’s.

Volg ons op InstagramFacebook en Threads om niets meer te missen. Naast onze DAY1 exclusives check je via deze link al onze andere artikelen!

Deel dit artikel
Vidar Kleiboer

Vidar Kleiboer

Online Editor
Bij DAY1 schrijft Vidar over alles en nog wat, maar zijn specialisatie ligt bij sneakers, vechtsport en nieuwtjes over auto's. Zijn beste artikelen voor DAY1 worden op de beats van bekende hiphop-muziek getikt. Wanneer Vidar niet aan het schrijven is voor DAY1, vind je hem op het voetbalveld, waar hij iedereen in de derde klasse helemaal zoek tikt.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons